Bedrock's expert
Bedrock's expert Liefde & Seks 28 jun 2024
Leestijd: 5 minuten

9x mindful masturberen waardoor je in contact staan met jezelf bevordert

Niet dat je een reden nodig hebt om te masturberen, maar bovenop alle voordelen als ontspanning, ontlading en kennis over je lichaam, is er nóg een goed excuus om vanavond (en morgenavond) met jezelf het bed in te duiken. Soloseksen doe je helemaal voor jezelf en op jouw manier, en mindful mastruberen bevordert de connectie met jezelf.

Dat zit zo deelt Melanie de Jonge, werkzaam als ondernemer in de seksindustrie met BEDROCK.

Mindful mastruberen

Als je masturbeert, kom je uit je hoofd, in je lijf en in het moment. Een soort mindfulness-oefening. Af en toe dwaal je af naar de boodschappen of je to-do list, maar bewust of onbewust stuur je je gedachten (terug) naar wat je aan het doen bent en naar wat je voelt. Eventueel zelfs naar een fantasie die dat versterkt. Als de kracht van je gedachten en de verbinding tussen lichaam en geest dus érgens duidelijk worden, is het wel hier.

De hormonen zorgen voor verbondenheid

Hoewel mindful masturberen niet alleen om het orgasme draait, is het vaak (het liefst) een packagedeal. Bij een orgasme komen stofjes vrij als oxytocine, vasopressine en dopamine, en waar dat bij seks met een partner een gevoel van verbondenheid met de ander geeft, kan het bij het soloseksen zorgen een gevoel van verbondenheid met jezelf.

Het is een ‘self-soothing practice’

We can live without sex, but we can’t live without touch” zegt seksuoloog Esther Perel. En we geloven haar meteen. Denk maar aan de massale huidhonger tijdens corona. “Als we niet worden aangeraakt, worden we prikkelbaar, agressief, ontregeld en depressief. We hebben aanraking nodig om ons veilig te voelen, omdat het een blijk is van verbinding en vertrouwen en omdat het kalmeert en plezierig is” zegt ze.

Dacht je automatisch dat dit ging over aanrakingen van anderen? Same, maar fout gedacht. Het geldt óók voor die van jezelf, stelt Perel. Dat betekent niet dat ze die van een geliefde kunnen vervangen, maar wel dat jezelf liefdevol aanraken evengoed blijvende, positieve effecten kan hebben op de relatie met jezelf. “Masturberen is altijd self-soothing. Een krachtige manier om te zorgen dat we ons gewaardeerd, tevreden, waardig en zelfs geliefd voelen.” Amen!

Het geeft een gevoel van onafhankelijkheid

Volgens Perel houdt het idee dat we plezier, acceptatie en waarde alleen extern kunnen verkrijgen ons afhankelijk – soms van dingen die ons niet dienen. Door ons plezier in eigen hand te nemen, kunnen we daarvan losbreken.

Of, in de wijze woorden van een vriendin van een vriendin van een collega: “Soms heb je behoefte aan seks met iemand, maar dan zit er een persoon aan vast. Het geeft een gevoel van onafhankelijkheid dat je het ook gewoon lekker zelf kan doen.”

Mindful mastruberen is zelfzorg

Of je nu masturbeert om een gemis te verzachten, seksuele spanning te ontladen of te ontspannen na een drukke dag: je luistert naar je lichaam en geeft gehoor aan een behoefte. Zelfzorg at its finest! Helemaal als je bedenkt dat het ook nog een soort cardio light is. En dat heeft – net als sporten – allerlei gunstige effecten op jouw gevoel over jezelf en dus op de band met jezelf.

Kennis is macht

Soloseksen is dé manier om te experimenteren en erachter te komen wat jou (fysiek en mentaal) opwindt. Ook als je al weet wat je fijn vindt. Je kunt eindeloos met jezelf op ontdekking, de randjes van je grenzen zorgeloos en schaamteloos verkennen, variëren om gewenning en gewoonte te voorkomen en zo kun je jezelf steeds op nieuwe manieren leren kennen.

Die kennis is macht! Het stelt je in staat behoeften, verlangens en grenzen ook aan te geven bij een partner. Dat draagt niet bij aan een beter seksleven én aan het gevoel van zelfrespect en zelfvertrouwen. Weten wat je wel en niet wil en dat kunnen bewaken, voelt immers ontzettend krachtig. Wie zegt dat dat niet tot ver buiten de slaapkamer doorsijpelt?

Masturbatievariatie verbetert de emotionele connectie

Volgens Perel is creativiteit een ‘fantastische jumpstart’ van een emotionele connectie. Als je iets nieuws probeert met een partner, kun je weer helemaal verliefd worden. Als je met een date iets doet wat jullie nog nooit gedaan hebben, is de kans groter dat jullie een emotionele band creëren. Dus als je (tijdens het masturberen) iets nieuws doet met jezelf… You do the math.

Mindful mastruberen is goed voor je zelfvertrouwen

Bottom line: mindful masturberen is jezelf iets gunnen of toestaan, jezelf (blijven) ontdekken, zorgen voor jezelf, zin hebben in jezelf, luisteren naar jezelf én je doet er een flinke portie zelfkennis en zelfliefde mee op. Weinig beter voor de connectie met jezelf dan de volledige aandacht op jou richten en je er helemaal aan overgeven.

Melanie de Jonge (47 jaar) kwam op 25-jarige leeftijd binnen bij het familiebedrijf Tonga BV en samen met haar zus Stephanie vormt zij sinds 2021 de directie. Sinds de overname is het haar missie om Tonga BV neer te zetten op een manier die ze zelf had gemist in de industrie: een bedrijf met een vrouwelijke touch: bedrijfsvoering op een zachte en zinvolle manier waarin tevens aandacht is voor educatie en voorlichting.

Melanie voelde behoefte voor de creatie van een platform ter inspiratie, om te onderwijzen, te enthousiasmeren om jezelf te blijven, jezelf te ontwikkelen en opnieuw uit te vinden. Want in welke fase van je leven je ook zit, op ieder moment is één ding belangrijk. En dat is in contact staan met jezelf, met je lichaam en je gevoelens. Want als jij weet wat je wil, wat je belangrijk vindt, lekker vindt, dan kun je op een veilige manier experimenteren en genieten.

De grote BDSM-gids voor beginners (bedrock.nl)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️