Sophie Golbach
Sophie Golbach Betere wereld 31 jan 2022
Leestijd: 5 minuten

Boeddhistische meditatie; wat is dat precies? En welke meditaties zijn er nog meer?

Wil je een betere focus en concentratie, een sterker immuunsysteem en minder angst en eenzaamheid? Met meditatie kan je deze dingen bereiken en dit zijn slechts enkele voordelen. Door te mediteren kan je namelijk een positieve mindset opbouwen. Dat is ook precies waar meditatie om draait volgens boeddhisten; je geest kalm en vredig maken.

Maar waar gaat boeddhistisch mediteren nou nog meer om? En hoe kan jij het zelf doen?

Boeddhistische meditatie: wat is het?

Meditatie in het boeddhisme is terug te leiden naar Siddharta Gautama, ook wel Gautama Boeddha. Hij was de grondlegger van het boeddhisme en een prins die uit zijn paleis was weggevlucht. Boeddha was op zoek naar spirituele en geestelijke verlichting in plaats van materiële rijkdom.

Er wordt gezegd dat Boeddha 49 dagen mediteerde voor hij zijn verlichting vond. Tijdens die periode van mediteren leerde hij veel over het lijden van de mens en wat je kan doen om het lijden weg te nemen. Daarna werd meditatie het middelpunt van het boeddhisme. Met de meditaties zoeken boeddhisten verlichting.

Wat is meditatie nou precies? (alles wat je wilt weten)

Volgens het boeddhisme ben je gelukkig als je probeert om niet jaloers of hebberig te zijn en om iedereen aardig te vinden. Dat geluksgevoel heet nirvana. Nirvana bereiken lukt niet altijd, maar het is belangrijk om het wel te proberen. Boeddhisten doen dat door te mediteren.

Bij het soort meditatie waarbij je die nirvana probeert te bereiken, zit je met je ogen dicht in kleermakerszit op de grond. Daarbij concentreer je je op ademhaling en probeer je aan niets te denken. Je moet proberen om je hoofd leeg te maken. Met de meditatie train je je geest om kalm en vredig te zijn.

Soorten meditatie binnen het boeddhisme

Binnen het boeddhisme zijn er twee soorten meditatie; samatha meditatie en vipassana meditatie. Samatha meditatie heet ook wel concentratie-meditatie. Bij Samatha meditatie bevrijd je je geest van externe zorgen en afleidingen. Je doet dat door je op je ademhaling te richten en je geest te kalmeren.

Mediteren voor beginners: de BEDROCK meditatiegids

Vipassana meditatie is de andere soort. Deze vorm wordt ook wel vertaald naar inzichtmeditatie. Bij vipassana meditatie train je je geest om bewust te worden van alle veranderingen die plaatsvinden in je lichaam en geest. Je bent je bewust van alles wat er in het hier en nu is; je ademhaling en gedachten, maar ook iets wat je hoort, ziet of voelt.

Andere meditatiesoorten

Binnen en buiten het boeddhisme kan je nog meer vormen van meditatie vinden; een hele hoop zelfs.

1. Transcendente meditatie

Bij deze vorm van mediteren neem je een ‘mantra’ als focuspunt. Dit is een klank die je herhaalt in je gedachten totdat deze uiteindelijk verdwijnt. Dan ben je alleen nog maar ‘bewust’ zonder gedachten die door je hoofd rondspoken. Zo kan je zuiver bewustzijn bereiken.

2. Slaap meditatie

Hierbij ga je op zoek naar de rust en ontspanning om in slaap te kunnen vallen. Daarnaast bevordert slaapmeditatie de kwaliteit van je nachtrust. Het vinden van een goed slaapritme wordt dan makkelijker. Zo kan je kan in een diepere slaap komen.

3. Bodyscan meditatie

Wat is een bodyscan? Tijdens een bodyscan probeer je eigenlijk om met je geest bewust te worden van je lichaam. Op die manier kan je aanvoelen wat er allemaal gebeurt in je lichaam. Met een bodyscan wil je het contact tussen je lichaam en geest terugvinden.

4. Geleide meditatie

Bij geleide meditatie leg je de focus op het hier en nu en je wordt begeleid door bijvoorbeeld een stem. Die stem biedt houvast zodat je tijdens je geleide meditatie diep in je focus blijft en niet afdwaalt. Een doel van geleide meditatie kan bijvoorbeeld zijn om meer tot rust te komen.

5. Mindfulness meditatie

Bij mindfulness meditatie draait het om bewustzijn en aanwezig zijn. Mindfulness en meditatie kunnen natuurlijk ook los van elkaar bestaan, maar bij deze meditatievorm gebruik je ze samen. Bij mindfulness heb je aandacht voor het moment waarin je leeft. Dat kan je gebruiken als focuspunt tijdens deze meditatie.

6. Visualisatie meditatie

Hierbij neem je mooie beelden of situaties waarvan je graag wil dat ze gebeuren als focuspunt. Dankzij je verbeelding kan je je zo even voorstellen dat je in een alternatieve werkelijkheid bent. Misschien is dat wel iets waar je in het echte leven naartoe zou willen werken.

Dit is het verschil tussen meditatie en mindfulness

7. Loopmeditatie

Dit wordt ook wel mindful wandelen genoemd. Je houdt je aandacht compleet bij het moment terwijl je de wandeling maakt. Hierbij let je op je ademhaling en alles wat met je zintuigen binnenkomt tijdens de wandeling.

8. Klankschaal meditatie

Klankschalen komen uit de Tibetaans boeddhistische gebieden bij de Himalaya. Met behulp van klank en trillingen ga je hierbij mediteren. Klankschalen hebben een zuiverende werking; het idee is dat de trilling en frequentie van je eigen lichaam hersteld worden zodat je weer in balans komt. Dat is goed voor zowel lichaam als geest.

9. Chakra meditatie

Chakra’s komen voort uit het verre oosten, met name India. De 7 chakra’s zoals wij die kennen komen uit verschillende Hindoeïstische stromingen, maar hebben raakvlakken met andere Oosterse filosofieën.

Bij deze meditatie ga je de zeven knooppunten van energie in je lichaam stuk voor stuk af. Elk punt wordt tijdens deze meditatie als focuspunt gebruikt. Bij chakra meditatie open je eigenlijk elke chakra en je voorziet die van nieuwe energie. Zo kom je weer in balans.

Wil je meer weten over boeddhisme? Lees dan waar deze religie nou echt over gaat.

Waarom ‘leegte’ volgens het boeddhisme het mooiste is dat je kan overkomen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️