Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Welzijn 12 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

3 drankjes die je hersenen gezond houden (aldus neurowetenschappers)

Komen er veel deadlines aan, probeer je je sociale leven op de baan te houden én moet je van jezelf ook de laatste trends op het gebied van sport en voeding bijhouden? Dan vraag je best wel veel van je hersenen. Verzorg je brein eens extra goed met deze 3 drankjes. 

Dat veel water drinken goed is voor je lichaam en organen weten we. Volgens neurowetenschapper Kristen Willeumier zijn er 3 gezonde alternatieven voor wie weleens iets anders dan water wil drinken.

Deze drankjes werken bewezen positief voor bepaalde hersenfuncties:

Kokoswater

Kokoswater is niets meer of minder dan het sap dat uit een kokosnoot komt. Kokoswater wordt ook wel het natuurlijke sportdrankje genoemd en hier zijn genoeg redenen voor. Ten eerste bevat kokoswater sodium, wat het zoutverlies (door zweet) tijdens het sporten aanvult.

Daarnaast compenseert kokoswater voor verloren elektrolyten. Elektrolyten zijn mineralen die nodig zijn voor de normale werking van lichaamscellen en ook houden ze de vochtbalans van je lichaam op peil. Elektrolyten die in kokoswater zitten zijn calcium, magnesium, natrium en kalium.

5 ‘gezonde’ eetgewoonten die juist niet gezond zijn

Ook al denk je bij kokoswater misschien aan uitgestrekte stranden en een zonnetje boven je hoofd, juist in de winter is het extra goed om het te drinken. Met 250 ml van het superdrankje kan je namelijk al 10 procent van je dagelijks benodigde vitamine C binnenkrijgen. En laat dat nou net zijn wat we nodig hebben in deze snotterende (corona)dagen.

Niet iedereen heeft een kokosnootboom in de achtertuin staan, maar gelukkig kan je kokoswater in elke supermarkt kopen. Let er bij de aanschaf wel op dat je voor een natuurlijke en suikervrije variant gaat.

Thee

Goed nieuws voor de theeleuten onder ons: thee heeft veel voordelen voor je brein. Wanneer je regelmatig groene, zwarte of oolong thee drinkt, kan je je cognitieve achteruitgang wel met 50 procent  tegenwerken.

Dit komt onder andere doordat er bepaalde antioxidanten in thee zitten die ontstekingen bestrijden en ontspanning en alertheid stimuleren. Hierdoor verminder je de kansen op ziektes als diabetes en Alzheimer.

Deze voeding zorgt voor een verhoogd metabolisme

Toch blijft groene thee wel echt de sterspeler van de theesoorten. Een half kopje groene thee per dag vermindert het risico op dementie. Ook blijkt uit onderzoek dat mensen bij mensen die regelmatig groene thee drinken, hun depressieve klachten met 21 procent verminderd worden.

Als je iemand bent die veel last heeft van stress, is groene thee drinken ook zeker een aanrader. Stress wordt namelijk veroorzaakt door het hormoon cortisol en groene thee verlaagt de aanmaak hiervan. Vandaar dat een kopje thee altijd zo een heerlijk relaxmomentje is.

Groene sapjes

Groene sapjes zijn een bron van vitaminen, mineralen, enzymen en antioxidanten. Niet gek aangezien er in een gemiddeld groen sapje nogal wat gezonde groentes gaan. Denk aan spinazie, bleekselderij, broccoli, komkommer en kool bijvoorbeeld.

In al deze groene groentes zit het pigment chlorofyl dat planten hun groene kleur geeft. Wij mensen worden er niet groen van, maar het werkt voor ons wel ontgiftend en het gaat ook ontstekingen tegen. Drink dit gezonde sapje altijd binnen 30 minuten op nadat je ‘m gemaakt hebt, zo voorkom je dat er voedingsstoffen verloren gaan.

Alles wat je wil weten over detoxen (is het nou wel of niet goed voor je?)

Mocht een groen sapje nou iets te bitter voor jou zijn, dan kan je er gerust wat aardbeien, bessen of ander fruit bijgooien. Let wel op dat de verhouding zo blijft dat er meer groente dan fruit inzit. Anders kan het weer een overdaad aan suikers worden. En: hoe meer afwisseling, hoe beter. Eat the rainbow! 

Dus, vul die Dopper voor de verandering eens met kokoswater, thee of een groen sapje. Je hersenen en lichaam zullen er blij van worden.

Nog liever zijn voor je brein:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️