Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 30 jul 2022
Leestijd: 7 minuten

5 nieuwe go-to retreats die je deze nazomer nog wilt volgen in Europa

Wat is een betere manier om helemaal tot rust te komen, zonder afleiding, deadlines en afspraken, dan jezelf eens onderdompelen in rust, reinheid, heerlijk vega(n) eten, beweging, slaap en natuur? Inderdaad: we hebben het over een retreat. Ze bestaan in allerlei vormen en maten, en sommen daarom de beste retreats van 2022 in Europa voor je op.

Je weet natuurlijk héus wel dat het beter voor je gemoedstoestand is om keurig 8 uur te slapen, dagelijks te mediteren, vers en gezond te koken en niet te veel op je telefoon te zitten. Maar ja, zie dat maar eens te doen met een fulltime baan, sociale kring en een beetje ruimte voor spontaniteit.

Eindstand? Je slaapt chronisch te weinig, kookt niet vaak genoeg, mediteert niet zo vaak als je zou willen en komt eigenlijk gewoon niet toe aan jouw broodnodige self-care. 

Don’t blame yourself. Het is al lastig genoeg om deze levensfase (hallo quarterlife crisis) zonder al te veel kleerscheuren door te komen, dus wees mild voor jezelf. Je hóeft niet alles perfect – laat staan überhaupt – te doen. Maar, vergeet niet je zelf af en toe op #1 te zetten en eens flink op te laden.

Een retreat als perfect cadeau aan jezelf

Een retreat is de perfecte manier om eindelijk die rust en ruimte te creëren waar je eigenijk zo naar hunkert, maar waarvan het gewoon niet lukt het in je dagelijks leven toe te passen.

Eindelijk tijd voor slaap zónder dat je telefoon de hele dag en nacht naast je doorpiept, een lekker vega(n) ontbijt zónder het zelf te hoeven bereiden, een begeleide meditatie, yoga of andere toffe workshops, zonder dat je er ook maar iets voor hoeft te doen.

Waarom elke vrouw ooit een retreat zou moeten volgen

Je begrijpt: een retreat kan wonderen doen. Helemaal als je de laatste tijd stress ervaart en het gevoel hebt nergens aan toe te komen.

Maar je ziet tegenwoordig door de bomen de retreats niet meer. Van truffel tot yoga retreats en van surf tot persoonlijk leiderretreats. En dan ook nog eens van Hawaii tot Nederland: je vindt ze overal.

Dé 5 go-to retreats van 2022 in Europa

Daarom zetten wij bijzondere retreats in Europa op een rijtje. Want wie zegt dat je naar de andere kant van de wereld moet vliegen om tot rust te komen? Precies: niemand.

Dit zijn de retreat van deze zomer en najaar die je niet wilt missen:

1. Suryalila & Danyadara, Spanje

Dit is een typisch gevalletje van ‘je moet het net even weten’. BEDROCK’s hoofdredacteur Rosa heeft dit retreat al jaren op haar vizier en gaat einde zomer ein-de-lijk op retreat bij het Suryalila. Het is een yoga retraite centrum dat het land deelt met Danyadara: een permacultuur project. Best of both worlds als je het ons vraagt.

De oprichtster kocht het stuk land zo’n 10 jaar geleden en richtte naast het yogacentrum (waar ze met haar 20 jaar aan ervaring als yogadocente zelf lesgeeft én yoga-opleidingen host) ook Danyadara op. Een plek waarin wordt gewerkt met zelfvoorzienende landbouw. Met enkel biologische groenten, geen voedselverspilling en geen gebruik van toxische stoffen.

In het retreat dat dit najaar plaatsvindt (van 29 november t/m 3 november) komen deze twee leren samen: je leert er over permacultuur terwijl je dagelijks de fijnste yogaflows volgt, eet rechtstreeks uit de tuin en leeft in harmonie met de Spaanse natuur.

Benieuwd naar het yoga- en permacultuur retreat of naar één van de vele andere retreats die ze aanbieden? Bekijk hier de website van Suryalila in Sevilla, Spanje.

2. La Luz Retreats, Nederland

Dat je voor het vinden van fijne retreats niet ver hoeft te reizen, bewijst La Luz Retreats die gewoon in onze eigen Friese polder plaatsvinden. De hele zomer staan er weer retreats op de planning die worden gehouden het de must visit campsite ‘REBL Outdoor‘, dat ligt op steenworp afstand een verfrissend meer.

