Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 19 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom je moet stoppen met overal maar ja op zeggen

Ik ben een people-pleaser. Ik zeg ja tegen opdrachten en kansen op werk, ja op de vraag of ik wat ga drinken in de stad op dinsdagavond en ja als mijn tante vraagt of ik op haar kring familieverjaardag kom. Vooral omdat ik daadwerkelijk enthousiast ben.

Het laat me waardevol en belangrijk voelen. Tot ik me gestresst en overweldigd voel door het alleen maar ja zeggen.

We zijn er allemaal weleens geweest toch? Soms zeggen we ja omdat we dan een ander uit de brand kunnen helpen. Vaak willen we gewoon aardig gevonden worden. Nooit nee zeggen is gevaarlijk, omdat we leven in een tijd waar druk wordt gezien als statussymbool. Toch kan leren hoe je nee zegt, je carrière en je gezondheid helpen.

Onderzoek toont aan dat vooral vrouwen het moeilijk vinden nee te zeggen. Dat is niet gek. Vrouwen die vaker nee zeggen scoren slechter bij functioneringsgesprekken en maken minder vaak promotie. Ook werden vrouwen minder sympathiek gevonden als ze vaker nee zeiden.

Waarom stoppen met ja zeggen op alles?

Ho wacht eens even, denk je nu misschien, waarom zou ik dan stoppen met overal ‘ja’ op zeggen? Omdat nooit nee zeggen net zo goed kan leiden tot gemiste kansen en promoties. Want hoe kan jij je taken goed uitvoeren als je eigenlijk te veel hebt om te doen? Als jij je taken niet allemaal afkrijgt, of niet op de best mogelijke manier kan uitvoeren, kan je onmogelijk laten zien hoeveel je in huis hebt.

Een andere hele belangrijke reden om nee te gaan antwoorden, is dat je geen onuitputtelijke bron bent. Je energie, tijd, geld en aandacht… Ooit houdt het op en stort je in. Een goede om te onthouden is dat hoe meer je geeft, hoe meer mensen van je gaan verwachten. Als je het gevoel hebt dat je erg druk bent, je gestresst voelt, slecht slaapt en je je afvraagt wanneer het leven weer wat rustiger gaat worden, moet je gaan leren nee te zeggen.

Voordeel van nee zeggen

Als je nee gaat zeggen tegen de dingen die je eigenlijk niet wil, of waar je simpelweg geen tijd voor hebt, heb je meer energie voor de dingen waar je wel blij van wordt. Het grootste voordeel van nee zeggen is dat je de kans krijgt volmondig ‘ja’ te zeggen op de dingen die er echt toedoen.

Natuurlijk moet je dit artikel niet te letterlijk nemen en werkelijk op elke vraag nee zeggen. Zo zijn er bijvoorbeeld kansen waar je wel ja op moet zeggen. Het is alleen belangrijk na te denken voordat je ja antwoordt. Vraag jezelf bijvoorbeeld af: ‘Word ik er blij van?’ en ‘Word ik hier succesvoller van?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️