Marloes Graat
Marloes Graat Betere wereld 13 jul 2022
Leestijd: 4 minuten

Een guide voor duurzaam opvoeden deel 1: kennis overbrengen

Als je zelf veel met duurzaamheid bezig bent, wil je dat natuurlijk ook graag aan je kinderen meegeven zodra je ouder wordt. In de laatste 10 jaar is de zeespiegel 3 keer zo snel gestegen en in 2030 is de aarde 1,5 graad opgewarmd, met hittegolven en overstromingen tot gevolg. Iets waar toekomstige generaties vooral de lasten van zullen ondervinden. Hoe breng je je kleintje op een leuke manier dingen bij over het klimaat, zonder dat je kind ‘s nachts wakker ligt te piekeren over de klimaatcrisis? Daarom een guide voor duurzaam opvoeden en hoe je het beste kennis over duurzaamheid kan overbrengen aan je kind.

Hoe leer je kind op een speelse manier manier over het klimaat en waarom is dat belangrijk?

Duurzaam opvoeden doe je niet alleen

Eerlijk is eerlijk: kinderen op de wereld zetten en opvoeden heeft een grote impact om het milieu. We zijn immers wereldwijd overbevolkt, baby’s gebruiken gemiddeld 2555 (!) luiers in hun eerste levensjaar en er wordt door veel ouders nog een compleet nieuwe baby-uitzet gekocht wanneer er een kleintje op komst is.

Naast alle dingen waar jij op kan letten als ouder, is het ook een goed idee om je kind te betrekken en informeren over duurzaamheid. Zo geef je kind een groene mindset mee en wordt het steeds normaler om te kiezen voor duurzame opties.

Duurzaam opvoeden voor dummies (hoe verklein je de ecologische voetafdruk van je kind)

Zo geef je van jongs af aan een bewustzijn mee dat we goed moeten omgaan met de natuur, dier en mens. Natuurlijk wil je dit wel op een leuke, speelse manier doen. Hoe je dat doet?

Wij zetten 5 tips op een rij hoe je kind meer kunt leren over duurzaamheid.

1. Boeken over duurzaamheid voorlezen

Een boek voorlezen is een leuke manier om een 1-op-1 moment te hebben met je kind én om hem of haar iets bij te brengen over de natuur en het klimaat. Na het lezen is het makkelijker om met je kind een gesprek te starten over dieren, het klimaat en duurzaamheid.

Leuke en leerzame boeken om uit voor te lezen zijn: Koos zoekt een huis, Klimaatjes – plastic soep, Lotta ruimt op of de klassieker van Annie M.G. Schmidt: Pluk redt de dieren.

2. Maak van recyclen een gezamenlijke taak

Betrek je kind, hoe klein ze ook zijn, bij het weggooien van afval en recyclen. Vaak vinden kleintjes van 1,5 jaar oud iets in de prullenbak gooien al een interssant taakje. Als je een prullenbak hebt met 3 vakken kun je stap voor stap uitleggen hoe je afval scheidt en wat in welk bak moet.

Ook kun je tijdens het koken samen bedenken wat jullie kunnen doen met het groenteafval. Misschien kun je er compost van maken of een wormenhotel aanschaffen en kan je kind het afval hierin gooien?

3. Begin een moestuin

Of je nu met de AH-moestuintjes begint op de vensterbank of een moestuin in eigen tuin: dit is mega leerzaam voor kinderen. Van een zaadje planten, het water geven en wachten, leren ze begrijpen waar groente en fruit vandaan komen. En ook hoeveel tijd en aandacht dit kost en dat er niet ineens de volgende dag een wortel of courgette is.

Zo leg je je een goede moestuin aan (zelfs in de stad)

Als je dan toch met je handen in de aarde staat, kun je ook eens bespreken met je kind wat er gebeurt met de moestuin als het bijvoorbeeld niet genoeg regent door de klimaatverandering. En met een beetje geluk gaan ze er nog beter van eten ook: eigen geoogste worteltjes zijn toch lekkerder en meer bijzonder dan die uit de supermarkt.

4. Spendeer meer tijd in de natuur

Wanneer was de laatste keer dat je met je kinderen naar een natuurgebied bent geweest? Ga voor een boswandeling of loop een rondje door de duinen na een dagje strand. Let op alle verschillende planten, bloemen en dieren die je ziet en wijs ze aan aan je kind.

7 kids proof natuurcampings waar je als ouder ook tot rust komt

Vinden je kinderen wandelen maar saai? Neem een tas mee om zwerfafval in te verzamelen en maak hier een spelletje van voor je kinderen. Wie verzamelt zoveel mogelijk afval? Kun je ze meteen uitleggen waarom afval slecht is voor de natuur en samen nadenken over hoe het afval hergebruikt kan worden.

5. Praat eerlijk en open met je kind

De manier waarop je over duurzaamheid praat is erg belangrijk. Je wilt natuurlijk niet dat je kind bang of verdrietig wordt van harde feiten. Wees wel eerlijk, maar vertel geen gruwelijke details. Probeer er een positieve draai aan te geven. Leg uit dat jullie met de fiets naar school gaan, ook als het regent, omdat dat beter is voor de schone lucht.

Leg ook aan je kind uit hoe hij zelf kan bijdragen, door bijvoorbeeld afval altijd in de prullenbak te gooien, oud speelgoed aan andere kinderen weg te geven, mee te doen aan een sponsorloop en zwerfafval te verzamelen. Zo krijgt je kind een gevoel van controle en dat helpt ze om de situatie positief te bekijken.

Ze zeggen niet voor niks: jong geleerd, is oud gedaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️