Na het slapen in een heuse belltent, staat er een gezonde smoothie voor je klaar, en ga je aan de slag met yoga, meditatie en ademwerk. Er is ruimte om te schrijven, lekker niks te doen of juist een SUP te pakken en erop uit te gaan. Whatever floats your boat. 

Denk verder aan: kampvuur, heerlijke diners, hottubs en voor wie wilt: wijn. Oprichtster Anneloes is yogadocente en geeft zelf de yoga- en meditatielessen. En is het lekker weer? Dan geeft ze die in de outdoor yogashala. Lucky you!

Toe aan een retraite dichtbij huis, dat niet een hele week maar lekker 3 dagen duurt? Bekijk dan zeker de website van La Luz Retreats

3. On Purpose Studio

Al eerder schreven we over het spirituele persoonlijkleidersschap programma van On Purpose Studio. De plek waar Oosterse wijsheid samenkomt met onze Westerse wereld en spiritualiteit praktisch wordt gemaakt. Waar de 28-daagse programma’s – geheel volgens de cyclus van nieuwe maan tot nieuwe maan – voorheen altijd online plaatsvonden, komt er dan nu *tromgeroffel* een heus fysiek retreat.

“We invite you on a journey back to your true self, to your true nature. To remember who you are & let go of who you are not,” aldus de webiste. Wat kunnen we ons daarbij voorstellen? Het retreat dat (uiteraard) plaatsvindt tijdens de volle maan (van 9 t/m 13 oktober) ziet er ongeveer zo uit:

De locatie is de permacultuur boerderij en retreat-locatie Quinta Alma, een droomplek in de Portugese Algarve waar je U tegen zegt. Verwacht 5 dagen lang biologisch, lokaal én vegan eten, logeren in een safari-tent of in een houten tiny house, dagelijks yoga, meditatie en ademwerksessies.

Maar ook, waar On Purpose Studio om bekend staat, leren over oude rituelen en een volle maan ceremonie.

Klinkt het jou wel wat om te slapen als de nacht valt en op te staan als de zon opkomt, leren over vasten en dagelijkse wandelingen in de natuur? Bekijk dan de website van On Purpose Studio.

4. Rising Sea Soul, Portugal

Wie een retreat liever sportiever insteekt en naast dagelijkse yogaflows ook de zee Atlantische oceaan induikt, is misschien wel aan het goede adres bij het gloednieuwe Rising Sea Soul. De oprichtsters zijn ware yogi’s én surfista’s en delen graag hun surf en yoga lifestyle met jou.

Samen met een pro long board surfer organiseren ze binnenkort een Yoga & Long Board Retreat in Zuid-West Portugal, pal aan de kust. Wat kan je verwachten? Denk aan surf coachsessies, video analyses om te zien hoe je kan verbeteren, gezonde en lekkere maaltijden, yoga sessies, slaap of juist een dansje als je daar zin in hebt!

Waarom surfen goed is voor je mentale gezondheid (aldus de wetenschap)

Is surfen toch iets minder je ding? Dan kan je ook mee doen aan het Chakra Tune-up retreat of het Create & Meditate retreat volgen. Allemaal zo’n 5 dagen, in een prachtige villa aan de kust, met lokaal en vegetarisch eten en geheel samengesteld om in je actieve of juist creatieve flow te komen.

Benieuwd naar de verschillende retreats? Bekijk hier de Instagram van Rising Sea Soul en stuur een DM of mailtje. 

5. One Day Retreats, Nederland

De naam verklapt het al: One Day Retreats is ‘slechts’ een of soms twee dagen. Een echt mini-retreat dus, waar je geen week voor hoeft uit te trekken of vliegticktets voor hoeft te kopen. Wel zo fijn als je wél op zoek bent naar rust, verdieping en tijd voor jezelf, maar het time of money wise gewoon niet lukt.

Wat kan je verwachten? Tijdens de mini-retreats doe je yoga, meditaties en workshops. Ook is er een retreat dat zich geheel richt op werk met de krachtige energie van paarden, een retreat voor ‘motherhearts‘ en een dag retreat met chakra-werk. Voor ieder wat wils dus!

De een-daagse-retreats kunnen overigens ook worden aangepast aan waar jij behoefte aan hebt, en worden zo helemaal constumized. Hoe fijn?

Benieuwd geworden naar de One Day Retreats die op verschillende plekken in Nederland (en soms daarbuiten) plaatsvinden? Bekijk dan de website van One Day Retreats.

Happy self-care summer!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️