7 vegan ontbijtrecepten in prachtige coconut bowls (die we mogen weggeven!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F08%2Fcoconut_final.jpg)
Bij Bedrock zijn we gek op puur, gezond en vooral lekker eten. Maar soms kan het best lastig zijn om nieuwe inspiratie te vinden en grijp je tóch steeds naar je vertrouwde routine. Daarom helpen we je (met een beetje hulp) aan heerlijke nieuwe recepten voor een week lang aan plantaardige ontbijtjes.
Met hulp van Abbot Kinney’s (van onze favo vegan ijsjes en andere vegan zuivelproducten) delen we 7 overheerlijke ontbijtreceptjes. Lekker voor die hard vegans, maar ook voor wie gewoon heerlijk wilt ontbijten en wel wat inspiratie kan gebruiken.
Want plantaardig eten is niet alleen yummy, het is ook dé manier om bij te dragen aan een beter milieu (hier lees je hoe dat zit).
Vegan breakfast challenge
Om die reden dagen we je uit om een week lang mee te doen aan de heuse breakfast challange. Doe de challenge lekker wanneer je wilt, dan heb je de tijd om je even voor te bereiden en de ingrediënten in huis te halen. Alle receptjes zijn voedzaam, lekker én snel op tafel.
Leuk extraatje: de ontbijtjes worden op de foto’s geserveerd in prachtige coconut bowls van Urban Nature Culture en daarvan kan je een heel setje plus extra’s winnen! Dus lees vooral even verder.
Enjoy!
1. Fruity Monday overnight oats met quinoa
Oké, toegegeven. Voor overnight oats moet je de avond van tevoren héél even je best doen maar de volgende ochtend hoef je dit heerlijke ontbijt alleen maar even op te warmen. Een ideaal meal prep ritueel dat past bij een zondagavond. En frisse en fruitige start van de week.
1 portie | bereidingstijd 2 uur 15 min| kooktijd 10 min.
Ingrediënten
- 25 gram quinoa, gekookt
- 1 el kokosolie
- 2-3 el havermout
- 1 tl kaneel
- Zeezout
- ½ sinaasappel, schil
- 4 el Abbot Kinney’s Almond Start
- ½ vijg, in stukjes
- 2 pruimen, door de helft
- 1 el hennepzaad
Zo bereid je dit niet te versmaden ontbijt
- Kook de quinoa zoals aangegeven staat op de verpakking. Laat het compleet afkoelen.
- Smelt de kokosolie in een kookpan op laag vuur en voeg de havermout, kaneel en een snufje zeezout toe.
- Rooster dit mengsel voor 3 minuten, roer het regelmatig door.
- Pak een klein kommetje en mix dit samen: geroosterde havermout, gekookte quinoa, schil van de sinaasappel en de Almond Start.
- Voeg het mengsel tot aan een pot (lucht dicht) en plaats het in de koelkast voor ten minste 2 uur.
- Pak een kookpan, plaats het op laag vuur en voeg twee theelepels water toe. Daarna voeg je de vijg, pruimen toe en laat het koken voor 10-12 minuten. Het is goed wanneer het fruit zacht is, maar niet uit elkaar valt.
- Pak een diep bord en voeg de overnight oats toe. Maak het af met het fruit en wat hennepzaadjes.
2. Tuesday Toast met geprakte banaan of met avocado
Een bord gevuld met knapperig maisbrood afgetopt met banaan of avocado en een subtiele hint van amandel. Blijer kun je ons eigenlijk niet maken. Deze is ook heerlijke als lunch trouwens!
2 porties| bereidingstijd 5 min
Ingrediënten
Banaan:
- 2 sneeën maisbrood, geroosterd
- 1 grote banaan, geprakt
- 1 el Abbot Kinney’s Almond Start
- Lijnzaad
- Hennepzaad
- Amandelpasta
- Amandelvlokken, geroosterd
Avocado:
- 2 sneeën maisbrood, geroosterd
- 1 grote banaan, geprakt
- 1 el Abbot Kinney’s Almond Start
- Lijnzaad Flax seeds
- Hennepzaad
- Amandelpasta
- Amandelvlokken, geroosterd
Lees ook: Zo mooi kun je avocado’s serveren (een ode aan het fruit op Avocadodag)
Zo maak je het ontbijt klaar
Toast het brood. Mix in een kom: de geprakte banaan of avocado met de yoghurt. Maak het af met de toppings!
