Kiara Louis
Kiara Louis Psyche 4 mrt 2018
Leestijd: 3 minuten

Waarom voorlezen niet alleen maar voor ouders en kinderen is

Als we aan voorlezen denken, komt er al gauw een beeld in ons op van een klein kind dat vol verwachting naar zijn of maar moeder luistert. Misschien herinner je je wel de momenten dat je je oppaskinderen (of kleine neefjes en nichtjes) voorlas. Best gek dat we hier op een gegeven moment mee stoppen. Voorlezen heeft namelijk enorm veel voordelen, blijkt uit een artikel van Treehugger. We delen hun vijf redenen om meer voor te lezen – aan je moeder, beste vriendin of partner. En met een beetje geluk doen ze dat dan ook nog bij jou.

Je vergroot je literaire kennis

De meest logische reden om zelf te lezen, is dat je je literaire kennis ermee uitbreidt. Altijd leuk om nieuwe boeken te ontdekken! Nog leuker is het dus als iemand anders zijn of haar eigen boeken aan jou voorleest; zo ontdek je misschien wel auteurs of boeken die je anders nooit tegen was gekomen. En als je via iemand anders een nieuwe lievelingsauteur ontdekt, kunnen jullie er ook nog eens samen over fangirlen.

Je breidt je woordenkennis uit

Het uitbreiden van de vocabulaire lijkt op het eerste gezicht vooral op te gaan voor jongere mensen, die ingewikkelde woorden en beeldspraak nog niet snappen. Maar niets is minder waar: juist ook voor degenen die niet meer in de schoolbanken zitten, kan voorgelezen worden enorm goed zijn. Kinderen worden ook op school al gestimuleerd om te lezen, maar na je schooltijd gebeurt dat niet meer.

Dit vind je vast ook interessant: Dit is waarom je tóch oude klassiekers zou moeten lezen.

Het versterkt de band

Waarschijnlijk hebben velen van ons fijne herinneringen aan een moeder die verhalen voorlas op de rand van je bed. Waarom dit zo goed is? Omdat je echt even tot rust komt en een moment pakt waarin je echt aanwezig bent. Fijn na een lange dag werken (of een lange dag school voor kinderen). Je koppelt je even los van de stroom van appjes, mailtjes en telefoontjes, waardoor je de aandacht voor elkaar hebt en jullie band wordt versterkt.

Het doet een beroep op je verbeelding

In een tijd waarin alles on demand is, sterft je verbeeldingskracht langzaam af. En dat is eigenlijk heel zonde. Als iemand jou voorleest, word je gestimuleerd om zelf beelden te creëren bij het verhaal dat je hoort. Ook kan het bijzondere gesprekken op gang brengen, bij bijvoorbeeld een sprookjesverhaal. Stiekem heb je helemaal geen Netflix-serie nodig om je in een andere wereld te wanen; alles zit al in je eigen hoofd.

Het kalmeert je

Tot slot word je ook lekker rustig van een voorleessessie, zowel wanneer je voorleest als wanneer je voorgelezen wordt – zeker als je dit vlak voor het slapen doet. Je hoeft niet veel na te denken, dus je brein zinkt langzaam in relax-modus. Het helpt ook dat je niet naar een telefoonscherm kijkt en dus meer melatonine gaat aanmaken. Misschien val je stiekem zelfs wel een beetje in slaap, als degene die jou voorleest een heel fijne stem heeft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Waarom voorlezen niet alleen maar voor ouders en kinderen is
Sluiten