Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Psyche 16 jan 2020
Leestijd: 4 minuten

Breien is de ideale mindfulness voor iedereen die niet stil kan zitten

Mediteren is niet voor iedereen weggelegd. Als ik met mensen over het onderwerp in gesprek raak, krijg ik best vaak de reactie ‘daar ben ik te onrustig voor’ of een andere reden waarom meditatie te zweverig of ‘teveel niks’ is. Helemaal prima, denk ik dan, maar toch is het fijn (en met alle prikkels anno 2020 eigenlijk broodnodig) om toch meer mindfulness in je leven te brengen. En gelukkig zijn er los van meditatie meer manieren om dat te doen.

Je kunt de benenwagen pakken en buiten een rustige wandeling maken (want wandelen brengt ontzettend veel gezondheidsvoordelen met zich mee), een yogales volgen of jezelf storten op het inkleuren van een kleurplaat.

Breien als mindfulness

Maar onlangs ontdekten we iets anders waar we onbewust heel relaxt van werden: breien. De perfecte, rustgevende hobby voor iedereen die niet zo houdt van het vage ‘niksen en zitten met je gedachten‘, maar toch mindful bezig wil zijn.

Breien is heerlijk voor je hersenen. Er zijn niet alleen verschillende onderzoeken die dit uitwijzen, maar ook heuse boeken over geschreven.

Ook interessant: Waarom iedereen zou moeten pottenbakken (het helpt om in het moment te leven)

Therapeutisch breien

Mindfulness brengt allerlei voordelen met zich mee, het helpt je om stressgevoelens te verlagen, het vergroot de concentratie, het verbetert het geheugen en het vermindert chronische pijn. Kortom: het is goed voor bijna alles.

En breien is een manier om mindfulness in de praktijk te brengen. Uit een onderzoek waar we al eerder over schreven is gebleken dat breiende mensen zich over het algemeen super blij voelden na het breien.

Mensen die regelmatig hun breinaalden erbij pakken, zijn over het algemeen kalmer, minder verdrietig, zelfverzekerder en minder angstig.

Het effect van breien

Dat zij natuurlijk geweldige effecten die we allemaal wel willen ervaren. En daarom moest ik er maar ‘s aan gaan geloven. Met een breipakket van We Are Knitters besloot ik om m’n eigen breiproject (of mindfulnessproject, het is maar net hoe je het bekijkt) te starten.

We Are Knitters maakt het je super makkelijk door alle benodigdheden toe te sturen, inclusief een uitgebreide uitleg (in tekst en video).

Met precies 0 (zegge nul) ervaring op zak stortte ik me op het breien van een grof vest. ‘Makkelijk niveau’ volgens de website, dus dat moesten m’n onervaren handen en ik wel aankunnen.

Meer lezen: Haken en breien is heel goed voor de gezondheid

Toen ik het pakket thuisgestuurd kreeg, maakte ik een sprongetje van vreugde. Yes! Ik had zin om te starten en iets helemaal zelf te maken, from scratch. Het gaf me nu al een geluksgevoel.

Totdat ik het boekje opende en termen las die ik nog nooit eerder had gelezen: ‘zet je naald op’ en ‘brei naald 1 tot 6 in tricotsteek‘… Kalmerende gevoelens en minder angstig? Van deze teksten kreeg ik het juist Spaans benauwd. Hoe krijg ik dit ooit voor elkaar? Er zat maar één ding op: “MAMA!”.

En met mama op de hotline kon het werk dan echt beginnen. Met de nodige uitleg en de nodige hulp hier en daar (“Mam, hoe steek ik terug?”, “Mam, m’n bol is op. Wat nu?” en “Mam hoe kant ik m’n steken af”) ging het eigenlijk al gauw van een leien dakje. Ik brei! Ik maak iets! En ik kan je zeggen: dat geeft een overheerlijk gevoel. Al helemaal omdat het allemaal uit jouw handen voortkomt. Overigens is YouTube ook een grote bron van informatie, voor iedereen wiens moeder geen ervaring heeft.

Iets breien brengt je in een flow (tenzij je er een spannende serie naast kijkt, dan gaat eigenlijk én het breien én het volgen van de serie niet goed), het geeft je een gevoel van trots (I made this!) en je wordt er heerlijk rustig in je hoofd van.

En ook niet onbelangrijk: je hebt iets te doen. Wat met name tijdens deze koude en donkere winterdagen bijzonder goed van pas komt.

En weet je wat je ‘s winters ook handig is? Een sjaal en een muts. En laat je dat nu net met een bol wol en twee breinaalden kunnen maken…

Ook zo’n breipakket proberen? Check Weareknitters.nl voor alle breiprojecten waar je je deze winter op kunt storten.

Meer over je geest kalmeren:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️