3. Wednesday blackberry smoothie bowl
De smoothie bowls vliegen je tegenwoordig om de oren en dat snappen wij wel. Het is één van de snelste en lekkerste manieren om een ware vitaminebom op tafel te zetten. Voeg seizoensfruit toe naar wens en leef je uit door te variëren met de smaakcombinaties.
In deze variant spelen bramen, banaan en frambozen de hoofdrol.
2 porties | bereidingstijd 5 min.
Ingrediënten
- 3 handjes bramen
- 1 banaan
- 200 ml Abbot Kinney’s Almond Start/ of 200 ml Abbot Kinney’s Raspberry
- amandelmelk
- 1 el hennepzaad
- handje frambozen
Zo maak je het ontbijt klaar
- Voeg de bramen, banaan, Almond Start en een ruime scheut amandelmelk in een keukenmachine of blender. Mix het geheel tot een glad mengsel.
- Schenk de smoothie in een kom en maak de bowl af met hennepzaad, bramen en frambozen of anders seizoensfruit.
Lees ook: De seizoensgroentenwijzer: dit zijn de seizoensgroenten voor juli (met recepten!)
4. Thursday ‘is it weekend yet?’ summer yoghurt
Jawel, er mag alvast gedanst worden in de keuken want het weekend is in aantocht! In slechts 5 minuten draai je een ontbijt in elkaar waar je het voorlopig wel even op volhoudt.
Ideaal om de to-do list voor het weekend af te werken. You’ve got this!
1 portie | bereidingstijd 5 min.
Ingrediënten
- 4 el granola
- 200 ml Abbot Kinney’s Almond Start
- handje blauwe bessen
- 2 aardbeien
- handje rode bessen
- verse munt
Zo maak je het ontbijt klaar
- Zorg ervoor dat de zelfgemaakte granola al klaar is of gebruik je favoriete granola uit de supermarkt.
- Begin met de Almond Start, strooi wat granola in de kom en maak af met het verse fruit dat je versiert met munt.
5. TGIF smoothie bowl
Deze TGIF smoothie bowl heb je binnen 10 minuten voor je neus staan en is reuze voedzaam.
2 porties | bereidingstijd 10 min.
Ingrediënten
- 1 mango
- 1 banaan
- ½ limoen, sap
- 6 el Abbot Kinney’s Almond Start
- granola, naar smaak
- 2 handjes blauwe bessen
- 2 el amandelpasta
Lees ook: 6 heerlijke vegan ontbijt-recepten die je nog niet kende
Zo maak je het ontbijt klaar
- Voeg de mango, banaan en limoensap toe aan een blender. Mix het tot een glad geheel.
- Verdeel de smoothie over twee glazen/kommetjes en eindig met een laag Almond Start.
- Maak het af met granola, blauwe bessen en amandelpasta.
6. Saturday muffins
Op zaterdag heb je ongetwijfeld wat meer tijd om uit te pakken en dat is het perfecte moment om te gaan voor deze voedzame muffins.
Lees ook: Hoe praat je tegen je kinderen over eten om een gezond lichaamsbeeld te stimuleren?
Tip: zorg dat je de ingrediënten al in huis hebt zodat je niet met je ‘the day after borrelhoofd’ door een drukke supermarkt hoeft te struinen en direct aan de slag kunt.
Als je muffins overhoudt, kun je deze prima een paar weken bewaren in de vriezer. Easy does it!
10 muffins | bereidingstijd 20 min | oventijd 45 min.
