Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Maatschappij 7 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

De oorlog in Oekraïne: het houdt helaas niet op. Zo kun je blijven helpen

Het is inmiddels al bijna 4 maanden oorlog tussen Oekraïne en Rusland en geen van beiden lijkt in staat om de strijdbijl snel te begraven. Ze blijven elkaar volop bevechten, maar niemand wint. Ondertussen gaat ons leven – voor de meeste mensen – gewoon door en vergeten we weleens dat er nog steeds miljoenen mensen hulpbehoevend zijn. Het is hartverscheurend.

Heb je het gevoel dat je machteloos bent? Dit is wat kan jij doen om mensen uit Oekraïne te blijven helpen.

Hartverwarmende initiatieven

Er zijn in korte tijd veel hartverwarmende inzamelacties opgezet in Amsterdam. Wil je er zeker van zijn dat jouw donatie goed terecht komt? Doneer dan via Giro 555 aan de actie van de Nederlandse Samenwerkende Hulporganisaties voor Oekraïne.

Zij bieden hulp aan slachtoffers van de oorlog. Met het geld zorgen zij in Oekraïne en omringende landen bijvoorbeeld voor onderdak, medische zorg, eten en schoon drinkwater.

Wat is er eigenlijk aan de hand in Oekraïne en hoe kan jij nú helpen?

Een andere optie is om geld te doneren bij Stichting Vluchteling of de vluchtelingenorganisatie UNHCR. Tevens kan het Leger des Heils jouw steun goed gebruiken, net als het Rode Kruis.

Inzamelingsacties

Er zijn in Nederland ook op verschillende plekken inzamelingsacties. Hier worden spullen als houdbare en voedzame voeding, slaapzakken, luiers en nog veel meer verzameld. Voordat je hier spullen heen brengt is het goed om te informeren wat ze nog nodig hebben. Die informatie kun je vinden op de website van VluchtelingenWerk Nederland.

Voor een overzicht van alle inzamelpunten in Nederland heeft Crowdfundingplatform Get It Done een online kaart aangemaakt. Hier kun je per punt zien wat er nodig is. Let op: soms moet je van te voren een afspraak maken.

Onderdak bieden

Wil je Oekraïense vluchtelingen helpen met onderdak? Check dan het vraag en aanbod dat voorbij komt in de Facebookgroep Oekraïne Vluchtelingen NL of kijk op VluchtelingenWerk, bij welke organisaties je terecht kunt en wat de actuele situatie is.

Het leed van anderen: hoe ga je daarmee om? Een arts vertelt

Airbnb zet zich in om Oekraïners van tijdelijke woonruimte te voorzien. Ook de organisatie Takecarebnb houdt zich bezig met de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Tevens zijn de initiatieven Onderdak Oekraïne, Host4Ukraine en Shelter4UA opgezet om tijdelijk onderdak te bieden aan vluchtelingen.

Laat je goed informeren

Bij het opvangen van vluchtelingen komt veel kijken en het is van belang dat je je realiseert waar je aan begint. Laat je goed informeren voordat je de beslissing neemt om je huis open te stellen. Om u bij daarbij te helpen, is een Handreiking Particuliere Opvang Oekraïners opgesteld.

In deze handreiking vindt je informatie over hoe je een opvangplek kunt aanbieden, waar je op moet letten en welke voorzieningen voor jouw gast beschikbaar zijn, bijvoorbeeld over gezondheidszorg en onderwijs.

Acties voor Oekraïne

Woon je in Amsterdam en ben je in contact met Oekraïense vluchtelingen? Communiceer dan zeker deze mooie acties van OBA, Stromma en Wladimir Dance Studios.

OBA biedt Oekraïners die naar Amsterdam zijn gevlucht een plek voor hulp en afleiding. Naast een gratis lidmaatschap voor Oekraïners tot 19 jaar, biedt OBA ook gratis activiteiten zoals voorleesmiddagen en taallessen en staan de medewerkers klaar om leuke boekentips te geven.

https://www.bedrock.nl/goeddoen-effectief-altruisme/

In een aantal Maakplaatsen worden in de meivakantie speciale programma’s voor Oekraïense kinderen georganiseerd. Heb jij nog boeken in het Oekraïens en Russisch thuis liggen en wil je deze doneren? Dit kan via deze website.

Stromma biedt vluchtelingen uit Oekraïne tickets aan voor een Amsterdam Canal Cruise of om gratis te waterfietsen door de grachten. En Wladimir Dance Studios biedt gratis Breakdance of Streetdance lessen aan Oekraïense kinderen tussen de 4 en 18 jaar die onlangs naar Amsterdam zijn verhuisd.

Help dieren

Ook dieren zijn slachtoffer geworden van de oorlog in Oekraïne. Op de website van Hulp voor dieren uit Oekraïne kun je zien hoe je kunt helpen. Denk aan het doneren van dierenvoeding, mandjes, vaccinaties of onderdak bieden aan vluchtelingen met dieren.

Alle beelden en informatie kunnen af en toe heel even te veel zijn. Voel je niet schuldig om pauze te nemen van het nieuws. En ondanks dat het heel dubbel is, is het ook oké om leuke dingen te blijven doen en daarvan te genieten. Juist op die manier houd je energie om op andere momenten hulp te kunnen bieden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️