Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Body 12 aug 2018

Detoxen: wat heb je er eigenlijk aan?

Ontgiften, detoxen, reinigen en sapvasten, hoe je het beestje ook noemt, het schijnt de heilige graal te zijn wat betreft afvallen of het verwijderen van gifstoffen uit je lichaam. Tijdje slecht gegeten? Detoxen is het antwoord. Massaal leven we dagenlang op sapjes, maar wat zijn de effecten? Het klinkt best wel logisch: je lichaam een bepaalde tijd behandelen als een tempel en je voelt je weer als herboren. Maar werkt dat in essentie eigenlijk wel zo? Dit is de zin en onzin van detoxen.

Wat is detoxen?

In essentie is het doel van detoxen het verwijderen van alle afval- en gifstoffen die in jouw lichaam rond zouden dwalen, vertelt het Voedingscentrum ons. We doen dit om ons lichaam te reinigen en ons beter te voelen. En ons goed voelen willen we allemaal, dus doen we er massaal aan mee.

Het woord komt van het Engelse woord ‘detoxification’, wat letterlijk vertaald ontgiften betekent. Je kan op allerlei manieren detoxen. Bekende vormen zijn oil-pulling, darmspoelingen en vasten.

To detox or not to detox

Waarom we dit zouden doen? Detox preachers beamen dat het af en toe nodig is om je lichaam te helpen zichzelf te reinigen, omdat we onszelf blootstellen aan allerlei gifstoffen.

Waarom zouden we dit niet moeten doen? Omdat er (nog) geen wetenschappelijk bewijs is dat detoxen écht helpt en omdat jouw lichaam zelf dondersgoed weet hoe het zichzelf moet ontgiften.

Blijf up to date van onze beste content: Meld je aan voor de Bedrock Weekly

De werking van je lever en nieren

Er zijn twee soorten stoffen die jouw lichaam opruimt: wateroplosbare stoffen en vetoplosbare stoffen. Om deze afvalstoffen uit jouw lichaam af te voeren, heb jij bij jouw geboorte nieren en een lever gekregen.

Je nieren halen de wateroplosbare stoffen uit je lichaam en zorgen dat je deze uit plast. Jouw lever ontfermt zich over de vetoplosbare stoffen en zorgen dat deze asap jouw lichaam weer verlaten. Ook stoffen die aan voedsel zijn toegevoegd, ruimt je lichaam netjes op en hopen zich dus niet op.

Het effect op je lichaam

Voor sommigen is het misschien een bubbel die wordt doorgeprikt, maar detoxen draagt niet bij aan het reinigen van jouw lichaam. Je lever en nieren werken elke dag 24 uur om de schadelijke stoffen in jouw lichaam af te voeren.

Nachtje te veel gedronken? Je lever breekt alle alcohol in ongeveer drie dagen af. Tijdje ongezond gegeten? Dan moeten jouw lever en nieren een tijdje harder hun best doen om de afvalstoffen op te ruimen. Hier draagt een sapkuur niets aan bij.

Dit vind je misschien ook interessant: Hoe ik ziek werd van een sapkuur en nu alleen maar detox met eten

Is detoxen dan slecht?

Nee, detoxen is volgens het Voedingscentrum in in de meeste gevallen niet schadelijk. Sommige detoxmethodes kunnen wel het tegenovergestelde effect teweegbrengen, zoals kleibehandelingen die een bepaalde kalksoort bevatten die schadelijk is voor het lichaam.

Ook met oil pulling moet je oppassen. Sommige oliën bevatten verontreinigingen die het lichaam juist opneemt. Gebruik bij oil pulling altijd een olie waarvan de herkomst bekend is en die je ook gebruikt bij het eten.

Must read: Is detoxen goed voor je of een marketing truc?

Wat dan wel?

Wat je dan het beste kunt doen om je lichaam zo goed mogelijk te behandelen? Dat is (gelukkig) geen hogere wiskunde. Eet gezond, pak genoeg rust en zorg dat je voldoende beweegt. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn.

My body is a temple

Het is duidelijk: je hoeft jezelf niet meer aan een sapkuur te onderwerpen. Je lichaam ‘reinig’ je met goed eten. Waar je lichaam dan weer geen effect op heeft, is jouw social media gebruik. Voel je veel sociale druk? Dan kan jij misschien wel een digital detox gebruiken.

Blijf je graag op de hoogte van de beste Bedrock-content? Meld je aan voor de Bedrock-Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Detoxen: wat heb je er eigenlijk aan?
Sluiten