Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 10 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

De Plastic Detox: verklein je plastic footprint met het WNF

Plastic, plastic, plastic. We hebben er al zó vaak over geschreven, en toch blijven we het doen. Want ja, plastic is gewoon heel (heel) erg slecht.

Meer plastic dan vissen

Oké, dat wist je waarschijnlijk wel. Maar weet je ook dat er elk jaar zo’n acht miljoen ton aan plastic de zee in wordt gegooid?! Dat is zo veel  dat we ermee maar liefst vier keer een cirkel om de wereld zouden kunnen maken. En als je dan ook nog al het afval van de jaren ervoor erbij optelt, is dat natuurlijk nog veel meer. Jaarlijks sneuvelen er bijna 100.000 zeedieren en meer dan een miljoen vogels omdat ze hierin verstrikt raken of het op proberen te eten. Sterker nog: in 2050 zullen we meer plastic dan vissen in de oceaan hebben.

En naast dat het heel vervuilend is (want: niet in de natuur afbreekbaar), is het productieproces van plastic ook nog eens erg uitputtend. Plastic wordt gemaakt van aardolie, één van de fossiele brandstoffen die onze aarde ‘rijk’ is. Die voorraad is niet alleen niet oneindig (over een paar decennia is de aardolie simpelweg op), maar bij de verbranding ervan komt ook veel CO2 vrij.

Dit vind je vast ook interessant: Adidas maakt yogakleding van plastic afval uit de oceaan

De Plastic Detox

Goed, tot zover deze korte recap. De vraag is vooral: wat kunnen we eraan doen? En het antwoord: verklein je plastic footprint. Zoiets als je ecologische voetafdruk, maar dan gebaseerd op het aantal keer dat je meeneemkoffie haalt per week (vaak) en plastic verpakkingen koopt (nog vaker).

Om dat ‘vaak’ te veranderen in ‘soms’, of misschien wel ‘niet’, organiseert het Wereld Natuur Fonds Amsterdam de Plastic Detox. Nee, geen hele week gore sapjes drinken, maar simpelweg minder plastic kopen. Kunnen we toch? Zeker met de tips en challenges die je krijgt van het WNF. Uitdaging nummer 1 is bijvoorbeeld om een week zonder plastic rietjes te leven. Die klein en dunne dingetjes lijken onschuldig, juist door hun formaat komen ze niet in speciale afvalbakken terecht en worden ze dus niet gerecycled, aldus het WNF.

De Plastic Detox begint op dinsdag 12 juni. In het Facebookevenement vind je meer informatie én natuurlijk de opdrachten. Doe jij ook mee?

Meer lezen over plastic?

Nieuwsbrief

Wil je meer duurzame updates lezen? Meld je dan aan voor de Bedrock-nieuwsbrief!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
De Plastic Detox: verklein je plastic footprint met het WNF
Sluiten