Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 12 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

Zo voorkom je voedselverspilling. Restjesdag vandaag?

Wist je dat we in 2013 ruim 47 kilo eetbaar voedsel per persoon per jaar weggooiden? Dat kost niet alleen ruim 150 euro per persoon per jaar, maar is ook nog slecht voor het milieu – allemaal verspilde grondstoffen. En het is misschien een beetje cliché om over de kindjes in Afrika te beginnen, maar het is natuurlijk wel waar dat voedselverspilling in feite ontzettend verwend is. Maar minder voedsel weggooien, hoe doe je dat dan? Hoewel een aantal van ons nooit iets eetbaars in de kliko gooit, lijkt voedselverspilling voor andere mensen onvermijdelijk. Soms gaan dingen nou eenmaal over datum, en dan kun je ze niet meer opeten. Maar dat hóeft niet zo te zijn.

Gooi voedsel niet te snel weg

Uit onderzoek blijkt dat 41 procent van de consumenten voedsel dat over datum is blindelings en dus zonder enige vorm van inspectie weggooit, schreven we al eerder. En dat terwijl eten na de Tenminste Houdbaar Tot-datum vaak nog gewoon goed is: voor zuivel geldt dat de eerste dagen hooguit de kwaliteit wat minder zal worden, maar bijvoorbeeld blikvoer of pasta kun je nog weken, maanden of zelfs jaren langer eten. Waarom nieuw voedsel kopen als je het gewoon nog in de kast hebt liggen?

Alleen bij de Te Gebruiken Tot-datum moet je opletten: de TGT-datum op bederfelijke producten als vlees en vis is daadwerkelijk de laatste dag waarop het product nog veilig te consumeren is.

Kook de juiste porties

Natuurlijk de meest logische tip: hoe minder voedsel je kookt, hoe minder restjes gekookte pasta en rijst er overblijven. Tips om de juiste porties te koken zijn bijvoorbeeld om eten af te wegen en de eetgewoonten van je eters te leren kennen.

Koop kleinere verpakkingen

Voor de meeste producten geldt: hoe groter de verpakking, hoe goedkoper het product. Waarom een blikje van 200 gram bonen kopen als je het dubbele voor tien cent meer kunt krijgen? Maar die redenering is niet altijd slim, want vaak gooien we daardoor juist meer weg.

Nu denk je misschien: maar als ik kleinere porties koop, is er toch ook meer verpakkingsafval? Klopt, maar uit onderzoek blijkt dat dat niet opweegt tegen de extra voedselverspilling van grotere verpakkingen.

Gebruik ingrediënten voor meerdere dingen

Wil je een (kort houdbaar) ingrediënt gebruiken waar nou eenmaal geen kleinere verpakking van is, zoals wraps of pompoen? Gooi de helft die je over hebt dan niet weg, maar gebruik het later die week. Er zijn genoeg tools op internet waar je recepten kunt zoeken op ingrediënt voor als je geen inspiratie hebt, zoals van het Voedingscentrum, Albert Heijn of Tesco.

Maak een eetplanning

De handigste manier om van tevoren te bedenken welke ingrediënten je op welke dagen kunt gebruiken, is door een eetplanning te maken. Zo vergeet je niet dat je eigenlijk nog restjes van een bepaalde groente over hebt, omdat je ook al boodschappen voor een andere maaltijd met die groente in huis hebt. Bovendien koop je minder als je met een boodschappenlijstje naar de winkel gaat.

Wees creatief met restjes

Toch restjes overs waar je geen verdere plannen voor hebt? Met wat simpele andere ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt, kun je het toch nog omtoveren tot bijvoorbeeld een fancy lunch. Maak soep door wat bouillon toe te voegen aan groenten en het te pureren, maak salade van overgebleven groenten en croutons gemaakt van oud brood of gebruik dat brood voor tosti’s of wentelteefjes.

Richt je koelkast goed in

Hoe meer overzicht je hebt in je (koel)kast, hoe kleiner de kans dat je eten weg moet gooien omdat je vergeten was dat je het nog in huis had. Kijk dus ook altijd eerst even in je kast voor je boodschappen gaat doen, zodat je geen dingen dubbel koopt.

Vries dingen in

Als je echt even geen betere optie hebt voor je restjes, kun je ze altijd nog invriezen. Dat blijft hartstikke prima, en het scheelt je later weer een dag koken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zo voorkom je voedselverspilling. Restjesdag vandaag?
Sluiten