Marloes Graat
Marloes Graat Maatschappij 30 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Pride Amsterdam is begonnen! Deze 8 events wil je dit jaar niet missen

Deze week barst het grootste en de belangrijkste feestweek in Amsterdam los: Pride Amsterdam. Naast de bekende gay parade zijn er nog 300 andere evenementen in de week van 30 juli t/m tot 7 augustus. Wij hebben de leukste evenementen van Pride Amsterdam voor je op een rij gezet.

My Gender, My Pride is het thema van Pride 2022. In voorgaande jaren stond de Pride in teken van mogen houden van wie je wilt en afwijken van de heteronorm. Nu wordt de focus gelegd op dat je mag zijn hoe je voelt, wat dat ook voor jou betekent.

“De strijd om ook qua genderidentiteit af te mogen wijken van de norm en van de sekse die we bij onze geboorte kregen is vaak onderbelicht, ook binnen de community. Daar gaan we dit jaar verandering in proberen te brengen,” aldus directeur Lucien Spee de Castillo Ruiz.

Gender Guide: voor eens en voor altijd een guide over gendertermen

Om hier aandacht aan te besteden en de gehele LHBTIQA+ gemeenschap te vieren wordt er diverse evenementen georganiseerd. Van feestjes, tentoonstellingen tot de de Gay Pride boottocht: de keuze is reuze en vind je terug op Pride Amsterdam.

1. Pride Walk

Naast heel veel feestjes is de pride ook nog steeds een moment om te demonstreren voor gelijke rechten voor de LHBTIQA+-community. Kom naar de Pride Walk op 30 juli om 11.00u en bij het homomonument op de Westermarkt en loop mee.

2. Milkshake festival

Het leukste queer festival van Nederland is volgens ons toch echt Milkshake Festival in het Westerpark tijdens de Pride Week.

Wat betekent het als je intersekse bent? (deel 1)

Op zaterdag 30 en 31 juli is het festival waar iedereen welkom is en je keihard kan dansen en écht jezelf zijn. Er zijn 9 stages met uiteenlopende muziekstijlen van hiphop tot techno.

3. Open Air Cinema Mercatorplein

Op het Mercatorplein in West kun je tijdens Amsterdam Pride Week twee avonden gratis een roze films kijken in de buitenlucht. Er zijn 400-stoelen en elk jaar is het vol, dus wees er op tijd bij om 20.00u op het Mercatorplein.

4. HeBiHo VrijMiBo op het Amstelveld

De gezelligste VrijMiBo is op vrijdag 5 augustus om 16.00 uur op het Amstelveld te vinden. Voor de He, de Bi en de Ho en andere letters zijn niet uitgezonderd en net zo welkom om een drankje te komen drinken, aldus de organisatie.

News: de pride vlag is veranderd naar een meer inclusieve variant

De volgende dag kun je hier weer terecht voor het Our Love 2022 feest direct naast en na de botenparade.

5. Fabulous Pride Silent Disco Walk

Trek je meest kleurrijke en flamboyante kleding aan en dans mee met de Pride Silent Disco Walk.

Dit is één van de vele straatfeestjes die worden georganiseerd, op Pride Amsterdam vind je een overzicht welk straatfeest elke dag is. De Fabulous Pride Silent Disco Walk is op 31 juli om 20.00u op het Museumplein.

6. Tentoonstelling Oudroze

Wil je naast al het dansen en feesten ook nog een beetje cultuur snuiven. Ga dan naar het Museumplein voor de multimediale tentoonstelling Oudroze – portretten en verhalen van de oudere generatie LHBTI’s van Ernst Coppejaans.

https://www.bedrock.nl/pride-parades-hele-wereld/

De reizende tentoonstelling staat stil bij ervaringen van de eerste LHBTI’s die openlijk voor hun geaardheid uit durfden te komen in een andere tijdsgeest.

7. Stand up tegen straatdiscriminatie

Wil je ook nog wat opsteken van de Pride week, ga dan naar Omstander Interventie: Stand Up! Tegen straatintimidatie.  Je leert hier hoe je op een veilige manier kunt ingrijpen bij straatintimidatie en je helpt mee aan een veilige, inclusievere wereld. Dit evenement is op 1 augustus om 15:00 uur in het Student Pride Hotel.

8. Mindspace Pride Party and Fashion Show

Op 4 augustus wordt het nieuwe terras van de Mindspace vestiging aan de Dam omgetoverd tot showlocatie. Queer modeontwerper Dylan Westerweel showt hier zijn collectie ‘Claude’ – een liefdesbrief aan LGBTQI+ schoonheid. Vanaf 18:00 zijn er welkomstcocktails, om 18:30 is de show en daarna barst het feest los met een DJ.

Mindspace viert hiermee veilige inclusieve werkplekken voor iedereen, met de slogan ‘a space for everyone’ nodigen zij iedereen uit zichzelf te zijn, ook op het werk. Aanmelden kan hier en is gratis.

Happy Pride!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️