Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Betere wereld 3 sep 2019
Leestijd: 4 minuten

Moeite met zero waste gaan? Deze tips helpen je een handje

Zero waste leven: een lifestyle die we steeds vaker horen. En zeker deze maand! September staat bij Bedrock in het teken van zero waste. Maar wat is het eigenlijk? En hoe begin je ermee? Dat leggen we je uit en we geven je de beste zero waste tips.

Wat is zero waste?

In plaats van producten weggooien of verbranden, worden ze bij zero waste hergebruikt en gerecycled. Afval hoort simpelweg niet thuis in de duurzame kringloop van zero waste. Het doel is om geen – of in elk geval zo min mogelijk – afval te creëren.

Lees ook: Bedrock Travel: zo verspreid je de zero waste mindset in het buitenland

Door zero waste bereiken we uiteindelijk dat er geen schadelijke uitstoot meer is. Maar ook dat het produceren én consumeren van producten niet langer de gezondheid van de aarde beïnvloed (op een negatieve manier, natuurlijk).

Weg met afval

Kortom: ‘Gewoon’ helemaal geen afval produceren dus. Oké. “Maar hoe dan?” “Waar begin je?” En vooral: “Hoe ver ga je?” zijn vragen die ik hoor branden nu.

En terecht. Want het lijkt ook super lastig op het eerste gezicht. En het is niet iets wat je ‘zomaar even’ doet. Nee, zero waste gaan is echt een doel dat je stelt; een nieuwe levensstijl. Het is handig om je even goed in te lezen voordat je aan je nieuwe levensstijl begint. En dat begint hier.

Zero waste tips: zo creëer je zo min mogelijk afval

Wij geven eindelijk antwoord op je brandende vragen, door een aantal Zero Waste tips op een rijtje te zetten.

1. Eigen boodschappentas (linnen of canvas)

Winkels zijn al even verplicht om een cent of tien te vragen voor een plastic tas, maar het is het beste om deze helemaal niet te nemen. Bij Zero Waste is het essentieel om geen plastic te gebruiken. Zorg voor een eigen boodschappentas die je keer op keer weer meeneemt als je boodschappen gaat doen.

2. Vermijd plastic verpakkingen

Het is bizar hoeveel onnodige plastic verpakkingen er zijn. Soms zit het wel twee of zelfs driedubbel om een product heen. Terwijl dat simpelweg niet hoeft. Neem voor groente en fruit je eigen tasje mee in de supermarkt en laat als het kan producten ter plekke in een eigen bakje doen.

3. Bulk winkels

In de supermarkt wordt het een heel grote uitdaging om plasticvrij te shoppen. Sterker nog: dat is gewoon niet te doen. Maar gelukkig zijn er bulk winkels: verpakkingsvrije winkels waar je terecht kunt voor onder andere rijst, noten, granen en pasta. Zie hier waar deze boodschappenadresjes zitten.

4. Consuminderen

Hier denk je misschien niet meteen aan, maar het is mega belangrijk: minder spullen kopen. Dit is de makkelijkste manier om minder afval te produceren. Koop minder en vooral heel bewust. Denk twee keer na voordat je die broek aanschaft waar je je niet helemaal lekker in voelt en neem altijd je eigen flesje water mee zodat je die niet ter plekke moet kopen.

Lees ook: Let op! Deze dingen kun je niet recyclen (ook al dacht je misschien van wel)

5. Verspil geen voedsel

We gooien zóveel eten weg. En dat is zonde! Van droog brood kan je een tosti maken. En appelmoes van appels die er niet meer lekker uitzien. Iets over de datum volgens het super strenge etiket? In plaats van het meteen in de prullenbak te gooien, is ruiken soms beter om te weten of het nog eetbaar is. Vaak kan het nog wel een paar dagen mee.

6. Scheid je afval

De bedoeling is natuurlijk helemaal geen afval, maar dat gaat in het begin nog niet zo snel. Zorg dus dat wanneer je wel afval hebt, je het in ieder geval scheid. Papier, plastic, elektronica, glas… je weet het wel.

7. Geef dingen weg

Dat verjaardagscadeautje wat niet ‘jou’ is, kleding die je niet meer draagt, dat boek dat je al drie keer gelezen hebt: verkoop het op een rommelmarkt of geef het weg en maak iemand anders er blij mee!

Wist je dit al? 90 procent van het water uit flesjes bevat microplastics

8. Repareer spullen

Kapotte stofzuiger of broodrooster? Je hoeft niet altijd een nieuwe aan te schaffen. Ga er eerst mee naar een repaircafé en kijk of het te repareren valt. Beter voor de portemonnee én de aarde. Win-win!

9. Hou vol

Zero waste gaan betekent je levensstijl compleet omgooien. Er verandert nogal wat en er is ontzettend veel waar je rekening mee moet houden. Geef dus niet op als je de mist in gaat, maar accepteer het en wees trots op hoe goed je al bezig bent. Ga niet in één keer helemaal om,  maar neem er steeds een stapje bij: babysteps.

Toffe zero waste projecten

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️