Eva Spigt
Eva Spigt Planeet 19 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Waarom astrologie geen grote onzin is

Ben jij groot fan van je dagelijkse horoscoop of vind je het klinkklare onzin? Hoewel wetenschappelijk bewijs lastig is bij het fenomeen astrologie zou het je zomaar wat lessen kunnen bieden. Iedere birth chart is namelijk uniek en niet alleen gebaseerd op de stand van de planeten mar ook op je geboorteplaats en tijd. Kun je aan de hand van de stand van de sterren écht je toekomst voorspellen?

We leggen uit hoe astrologie werkt (en waarom het geen grote onzin is).

Wat is astrologie?

Bij astrologie worden de bewegingen en posities van hemellichamen bestudeerd, als middel om informatie te voorspellen over bepaalde gebeurtenissen. Bijvoorbeeld om zo iemands horoscoop te maken of om iemands karakter te kunnen bepalen.

Mensen wenden zich al meer dan 1000 jaar naar de mystieke kracht en stand van de planeten. Zo bouwden hele Inca stammen dorpen in de vorm van een dier, op basis van de stand van de sterren en planeten. Om je te richten tot de sterren en planeten, is dus zo gek nog niet.

Waarom astrologie zo ontzettend diep geworteld zit in ons bestaan

Nog geen wetenschappelijk onderzoek

Echter is er nog geen wetenschappelijk bewijs dat astrologie ook daadwerkelijk werkt. Maar… anders dan je misschien denkt, zit er wel degelijk een doordacht systeem achter. Het is namelijk gebaseerd op de wetas above, so below’, ook wel de wet van microkosmos genoemd en de macrokosmos.

Microkosmos staat voor de mens, het individu op aarde en de macrokosmos voor de sterrenhemel en het universum. Astrologen geloven dus dat de stand van de planeten overeenkomt met het leven op aarde. Ook dat de wetten van de bewegingen die de planeten maken, invloed hebben op ons persoonlijk leven. Dit kan allemaal precies gemeten worden (de stand en de bewegingen van de planeten).

Mike Harding, schrijver en astroloog, heeft onderzoek gedaan naar astrologie in Researching Astrology. Hij komt met argumenten waarom astrologie wel werkt. Bijvoorbeeld dat veel winnende atleten geboren zijn na het rijzen van de planeet mars (The Mars-effect).

Bij dit soort onderzoek gaat het om toevalligheden maar naarmate deze toenemen, kan het volgens de onderzoekers bijna niet meer toevallig zijn.

De 4 componenten

De basiscomponenten van astrologie zijn planeten, huizen, tekens en aspecten. Er wordt gezegd dat je geboortehoroscoop een blueprint is van hoe het heelal precies stond toen jij werd geboren. Met unieke standen van de planeten en huizen, allemaal afhankelijk van jouw geboortedatum, tijd en plaats. Zo is iedere geboortehoroscoop dus eigenlijk origineel.

Bedrock Talks: een niet-zweverig verhaal over astrologie met modern astrologe Maannomade

De planeten representeren volgens astrologen de verschillende facetten van iemands persoonlijkheid. Zo staat de maan bijvoorbeeld voor gevoelens, stemmingen en het verleden. Is het je weleens opgevallen dat je misschien wat emotioneler bent bij de volle maan?

Mercurius staat weer voor spreken, denken en netwerken. Mercury retrograde staat dan ook voor problemen in communicatie en technologie. Dan staat Venus weer voor de liefde en Mars voor passie.

Zo’n unieke astrologie geboortekaart kan gebruikt worden als tool om jezelf beter te leren kennen. Je hoeft er niet helemaal naar te leven natuurlijk. Zie het meer als een inzicht om te leren en jouw hoogste potentieel te bereiken. Benieuwd naar jouw birthcard? Check het hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️