Rosa Bertram
Rosa Bertram Spiritualiteit 29 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Mandala’s en andere spirituele vormen: zo werkt heilige geometrie

Mandala’s op van die mooie stranddoeken of getekend in het zand, maar ook de zeshoekige vormen van een sneeuwvlok, de vormen in een kwarts kristal, patronen van bloemen of de structuur van ons DNA: we hebben het over Sacred Geometry. We praten je bij over de geometrische symbooltaal.

Sacred Geometry is een spirituele symbooltaal, de essentie van alles om ons heen. Hoe werkt heilige geometrie precies?

Sacred Geometry ofwel heilige geometrie

De symmetrische vormen van blaadjes, de cirkels in boomstammen, water dat bevriest of de perfecte hoeken van kristallen. In de natuur worden geometrische vormen en patronen aangenomen die haast mogelijk lijken te zijn, zo synchroon, recht of juist rond zijn ze.

https://www.bedrock.nl/een-spiritueel-met-praat-zweverig/

Heilige geometrie wordt dan ook wel gezien als een genetische code, een vorm van energetisch DNA. Het is als een drager van alles wat geschapen is, een soort Goddelijke structuur. In de natuur is immers alles gebaseerd op een bepaalde onderliggende geometrie.

Toeval?

Komen deze symmetrische vormen in de natuur dan toevallig voor? Oude culturen dachten eeuwen geleden al van niet. Veel oude wijsheden zien het als de schepping van de aarde. De bekende Griekse filosoof Plato kwam honderden jaren voor Christus al tot de conclusie dat er een aantal unieke vormen bestaan als basis voor de schepping.

Het is niet voor niets dat patronen als een dennenappel, een ijskristal of een blad van een bloem dezelfde symmetrische vormen hebben als het menselijk DNA. De cellen in ons lichaam zijn namelijk dezelfde soort vormen.

Dat kan toch geen toeval zijn?

Heilige geometrie als basis voor alles

In de natuur komen deze geometrische vormen dus vanzelf voor, en als mens zijn wij natuurlijk onderdeel van de natuur. Zo gek is het dus niet dat ook wij ontstaan zijn uit wiskundige, maar natuurlijke vormen.

Heilige geometrie wordt dan ook gezien als de basis van alles, van de creatie van de aarde en ons universum. De energie van de oorsprong van alles.

Die heilige vijf figuren waar Plato het over had, vormen de basis van alle (heilige) geometrie. Er zijn verschillende vormen, sommigen zijn meer rond en andere meer hoekig.

Dit zijn ze:

  • hexaëder (kubus)
  • dodecaëder (vlakken, hoeken)
  • tetraëder (kubus)
  • icosaëder (vlakken, hoeken)
  • octaëder (vlakken, hoeken)

Alle vormen hierin hebben allemaal dezelfde afmeting waardoor wanneer ze in een cirkel worden gezet, precies de rand raken. Al deze figuren bracht Plato weer in contact met de elementen aarde, water, vuur, lucht en ether.

Chakra’s

Elke vorm in heilige geometrie heeft een eigen trilling en kleur, die zoals je misschien weleens hebt gezien, horen bij een bepaalde chakra. De chakra’s lopen verticaal door je lichaam en hebben allemaal een eigen kleur.

Spiritueel reizen: zo ga je op reis met betekenis

Denk ook aan de levensbloem en gulden snede als voorbeeld. Onze voorouders zouden het al de taal van het licht hebben genoemd.

Hoe gebruik de heilige geometrie in het dagelijks leven?

Interessant natuurlijk, maar wat hebben we daar vandaag de dag aan? Er zijn verschillende manieren om de kracht van heilige geometrie toe te passen in het dagelijks leven. De geometrische vormen in een roze kwarts of bergkristal kan je bijvoorbeeld bij je dragen of op je nachtkastje leggen.

Je kan met de stenen mediteren of bijvoorbeeld een mooie mandala maken van schelpen, bloemen (zoals de zonnebloem) en kristallen.

Bijzonder toch, de natuur?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️