Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Better World 21 apr 2018

Hoe tof: dit bedrijf maakt wegen van plastic tasjes

Start-ups doen heel wat om ons bewust te maken van al het plastic afval dat we weggooien. Studenten bedachten bijvoorbeeld schoenveters van oude PET-flessen, er wordt kantoormeubilair gemaakt van Amsterdams ‘grachtenplastic’ en in Rotterdam maken ze er 3D-geprinte bankjes van. We gebruiken met z’n allen namelijk een enorme hoeveelheid plastic, op heel veel verschillende manieren. Eén daarvan zijn de tasjes die we voorheen kregen in supermarkten en kledingwinkels – die waar we nu 10 cent voor moeten betalen, ja. Nederland is op zich dus goed op weg om dat probleem op te lossen, maar voor veel andere landen geldt dat nog niet.

Dit vind je vast ook interessant: Amsterdam zet als eerste stad ter wereld stappen richting een plasticvrije supermarkt.

plastic
Nelplast Ghana Limited

Stoeptegels van plastic tasjes

In Ghana wordt bijvoorbeeld nog maar twee procent van het plastic afval gerecycled, volgens het World Economic Forum. Daarom is er een Ghanees bedrijf dat een manier bedacht om ook met de plastic tasjes iets te doen. Nelplast Ghana Limited maakt er een soort stoeptegels van, die kunnen gebruikt om wegen van te maken. In feite kan dat met allerlei plastic dingen, zeggen ze. Het doel van het  bedrijf is om uiteindelijk ongeveer 70 procent van het dagelijks geproduceerde plastic afval in Ghana om te vormen tot duurzame bruikbare producten.

Om het steen te maken, worden de tasjes fijngemalen en gemixt met zand. Ongeveer 60 procent is plastic, 40 procent is zand. Dat resulteert in een soort nieuwe vorm van afvalt, die dus niet alleen minder grondstoffen gebruikt, maar ook nog eens langer meegaat. Hoe tof? Het bedrijf wordt dan ook gesteund door het Ministerie van Klimaat, dat de stoeptegels zelfs al op bepaalde plekken in het land gebruikt én gaat helpen om het het initiatief verder te verspreiden. Een nuttiger resultaat van recycling bestaat er waarschijnlijk niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Hoe tof: dit bedrijf maakt wegen van plastic tasjes
Sluiten