Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Verzorging 1 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

Waarschijnlijk doe jij deze 6 dingen helemaal fout in de douche

We weten allemaal dat je niet te heet moet douchen en dat meer dan één keer per dag douchen ook niet goed is voor je huid, maar er zijn dus nog veel meer fouten die je kunt maken met douchen. Yikes, en dat terwijl je dacht dat je zo goed bezig was. Toch maar eens tijd om je doucheroutine onder de loep te nemen dus.

Zo zijn er 6 veelvoorkomende fouten die men maakt onder douche.

Niet meer doen onder de douche

Dit zijn ze:

1. Elke dag douchen

Toegegeven, wij haalden ook even onze wenkbrauwen op toen we dit voorbij zagen komen. Cosmetisch arts Rekha Tailor is in elk geval tegen elke-dag-douchen en dat komt doordat mensen die níét elke dag douchen, een betere huid zouden hebben omdat we dan het natuurlijke laagje olie wat onze huid heeft niet continu wegsoppen.

Hoevaak zou je eigenlijk écht moeten douchen?

Zo vertelt ze: “Our skin is made up of a microbiome – this is the term used to describe all the organisms that live on our skin. It includes bacteria, fungi and viruses and so on. If this balance of microorganisms and if this is altered too much with shower-gel and over-washing, the skin can lose its natural defence mechanisms and affect the immune system so that the skin is more prone to problems such as dryness, infections and sensitivity.”

2. Je wast eerst je lichaam, en daarna je haar

Heb je vaak last van een jeukende rug na het douchen? Dat zou kunnen komen door de shampoo die je gebruikt. Was daarom éérst je haar, en maak daarna je lichaam pas schoon met een douchegel. Wedden dat jouw huid daar een stuk beter op reageert?

3. Je droogt jezelf te hardhandig af

Stiekem vinden we het heerlijk om na het douchen met een handdoek over onze rug te schuren – maar echt goed voor je huid is het niet. Je kunt beter je huid droogdeppen.

Daarnaast is het ook nog goed voor je huid om een beetje vochtig te blijven, vertelt Rekha Tailor: “Leaving skin damp is actually beneficial too because it helps skin to absorb the ingredients in your products and gain the maximum benefit from them.”

Waarom koud douchen supergezond is (en goed voor het milieu)

4. Je blijft te lang onder de douche staan

Te heet en te vaak douchen deden we al niet meer, maar je kunt vanaf nu ook ‘te lang douchen’ op je lijstje met no go’s schrijven. Te lang douchen is niet goed voor je huid en niet goed voor het milieu. Douche dus niet langer dan nodig.

5. Je maakt je gezicht schoon onder de douche

Je gezicht schoonmaken? Yes! Maar doe dit liever niet onder de douche – je wilt namelijk niet dat er shampoo over de gevoelige huid van je gezicht spoelt. Dit kan gaan irriteren met een rode huid als gevolg. Je kunt er beter voor kiezen om je gezicht gewoon boven de wasbak met lauwwarm water te wassen.

6. Je wast je vagina met zeep

Gebruik jij het washandje dat je voor je hele lichaam gebruikt ook voor jouw intimate parts? Daar kan je beter meteen mee stoppen, want de douchegel die je gebruikt heeft een hele andere PH-waarde en dat kan voor bacteriën en ontstekingen zorgen. Je kunt je vagina prima wassen met alleen water, of eventueel een zeep die speciaal voor de vagina bedoeld is.

Dit artikel verscheen eerder op ons zusje NSMBL.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️