Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Psyche 26 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit doen (te) warme zomerdagen met je als je hooggevoelig bent

Hooggevoelige mensen nemen subtieler waar dan niet-hooggevoelige mensen. Omdat hoogsensitieve personen (HSP) in het algemeen al gevoeliger zijn voor prikkels van buitenaf en deze intenser verwerken, kan de hitte van de zon extra pittig zijn.

Dat je als HSP extra kan genieten van de zon en haar warmte, is natuurlijk een voordeel van je hooggevoeligheid. Maar dit kan ook de andere kant op gaan. Dan krijg je te maken met overstimulatie en kun je je overweldigd voelen door de hitte en de extra prikkels die daar bij komen kijken. Denk aan zweten, dat plakkerige gevoel op hete zomerdagen, de geur van zonnebrandcrème om je heen, het geluid van ventilatoren en de drukte buiten.

Hitte van de zon en HSP

Door de hitte van de zon en alle extra prikkels die erbij komen, kan je als HSP fysiek heftig reageren. Zo kun je hoofdpijn krijgen, je heel moe voelen, duizelig worden en je soms zelfs uitgeput voelen. Jouw lichaam kan door de hitte van de zon, meer dan bij niet-hooggevoelige personen, moeite hebben om voldoende af te koelen.

Ook kun je emotioneel gevoeliger reageren wanneer de zon brandend aan de hemel staat. Dit kan leiden tot verhoogde angst, irritatie of zelfs paniek. Je stresslevel kan ervan omhoog gaan en daar ben je als HSP al gevoelig voor.

Dit kun je als HSP doen tijdens een hittegolf

Wat je kan doen om die intense gevoelens door de hitte van de zon te verminderen als HSP, is heel goed voor jezelf zorgen tijdens een hittegolf. Blijf wanneer het kan uit de zon en zoek de schaduw op, draag dunne kleding en een zonnehoed of -bril. Pas je tempo aan, waar dat kan. Leg de lat wat lager voor jezelf en bewaak je grenzen goed. Een middag shoppen met een vriendin mag je best afzeggen als je dat niet in de brandende zon wil doen. Of stel voor om een koel winkelcentrum op te zoeken.

Het allerbelangrijkste is misschien nog wel: drink veel water. Dat verlaagt je stressniveau en natuurlijk heeft je lichaam op zo’n hete dag meer water nodig, omdat het veel vocht verliest.

HSP en goede voornemens: hoopvol het nieuwe jaar in met deze 5 tips

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️