Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 29 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

HSP en goede voornemens: hoopvol het nieuwe jaar in met deze 5 tips

Goede voornemens zijn een mooi begin van het nieuwe jaar. Toch komt het volhouden voor HSP en goede voornemens met de nodige uitdagingen. Marjolein Berendsen is founder van ZoMa Opleidingen en expert in holisme en hoogsensitiviteit. Ze deelt vijf tips waarmee je je goede voornemens komend jaar wél weet vol te houden.

Al vierduizend jaar geleden begonnen Babyloniërs het nieuwe jaar met goede voornemens. En vandaag de dag is het nog steeds populair om te bedenken wat je in het nieuwe jaar graag (anders) wilt doen. Toch komt dit met de nodige uitdagingen.

Slechts één op de vier mensen houden hun goede voornemens vol. Waar het vaak mis gaat, is het stellen van een doel dat niet concreet genoeg of niet haalbaar genoeg is.
Dit zijn meteen mooie hints voor hoe het niet hoort. Maar als hoogsensitief persoon heb je ook nog eens bepaalde eigenschappen die het extra lastig kunnen maken.

HSP en goede voornemens

Je legt de lat vaak erg hoog, bent streng voor jezelf, je bent snel overprikkeld en je hebt de neiging om dingen te overanalyseren. Gelukkig zijn er vijf dingen die je kunt doen om de kans op een geslaagd voornemen te vergroten.

Tip 1: Begin direct

Voel je vandaag gemotiveerd en enthousiast over je goede voornemen? Kom dan meteen in actie. Maak het concreet en zet direct een eerste stap. Het kan namelijk heel goed zijn dat je straks, na de bruisende gezelligheid van de feestdagen, te moe en overprikkeld bent om diezelfde motivatie te voelen.

Door meteen te beginnen in plaats van het uit te stellen, voorkom je ook dat je dingen gaat overanalyseren. Bijvoorbeeld met vragen als ‘Wordt dit of dat dan niet extra moeilijk?’, ‘Kan ik dit wel?’, of ‘Moet ik niet eerst …?’

Tip 2: Zorg voor voldoende rust en slaap

Heb je je eerste stap richting je goede voornemen gezet? Super! Dan is het nu tijd om je wilskracht aan te boren. En de sleutel tot een sterke wilskracht, is het hebben van voldoende rust. Hoe beter je slaapt, hoe meer wilskracht en motivatie je gedurende de dag voelt.

Wat kun je doen om jezelf meer rust te geven? Kun je bijvoorbeeld een half uur vroeger naar bed gaan ‘s avonds? Of is er overdag ruimte voor een powernap? Deze rust is extra belangrijk als je HSP bent, met alle extra prikkels die je te verwerken hebt.

Tip 3: Visualiseer erop los

Je hoogsensitiviteit is een bijzondere kracht. Als hoogsensitief persoon heb je namelijk een rijke fantasie en voel je je vaak sterk verbonden met de wereld om je heen. Je kunt je doel kracht bijzetten door te visualiseren dat je je doel al hebt behaald. Probeer dit ook echt te doorvoelen. Zo verhoog je je vibratie, waardoor je het universum laat weten dat dit is wat je wilt manifesteren. Werkt als een magneet!

Tip 4: Heb vertrouwen

Als HSP kun je de neiging hebben om vooral te letten op wat er beter kan. En om te balen van jezelf zodra het even minder soepel gaat. Heb je je bijvoorbeeld voorgenomen om minder suiker te eten, maar kon je die lekkere kerstkrans niet weerstaan? Adem in, adem uit. Er is nog geen man overboord. Ervan blijven balen helpt je niet verder, en je kunt gewoon weer opnieuw beginnen.

Ga ervan uit dat het aanleren van een nieuwe routine zo’n drie maanden duurt. En dat het met vallen en opstaan zal gaan. Alleen dan heb je een realistische verwachting van jezelf. En houd je het vertrouwen dat het halen van je goede voornemen jou gaat lukken.

Tip 5: Wees lief voor jezelf

Je innerlijke criticus is jou als hoogsensitief persoon vast niet onbekend. Het stemmetje in je hoofd probeert je te beschermen tegen pijnlijke situaties en gevoelens. Door je dingen in te fluisteren als: ‘Geef nu maar meteen op, voordat je straks maanden verder bent en het alsnog niet is gelukt. Dan sta je pas goed voor schud.’

Het is lief bedoeld, maar alles behalve helpend. Herken je zo’n gedachte? Leg je hand op je hart en zeg vervolgens iets liefs en motiverends tegen jezelf. Bijvoorbeeld zoiets als: ‘Ik ben goed bezig. Dit gaat me lukken, ook als de weg ernaartoe niet perfect is. En wat de uitkomst ook gaat zijn, ik ben goed genoeg.’

Heb je nog geen concreet voornemen voor het nieuwe jaar? Liever zijn voor jezelf is een mooi doel om mee te beginnen. Je bent het meer dan waard!

Wil je je hoogsensitiviteit als kracht ervaren? Marjolein schreef het hand- en werkboek ‘Hoogsensitief? Je grootste kracht’, waarmee je jezelf als HSP nog beter leert kennen. Bestel het hier!

Zo ondersteun je jezelf holistisch als hoogsensitief persoon (hsp)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️