Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 13 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Hoe we slachtoffers van oorlog kunnen helpen

Een lijst van organisaties die hulp bieden aan mensen in nood en werken aan vrede is in deze tijd geen overbodige luxe. Terwijl wij achter ons bureau zitten te schrijven, vechten er elders op de wereld mensen voor hun leven. De afgelopen periode waren de aanvallen van de Hamas op Israël en de wraakacties die daarop volgden veelvuldig in het nieuws. Kunnen wij iets doen om onschuldige mensen in gebieden van oorlog te helpen?

Op het moment dat mijn dochter de kaarsjes voor haar tweede verjaardag uitblaast, overlijdt er ergens anders een kindje. Families worden uit elkaar gerukt en zelfs ziekenhuizen gebombardeerd.

Ik vind het moeilijk om dit leed en de onrust in de wereld aan te zien. Toch kan en wil ik mijn ogen er niet voor sluiten. Het is de keiharde realiteit. Ja, het maakt me bang.

Ik vraag mezelf meerdere malen per dag af: in wat voor een wereld groeien onze kinderen op en waar gaat het in hemelsnaam heen?! Er niet aan denken, vluchten, is dan makkelijk.

Er is altijd wel ergens oorlog

Oorlog is dagelijks in het nieuws en oorlog raakt zoveel mensen, omdat je middenin oorlogsgebied leeft of omdat je je zorgen maakt om geliefden die daar wonen. Het nieuws maakt je misschien angstig, onzeker of machteloos, maar aan de andere kant kunnen we onze ogen niet sluiten voor het lijden van anderen mensen.

De slachtoffers van oorlog zijn net als jij en ik onschuldige mensen die geen kant op kunnen. Die héél hard hulp nodig hebben.

Hieronder een lijst van organisaties die oproepen tot vrede en de slachtoffers van deze oorlog helpen.

Slachtoffers van oorlog helpen

Het Internationale Rode Kruis

Het Internationale Rode Kruis biedt hulp in tijden van crisis en pleit voor een einde aan het geweld tussen Israël en Palestina. “In onze rol als neutrale tussenpersoon staan ​​we klaar om iedereen die wordt vastgehouden te bezoeken, zodat we hun welzijn kunnen controleren en nieuws aan hun dierbaren kunnen doorgeven” delen ze hierover. Kijk hier hoe ze helpen.

De Verenigde Naties

De Verenigde Naties blijft een neutrale organisatie die tot doel heeft de vrede tussen de twee gebieden te helpen bewerkstelligen. Doneer hier.

Oxfam

Oxfam is ter plaatse in Gaza en werkt samen met partners om mensen te voorzien van essentiële zaken als schoon water, voedsel en zeep. Doneer hier.

Unicef

Ook Unicef zet zich in om slachtoffers, met name kinderen, in het oorlogsgebied te helpen. Lees hier hoe ze dat doen.

Artsen Zonder Grenzen

Artsen Zonder Grenzen biedt onmiddellijke medische hulp tijdens humanitaire noodsituaties. Help ze hier levens te redden.

Luister naar naasten

Ken je iemand die niet in het oorlogsgebied woont, maar toch meeleeft en verdriet heeft omdat er familie of vrienden wonen? Steun ook deze mensen. De dagelijkse angst, de onzekerheid en de onrust beïnvloedt natuurlijk het dagelijks functioneren.

Probeer er ook voor degenen te zijn die rouwen om mensen die ze verloren zijn in welke strijd dan ook. Toon empathie en bied hulp waar mogelijk.

De oorlog in Oekraïne: het houdt helaas niet op. Zo kun je blijven helpen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️