Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 27 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Hoe verantwoord en ethisch eten de Nederlandse Royals?

Ethisch consumeren: is dat écht ethisch of eerder elitair? Een terechte vraag wat ons betreft, want biologische, vegetarische en veganistische alternatieven die in de supermarkt liggen, zijn stukken prijziger. Soms moet je zelfs het dubbele afrekenen! Ethisch consumeren is dan ook in veel gevallen weggelegd voor de ‘lucky few‘. Dus laten we eens kijken hoe verantwoord onze eigen Nederlandse Royals eten.

Onze royals schreeuwen niet van de daken wat er dagelijks op hun bordje ligt. Dat hoeft ook niet. Toch zijn wij benieuwd of ze tijdens een staatsbezoek uit angst voor voedselvergiftiging schelpdieren vermijden net als de Britse Royals. Met knoflook zullen ze wel voorzichtig zijn als ze daarna nog mensen toespreken.

Verantwoord en ethisch eten volgens de Nederlandse Royals

Op Koningsdag zijn de oranje tompoezen niet aan te slepen en geniet heel Nederland van een welverdiende oranje versnapering. Snacken onze koning Willem-Alexander en Máxima ook van deze lekkernijen of drinken ze liever een oranje Aperol Spritz? Koningshuisdeskundige Justine Marcella deelt op Delicious Magazine waar de oranjes van genieten.

Koningin Máxima eet verantwoord en gezond

Máxima is niet vegetarisch, maar haar dagelijkse diner bestaat vooral uit een flinke portie groenten. Daarbij eet ze soms vis en soms vlees. Verder is ze gek op op dulce de leche en ze eet dit het liefst in de vorm van het Argentijnse toetje “panqueque y dulce de leche” ofwel een pannenkoek met zoete melkcrème.

Koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander is zeker geen vegetariër en barbecuet er met mooi weer lustig op los. Zijn eetgewoonten liggen enorm onder de loep en volgens diverse bronnen heeft hij een voorbeeldfunctie waarin hij vlees moet vermijden. Stichting PETA schreef de koning voor zijn 50e verjaardag zelfs een brief met het verzoek om zijn diner veganistisch te maken. Op deze manier zou het een festijn van compassie worden.

Eloise van Oranje

Gravin Eloise van Oranje, het nichtje van Alexia, Amalia en Ariane, deelt regelmatig op haar eigen Instagram account wat ze allemaal eet. Ze staat graag zelf in de keuken en sommige van deze recepten deelt ze zelfs in haar boek Learning by Doing. Lekkere gerechten mét vlees of vis. Ook deelde ze dat ze als kind het allerliefste pizza of sushi at.

Vegan of vegetarisch

Dat de Nederlandse Royals geen vegan of vegetariër zijn, is echt geen uitzondering. Misschien eten ze wel bewust minder vlees of vis, net als de meeste Nederlanders. Want wist je dat maar 5 procent van de Nederlanders helemaal geen vlees eet deelt het CBS.

2 procent eet geen vlees maar wel vis (de pescotariërs), 2 procent eet geen vlees en geen vis (de vegetariërs) en 0,5 procent eet volledig plantaardig (de veganisten).

Hoe verantwoord en ethisch eten de Britse Royals?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️