Ingrediënten
- 150 ml Abbot Kinney’s Coco Start
- 50 ml amandelmelk
- 50 gram lijnzaad
- 15 gram chiazaad
- 1 grote citroen, rasp van de schil en sap
- 50 gram kokosolie
- 250 gram rijpe bananen, in stukjes
- 3 dadels, zonder pit en in stukjes gesneden
- 100 gram amandelmeel
- 40 gram haver
- 40 gram kokosrasp
- 40 gram hennepzaad
- 1 el kaneel
- ½ tl bakpoeder
- ½ tl baking soda
- snufje zout
- handje rauwe cashewnoten, voor de garnering
- muffin vormpjes | muffin tray
Zo maak je het ontbijt klaar
- Verwarm de oven voor tot 170 °C graden. Zet in de muffin tray 10 papieren muffin vormpjes.
- Pak een bowl en meng het volgende samen: Coco Start, amandelmelk, lijnzaad, chiazaad en het rasp van de citroen. Zet dit 10 minuten apart.
- Smelt de kokosolie en schenk dit in een blender samen met de banaan, dadels en citroensap. Blend het tot een glad geheel.
- Pak een kom en meng alle droge ingrediënten (behalve de cashewnoten) samen.
- Mix de inhoud van de blender en van de kom samen. Roer het goed door.
- Verdeel het beslag in de muffin vormpjes. Maak het af met de cashewnoten.
- Schuif het in de oven voor 45 tot 5o minuten totdat het goudbruin is.
- Deze muffins zijn lekker voor ontbijt, lunch of als tussendoortje. Eet ze met jouw favoriete plantaardige yoghurt en vers fruit.
7. Marvellous matcha pancakes
Deze stash aan heerlijke groengekleurde pannenkoeken is perfect voor de zondagmodus. Heerlijk uitgebreid ontbijten of lunchen, net waar je zin in hebt.
8 kleine pannenkoeken | bereidingstijd 12 min. | kooktijd 25 min.
Ingrediënten
- 1 el lijnzaad
- 3 el water
- 250 ml amandelmelk
- 2 el Coco Start
- 75 gram amandelmeel
- 60 gram speltmeel
- 1 el kokosbloesemsuiker
- 2 tl bakpoeder
- 1/2 tl zout
- 1/2 tl matcha poeder
Zo maak je het ontbijt klaar
- Maal het lijnzaad voor 10 tot 15 seconden of tot wanneer het helemaal fijn is.
- Mix het lijnzaad met wat water in een kommetje. Zet het aan de kant voor 5-7 minuten.
- Pak een middelgrote kom en mix het meel, suiker, bakpoeder zout en matcha poeder.
- Voeg de Coco Start, het lijnzaadmengsel en melk toe aan de kom. Roer goed door.
- Pak een grote pan en zet het op middelhoog vuur. Wij houden ervan om de pannenkoeken op laag voor te koken, zodat het niet snel aanbrandt.
- Voeg de kokosolie toe aan de pan gevolgd door wat beslag. Bak het totdat je de buitenkant van de pannenkoek omhoog ziet komen. Draai het om en bak de andere kant voor twee minuten.
- Leg de pannenkoeken op een bord en kleed het aan met jouw favoriete fruit. Wij gebruikten aardbeien, kersen, bramen, frambozen en rode bessen.
- Voeg een goede schep Coco Start en wat muntblaadjes toe.
ACTIE GESLOTEN- Dit coconut servies kan je winnen
Zoals je ziet zijn de ontbijtes hierboven geserveerd in het prachtige duurzame servies – deels gemaakt van kokosnoten of hout – van Urban Nature Culture. Goed nieuws: we mogen een set weggeven! Daarin zit:
- 2 place mats
- 2 borden
- 2 coconut bowls
- 2 palm-lepels
- Een set Abbot Kinney’s yoghurts (2 x Coco Start, 2 x Almond Start, 1 x Coco Strat Raspberry én 1 Coco Start Mango)
Wil jij dit straks in jouw keuken hebben staan? Schrijf je dan hieronder in voor de Bedrock-mailing (zo blijf je up to date van de meest bewuste content) en stuur een mail naar [email protected] met het onderwerp breakfast challenge en vertel ons waarom jij een setje wilt winnen!
Bron beeld: Abbott Kinney’s