Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 29 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Dit wil de EU aan ons plastic-beleid veranderen (en dat is nodig ook)

Het lijkt zo lekker makkelijk, al die voorwerpen van plastic. Niet alleen voorwerpen die langer meegaan, maar ook dingen die je na één keer gebruiken al weggooit. Heb je er bijvoorbeeld ooit bij stilgestaan hoeveel plastic jij per dag verbruikt? Van wattenstaafjes tot plastic bestek bij die picknick in het park: allemaal afval. Dat zijn natuurlijk allemaal kleine dingen, maar kleine beetjes zijn opgeteld nou eenmaal wel een heleboel. Daarom presenteerde de Europese Commissie gisteren haar plannen om iets te doen aan ons plastic-beleid. Jup, je leest het goed: op de schaal van ons hele continent. Yes, grote stappen!

Verboden plastic producten

In januari stelde de commissie al als doel dat alle plastic verpakkingen in de EU in 2030 recyclebaar of herbruikbaar moeten zijn, maar nu zijn er ook plannen om sommige producten helemaal te gaan verbieden. Dat geldt bijvoorbeeld voor ballonnenstokjes, plastic borden en bestek, rietjes, bekertjes, wattenstaafjes, snoepwikkels en roerstaafjes.

Producten worden alleen verboden als er een ‘betaalbaar alternatief’ is. Een groot deel zal bijvoorbeeld vervangen worden door karton, zoals bakjes voor eten. Sommige andere dingen kunnen gemaakt worden van hout.

Dit vind je misschien ook interessant: Er zit verborgen plastic in theezakjes (en ook in deze andere onverwachte dingen)

Statiegeld en waarschuwingen

Daarnaast wordt er gewerkt aan een beter systeem voor statiegeld, wat helpt om afval gescheiden in te zamelen. Statiegeld zit nu alleen nog op sommige producten van glas, maar juist plastic producten bieden ook mogelijkheden. In 2025 moet minstens 90 procent van alle plastic drankflessen worden ingezameld. Ook voor plastic bekertjes gaat het misschien gelden. Voor alles waar plastic in zit, zal straks statiegeld of een heffing moeten worden betaald.

Op plastic producten die niet zomaar verboden kunnen worden – zoals maandverband – of van een ander materiaal gemaakt kunnen worden, komen waarschuwingen te staan over de invloed van plastic op het milieu. Dat geldt voor bijvoorbeeld ballonnen.

Zwerfafval

Het doel van de EU is vooral om te voorkomen dat plastic afval in de natuur en zee terecht komt – waar het immers nooit meer weggaat. Minder aandacht wordt besteed aan de verspilling van grondstoffen, maar ook dat is natuurlijk heel belangrijk.

De maatregelen zijn vooral bedoeld voor producenten: zij moeten bijvoorbeeld ook helpen met plastic opruimen, en krijgen aanmoedingspremies. Maar wij kunnen als consumenten ook een heleboel doen aan ons ‘plastic-gedrag’. Haal je boodschappen bijvoorbeeld bij de plasticvrije supermarkt in Amsterdam, koop meubels gemaakt van plastic uit de Amsterdamse grachten of voer deze 15 manieren om je plastic footprint te verkleinen in.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Dit wil de EU aan ons plastic-beleid veranderen (en dat is nodig ook)
Sluiten