Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 13 okt 2023
Leestijd: 4 minuten

Je ascendant (tweede sterrenbeeld) berekenen om erachter te komen hoe jij overkomt op de buitenwereld

Is de term Ascendant je nog onbekend? Dat kan, want het is wat minder mainstream dan je sterrenbeeld. In feite is het je tweede sterrenbeeld en het geeft je meer inzicht in hoe jij overkomt op de buitenwereld. Handig, niet? Daarom delen wij op BEDROCK hoe jij jouw ascendant kunt berekenen.

Het zonneteken is niet jouw enige sterrenbeeld in de astrologie, eigenlijk heb je er heel veel, die samen jouw geboortehoroscoop vormen. Je kunt jouw geboortehoroscoop ook wel zien als een soort screenshot van het heelal, gemaakt op het moment dat je werd geboren. Een onderdeel hiervan is ook je ascendant, dit wordt ook wel het rijzende teken genoemd.

Het is geen planeet, maar je ascendant wordt bepaald door het punt van de dierenriem (Schorpioen, maagd, Leeuw, etc.) dat op het moment dat jij werd geboren aan de oostelijke horizon stond. Dat klinkt ingewikkeld, maar het valt eigenlijk wel mee. Je ascendant kun je met behulp van online tools zo berekenen.

Ascendant berekenen

Jouw ascendant is een samenkomst van tijd en ruimte. Om jouw ascendant te berekenen, heb je je geboortedatum, je geboorteplaats en de exacte geboorte-tijd nodig. Je ascendant verschilt namelijk elke twee uur. Als je het tijdstip dus niet juist invult, kan het zijn dat de uitkomst niet klopt en je dus de verkeerde ascendant ‘toegewezen’ krijgt.

Bij een geboortehoroscoop-bereken-tool wordt je ascendant altijd aangegeven als AC. Hier vind je een precieze geboortehoroscoop calculator.

Hoe kom jij écht over op de buitenwereld?

Een sterrenbeeld geeft inzicht in je karaktereigenschappen en persoonskenmerken. Jouw ascendant geeft inzicht in hoe jij op het eerste gezicht overkomt op de buitenwereld. Iedereen heeft een masker op om zijn innerlijk deels af te schermen.

Sommige emoties, kwetsbaarheden of eigenschappen toon je nou eenmaal liever niet. Andere laat je juist heel sterk zien. De ascendant schermt je ware persoonlijkheid af van de buitenwereld, maar als je dit weet, kun je er ook achterkomen hoe jij wél overkomt op de buitenwereld.

Daarnaast kan jouw ascendant je ook inzicht geven in wat jou motiveert in dit leven en kan het omschrijven of je op de juiste weg zit. Het gaat over zingeving en belangrijke levensvragen als: waarom ben je hier? Wat is jouw missie? En hoe wil je dat mensen over jou denken als je er niet meer bent?

Ascendant en planeten

Elk sterrenbeeld heeft een heersende planeet.

Weegschaal wordt bijvoorbeeld geregeerd door Venus en Kreeft wordt geregeerd door de maan.

De heersende planeet die met jouw ascendant wordt geassocieerd, staat bekend als de horoscoopliniaal en geeft meer inzicht in de algehele persoonlijkheid en daarom ook in de mensen die je aantrekt.

 • Ram: Mars
 • Stier: Venus
 • Tweeling: Mercurius
 • Kreeft: Maan
 • Leeuw: Zon
 • Maagd: Mercurius
 • Weegschaal: Venus
 • Schorpioen: Pluto
 • Boogschutter: Jupiter
 • Steenbok: Saturnus
 • Waterman: Uranus
 • Vis: Neptunes

Dit zegt je ascendant over je

Ascendant Ram

Ram is een echte go-getter en neemt graag de leiding. Ze inspireren, motiveren en willen graag gezien worden. Soms komen ze bazig over.

Ascendant Stier 

Als stier oog je afwachtend en houd je je op de achtergrond, maar als je ergens voor gaat, doe je dit honderd procent. Je bent vastbesloten en daardoor kom je zeker over.

Ascendant Tweeling

Een open indruk, dat is typerend voor de communicatieve Tweeling. Ze raken graag verslonden in conversaties en komen charismatisch over, waardoor mensen graag met ze praten.

Ascendant Kreeft

Warm en betrokken. Dat is de Kreeft met diepgang. Oppervlakkige mensen voelen zich daarom niet snel tot Kreeften aangetrokken.

Ascendant Leeuw

BAM! Leeuw staat er en daar kun je niet omheen. Als stralend middelpunt is hij of zij een krachtige verschijning die bij iedereen iets los kan maken.

Ascendant Maagd

Met Maagd als ascendant kom je analytisch, keurig en gecontroleerd over. Als Maagd ben je genereus en bereid om jezelf weg te cijferen voor een groter geheel.

Ascendant Weegschaal

Jij presenteert elegantie en stijl. Weegschaal wordt gezien als een persoon met smaak, maar kan daardoor oppervlakkig overkomen.

Ascendant Schorpioen

Schorpioen komt mysterieus over, maar kan zich ook als een powerhouse presenteren. Als dit gebeurt, voelen mensen zich snel overruled, terwijl dat niet altijd je bedoeling is.

Ascendant Boogschutter

Boogschutter kan niet tegen onrecht en komt eerlijk en oprecht over. Dit maakt ze soms té direct, waardoor anderen zich beledigd kunnen voelen.

Ascendant Steenbok

Steenbok gaat voor succes en is materialistisch. Dit zien anderen ook en daardoor nemen ze je serieus.

Ascendant Waterman 

Waterman onderscheidt zich van anderen en is origineel. Omdat ze anders zijn, krijgen ze ook weleens de stempel ‘apart’.

Ascendant Vis 

Dromerige vissen lijken soms afwezig. Terwijl ze heel goed luisteren, veel emoties ervaren en voor iedereen het beste willen.

Waarom astrologie geen grote onzin is

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️