Sophie Golbach
Sophie Golbach Welzijn 19 jan 2022
Leestijd: 5 minuten

Z贸 gebruik je baking soda en appelcider azijn voor je haar

Baking soda kan je voor veel dingen gebruiken, natuurlijk als ingredi毛nt bij het bakken maar ook als schoonmaakmiddel kan je het goed gebruiken. Maar wist je dat je baking soda ook prima als shampoo kan gebruiken? Het is een goed middel als je je hoofd eens een keer echt goed schoon wil krijgen zonder de sulfaat die je in gewone shampoo zou vinden.

Je kan baking soda shampoo kopen, maar je kan het ook heel goed zelf maken. Hier lees je hoe dat moet, en hoe je de baking soda shampoo moet gebruiken.

Voordat je begint

Voordat we beginnen, moeten we je wel deze waarschuwing geven; net zoals alle middeltjes die je vanuit huis maakt, moet je ook dit voorzichtig gebruiken. Waarom? Baking soda heeft een hoog pH-gehalte, namelijk tussen de 8 en 9. Met de pH meet je hoe zuur een vloeistof is.

https://www.bedrock.nl/gezond-haar-voeding/

Je hoofdhuid, net zoals de rest van je huid, is veel zuurder dan de baking soda. Producten met weinig zuur, zoals baking soda, kunnen de pH-waarde van je hoofdhuid in de war brengen, waardoor je haar droog en pluizig kan worden. Ook kan je huid rood worden en gaan jeuken.

Het is daarom belangrijk om deze shampoo alleen te gebruiken als je hoofdhuid echt een grote schoonmaak nodig heeft, en niet elke dag. Ook is het goed om te onthouden dat sommige huidtypen gevoeliger zijn dan anderen, probeer de baking soda shampoo daarom eerst uit op je arm.

Zo maak je baking soda shampoo

Weet je nu goed waar je op moet letten en wil je het wel proberen? Volgens fans van baking soda shampoo kan het je hoofdhuid goed en grondig schoonmaken, eigenlijk is het gewoon een scrub voor je hoofdhuid. Volgens Mindbodygreen is dit hoe je de shampoo maakt en gebruikt.

1. Weet wanneer je de baking soda shampoo nodig hebt.

Dat is namelijk niet altijd het geval. Een groot teken wat duidelijk maakt of je het nodig hebt of niet, is als er witte schilfers van je hoofdhuid afkomen die lijken op roos. Dat is wat er namelijk gebeurt als andere haarproducten, zweet en dode huidcellen op je hoofd achterblijven.

Met deze handige truc wordt je haar minder snel vet (en hoef je minder vaak te wassen)

Misschien heb je ook een clarifying shampoo, voor een grondige schoonmaak, nodig als je haar zeer doet. Dat klinkt natuurlijk raar, maar die andere dingen op je hoofdhuid die we net noemden kunnen daar wel voor zorgen.

2. Maak een mengsel met baking soda en water

Hiervoor bestaat 1/4 van het mengsel uit baking soda en 3/4 uit lauw water. Let op dat dit geen warm water is. Te heet water kan zorgen voor klontjes in de baking soda. Valt je haar tot aan je schouders, dan heb je 2 of 3 eetlepels baking soda nodig en 6 tot 9 eetlepels water. Heb je langer of korter haar, dan pas je de hoeveelheden daaraan aan.

Meng de ingredi毛nten samen tot het een dikke pasta is. Een extra tip; misschien vind je het lekker om er essenti毛le oli毛n aan toe te voegen. Doe het mengsel daarna in een fles. En onthoud; deze shampoo werkt het best als je hem maakt en dan meteen gebruikt. Bewaar hem niet voor later.

3. Gebruik de shampoo als je haar goed nat is

Zorg dat je haar echt goed nat is, en dan bedoelen we ieder plukje, en doe dan de douche uit. Als je de shampoo in je haar doet, begin dan bij je hoofdhuid en stop niet voordat je helemaal bij de puntjes bent. Wrijf het mengsel goed in, maar zorg dat je niet te ruw bent. Dat kan je hoofdhuid irriteren.

Waarschijnlijk doe jij deze 6 dingen helemaal fout in de douche

Laat de shampoo vervolgens 1 tot 3 minuten zitten, en spoel het dan uit met warm water. Voelt het niet helemaal als shampoo zoals je die kent? Dat is normaal. Ook schuimt het niet zo lekker, omdat er geen zeep in zit.

4. Gebruik een appelcider azijn spoeling

Hoe je de spoeling maakt kan je hier lezen. Het is namelijk goed om de baking soda shampoo uit te spoelen met appelcider azijn. Baking soda heeft een hoog pH-gehalte, en de appelcider azijn helpt je huid eigenlijk om daar weer van te herstellen. Je hoofdhuid blijft hiermee gehydrateerd en beschermd.

Net als met de baking soda, kan ook de appelcider azijn sommige huidtypen irriteren. Wees daarom niet te ruw met de spoeling en gebruik het alleen als je een clarifying behandeling nodig hebt.

5. Droog je haar zoals je dat altijd doet

Bij droog haar is het misschien wel goed om voorzichtig te zijn en te zorgen dat je het niet t茅 droog maakt. Je kan dat doen door je haar natuurlijk te laten drogen of je f枚hn op de laagste stand te zetten.

https://www.bedrock.nl/groene-badkamer-artikelen/

6. Ontdek voor jezelf hoe vaak je dit nodig hebt

Dat hangt helemaal van je haar en je routine af. Heb je vettig haar, dan is een wekelijkse behandeling en regelmatig gewoon wassen misschien goed. Bij droog haar kan je de baking soda shampoo beter een paar dagen per maand gebruiken als vervanger voor het gewoon wassen.

Het kan zijn dat je routine met de baking soda shampoo met de seizoenen verandert, of dat je het aanpast als je andere verzorgingsproducten gebruikt of een andere work-out doet. Het belangrijkste is dat je let op wat je haar en je hoofdhuid nodig hebben.

Baking soda shampoo werkt niet voor iedereen hetzelfde. Je kan de ingredi毛nten altijd aanpassen als je merkt dat je hoofdhuid niet goed reageert op wat erin zit. Wordt je huid droog of ge茂rriteerd, dan kan je er meer water doorheen doen of niet te veel shampoo tegelijk gebruiken.

Waarom je hennep(olie) wilt gebruiken als verzorgingsproduct voor je haar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 馃

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt馃鈥嶁檧锔