Kim van der Blom
Kim van der Blom Psyche 7 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Mindfulness en meditatie: wat is het verschil eigenlijk?

Mindfulness en meditatie, deze termen worden vaak door elkaar gebruikt, terwijl ze eigenlijk niet hetzelfde betekenen. Wel kunnen ze met elkaar te maken krijgen als we proberen om zelfbewuster en geaarder te worden in het leven.

Mindfulness is het moment dat je je bewustzijn focust op het heden. Meditatie is een hulpmiddel om dagelijkse beoefening mindfulness te ontwikkelen.

Wat is mindfulness?

Mindfulness betekent om zonder oordeel in het moment te zijn. Je staat niet stil bij problemen uit het verleden of piekert over dingen die je in de toekomst nog moet doen. Je erkent emoties, maar je bent niet kritisch of gestrest. Daarnaast heb je als je mindful bent, aandacht voor je ademhaling. Je leeft in het nu.

Uit onderzoek van Ohio State University’s Wexner Medical Center blijkt dat mindfulness ervoor zorgt dat de stress onder medewerkers 40 procent daalt. Daarnaast verbetert het ook het geheugen en de focus. Alleen maar voordelen dus.

Wat is meditatie?

Meditatie is een hulpmiddel dat gebruikt wordt om mindfulness te beoefenen. Meditatie is een oefening die je helpt om gedachten te kalmeren. Hiermee kan je je concentreren op je bewustzijn en emotioneel in balans komen.

Door diep adem te halen activeer je de nervus vagus. Deze zenuw stuurt signalen in de richting van de verschillende organen in het lichaam, waaronder de spijsvertering, hartslag en ademhaling.

Er zijn verschillende manieren om te mediteren. Adembewustzijnmedititatie, mantra gebaseerde meditatie, visualisatie-meditatie, bewegingsmeditatie en nog veel meer. Genoeg om uit te kiezen!

Hoe ben ik mindful zonder te mediteren?

Het is zeker mogelijk om mindful te zijn zonder te mediteren. Er zijn genoeg manieren waarmee je mindfulness kan omarmen. Om te oefenen met mindfulness begin je met het opmerken van dagelijkse dingen via je zintuigen. Eet langzaam en geniet van dat stukje chocola, luister naar de vogels om je heen terwijl je buiten loopt.

Er bestaat ook zoiets als mindful eten. Dit houdt in dat je bewust gaat eten en stil staat bij wat je eet. Je kent het vast wel; je zit ‘s avonds voor de tv een Netflix-film te kijken terwijl je aan het snacken bent. We letten dan totaal niet op wat we eten en vergeten om de tijd te nemen om hiervan te genieten. Bij mindful eten nemen we even een pauze en focussen we onze aandacht echt op ons eten. Hierdoor valt je misschien ook op dat je sneller vol zit dan je denkt.

Andere manieren om mindfulness te verwerken in het dagelijks leven

Zo zijn er verschillende manieren om minfulness in je dagelijks leven te verwerken. Misschien lijkt het moeilijk om dit in onze snelle levens te verwerken, maar met eenvoudige aanpassingen kom je al een heel eind. Focus op je ademhaling en kijk om je heen. Ga op je gemak kijken wat voor jou het beste werkt.

8 x effectieve manieren om self-care te beoefenen (aldus de wetenschap!)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️