Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 12 feb 2020
Leestijd: 4 minuten

Sap van bleekselderij: een super sapje of vooral een dure hype?

Wie weet heb je het groene goedje al voorbij zien komen of ben je allang fan. We hebben het over bleekselderijsap. Sinds een jaar of wat is de hype van het groentesap wereldwijd naam aan het maken en zweren celebrities er openlijk bij. Waarom? Het zou super gezond zijn. Maar wat klopt daar eigenlijk van?

Zoals bij elke foodtrend zijn er vaak twee teams: eentje voor en eentje die zijn vragentekens zet bij het nut ervan. Hoewel een gezonde voedingtrend in principe een positieve beweging is (men is immers bezig met een gezonde levensstijl!), is het toch interessant om eens dieper in de hype te duiken.

Zoals we eerder deden bij de ‘superfood chiazaad: wondermiddel of opgehypt vogelzaad? Tijd om de het befaamde sap van selderij eens onder de loep te nemen.

Selderijsap: what is it about?

Laten we beginnen bij het begin: de hype van bleekselderijsap is – zoals wel vaker gebeurt bij trends – over komen waaien uit Amerika. Bekend auteur Anthony William besprak in zijn boeken dat hij wel een halve liter van het sap per dag zou drinken. Het resultaat zou verbluffend zijn.

Lees ook: Is appelazijn echt een wondermiddel tegen bijna alles? Dit is wat het wel en niet voor je lichaam doet

Ook Pharrell Williams, Gwyneth Paltrow en Naomi Campbell steken niet onder stoelen of banken dat ze het sapje graag drinken vanwege de bijkomende gezondheidsvoordelen. Wat die dan zijn?

De gezondheidsvoordelen van selderijsap

Het zou werken tegen psoriasis, hét middel voor de eeuwige jeugd zijn, helpen bij het ontgiften van je lever, helpen bij afvallen, goed werken als reinigings- en ontgiftigingsmiddel, de slaap bevorderen, wonderen doen voor de huid, helpen bij sterke botten én preventief werken tegen kanker. Nou, als dát niet als een wondermiddel klinkt.

Ondankde hype van afgelopen jaren (#celeryjuice op Instagram heeft inmiddels ruim 200.000 hits), worden er nu ook publiekelijk vragen gesteld bij hoe ‘wonderlijk’ het sap van de groente nu echt is.

Wondermiddel of overschat sap?

Laten we voorop stellen dat groenten goed voor je zijn. Zo leerden we onlangs nog van natuurvoedingscoach Anne de Meulmeester dat we véél meer groenten zouden moeten eten dan wordt aanbevolen. We zouden niet 250 gram maar wel 400 gram groenten per dag moeten eten om te kunnen genieten van de eindeloze gezondheidsvoordelen.

Must read: Meer groente eten, hoe dan? Op deze manier voeg je meer groenten toe aan je ontbijt

Elke ochtend een groentesapje drinken? Geen slecht idee dus! Maar om te zweren bij dit ene sapje, dat wordt nu in twijfel getrokken.

Pas op met term superfood

Ten eerste omdat de term wondermiddel of superfood (te) snel wordt gebruikt terwijl het wetenschappelijke bewijs tegen de gezondheidsvoordelen vaak uitblijft. Je kan je überhaupt afvragen of wondermiddelen bestaan, of is er gewoon voeding die goed voor je is en wil je van bepaalde stoffen op gevarieerde basis voldoende binnenkrijgen?

Ten tweede is het waarheid als een koe dat bleekselderij gezond is. Het bevat antioxidanten, vitamine A en vitamine K, en ook zou het volges enkele onderzoeken het risico op diabetes en kanker verminderen. Maar veel meer onderzoek dan dat is er nog niet gedaan.

Tegengeluid

Maar, er is meer tegen geluid. Zo kopt VICE: “Bleekselderijsap: een prima manier om een goed product te verspillen.” Hoewel er van alles wordt beweerd over het sap, blijft het bewijs over de uiteindelijke werking toch echt uit.

Sterker nog: wetenschappers hebben genoeg bewijs dat het ontgiften van sappen in het algemeen, een broodje aap verhaal is. “Er is geen bewijs dat het drinken van selderijsap, of welk sap dan ook, een ontgiftende of reinigende werking heeft,” vertelt diëtist Lindsay Krasna aan VICE.

Must read: Afvallen door te vasten, is dat gezond? En wat heb je er aan?

Veel groenten bevatten vezels die belangrijk zijn voor je spijsvertering en het hebben van een verzadigd gevoel. Wanneer je sap perst, verlies je echter de vezels. Eén van de redenen waarom kauwen op groenten een beter idee is dan het te drinken als sap.

Lekker dan, wat nu?

Is het dan helemaal nutteloos om het sap te drinken? Nee, dat ook weer niet. Het heeft vooral baat bij wie normaal gesproken weinig groenten eet en niet genoeg water drinkt. Maar again: het sap bestaat vooral uit water.

Ongezond is het drinken van het sap gelukkig niet, het is immers groente. Toch zal je vooral water, vitamines en wat suiker binnenkrijgen.

Een goede vervanger voor je frisdrank? Dacht het wel! Een wondermiddel? Maybe not so much…

Meer Bedrock Health?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️