Ariela Slakhorst
Ariela Slakhorst Welzijn 13 aug 2019
Leestijd: 5 minuten

Je wilt wél seks, niet aan de pil, maar geen baby’s. Hoe doe je dat?

Minder zin in seks, moeilijker orgasmes krijgen en verhoogde kans op depressiviteit. De pil heeft veel nadelen. En ook de hormoonspiraal heeft ongewenste bijwerkingen. Welke opties blijven over als je wel seks wilt, maar geen kinderen? Dit zijn de alternatieven voor de pil.

Toen de pil in de jaren zestig werd geïntroduceerd was dat een bevrijding voor veel vrouwen. Het moederschap kon worden uitgesteld en de vrouw kon van seks genieten zonder zich zorgen te maken over ongewenste zwangerschappen.

De pil en spiraal toch niet zo goed voor je

Maar inmiddels is uit verschillende onderzoeken gebleken dat de anticonceptiepil eigenlijk niet zo goed voor je is. Hormoonspecialist José vertelt Bedrock bijvoorbeeld uitgebreid dat we ons vaak niet realiseren dat de pil een stukje wegneemt van onze persoonlijke cyclus. En sommige vrouwen krijgen te maken met een slechtere huid, acne of een verhoogde kans op depressies.

Maar ook de hormoonspiraal kan ongewenste bijwerkingen met zich meebrengen. Vrouwen met een hormoonspiraaltje hebben onder andere verhoogde cortisolwaarden en een hogere hartslag

De alternatieven

Maar welke opties zijn er nog meer als je wél seks wilt hebben maar niet met de nare bijwerkingen van de pil wilt kampen?

Het koperspiraaltje

In tegenstelling tot het hormoonspiraaltje bevat het koperspiraaltje geen hormonen. Je behoudt daardoor ook je natuurlijke menstruatiepatroon. Alleen de eerste twee tot drie maanden kan je cyclus wat anders zijn en kan je menstruatie pijnlijker zijn dan normaal. Het koperspiraaltje werkt gelukkig wel gelijk.

Lees ook: Na de pil blijkt ook het hormoonspiraaltje ongewenste bijwerkingen te hebben

Omdat het koperspiraaltje geen hormonen bevat, kan je niet je menstruatie overslaan of verschuiven. Het stukje in de vorm van de letter T is gemaakt van koper en wordt door de dokter ingebracht. Nadat het koperspiraaltje in de baarmoeder is geplaatst, biedt het vijf tot tien jaar bescherming. Heel handig, want je kan het niet vergeten en er zitten geen hormonen in.

Het koper in het spiraaltje maakt de zaadcellen van de man inactief en het resultaat is dus geen baby’s. Als je het laat inbrengen voorkomt het de bevruchting binnen vijf dagen.

Lees ook: Hoeveel seks heb je eigenlijk nodig?

Het vrouwencondoom

Net als een ‘mannencondoom’ biedt de vrouwencondoom bescherming tegen soa’s én zwangerschap. Het grote voordeel? Het vrouwen condoom is hormoonloos. Een tikkie onbekend is het echter nog wel. Tijd om daar verandering in te brengen!

Een groot voordeel aan de vrouwencondoom is dat je het kan inbrengen ruim vóór moment suprêmeDat scheelt een hoop gedoe met het open frunniken van de condoomverpakking en het aanbrengen ervan. Ook blijft de vrouwencondoom gewoon zitten wanneer de erectie verslapt, in tegenstelling tot het normale condoom. Dit vrouwencondoom is 3 keer zo sterk én dun als latex, wat de kans op scheuren verkleint, terwijl het gevoel niet veel verminderd (wat bij een gewoon condoom wel het geval is).

Detail: het condoom valt over de buitenkant van de vagina – wat overigens extra beschermt tegen soa’s – dus dat kan even wennen zijn. Maar goed, bij een mannencondoom is dat natuurlijk ook het geval.

Het pessarium

Het pessarium ziet eruit als een vrouwencondoom, het is een rond rubber kapje dat je inbrengt net zoals een tampon. Je kan het kapje twee jaar gebruiken, maar het werkt het veiligst in combinatie met een gel die zaadcellen doodt. De gel plaats je in het midden van het kapje en aan de zijkanten. Dit is verder niet schadelijk voor de vagina.

Het pessarium mag nooit langer dan twee uur voor je seks hebt ingebracht worden. Erg handig als je een vrijpartij hebt gepland. Na de seks moet het kapje zes uur blijven zitten zodat het zeker is dat alle zaadcellen dood zijn. Het voordeel is dus dat er geen hormonen in het pessarium zitten, maar het is wél verstanding om eerst een paar keer te oefenen met inbrengen. Dan kan je het ook gebruiken voor spontane vrijpartijen.

Je cyclus bijhouden

Een andere manier om zwangerschappen te voorkomen is door je cyclus bij te houden. Dit kan bijvoorbeeld met de LadyComp een apparaat dat bijhoudt waneer je vruchtbaar bent. Deze methode is gebaseerd op de lichaamstemperatuur, het vaginale slijm en de baarmoedermond van vrouwen tijdens hun menstruatiecyclus. Op die manier weet je wanneer je vruchtbaar bent en het dus met een condoom moet doen. Je kan ook een cursus volgen zodat je zelf op een betrouwbare manier je cyclus kan bijhouden.

Het klinkt misschien niet veilig, maar dat is het wel, in ieder geval volgens het Pearl Index (PI). Deze berekent de betrouwbaarheid van anticonceptiemiddelen. En wat blijkt: je cyclus correct bijhouden is net zo betrouwbaar als het spiraaltje.

Veilig met condoom

Een condoom beschermt niet alleen tegen ongewenste zwangerschappen, maar ook als enige tegen SOA’s. Double Dutch! Als je niet de pil wilt gebruiken, maar hét wel veilig wilt doen, kan je altijd vertrouwen op het condoom. En als je nooit, maar dan ook echt nooit kinderen wilt, is sterilisatie ook een optie.

Natuurlijk is het altijd goed om alert te zijn, want zelfs als je een beschermde seks heb, kan je natuurlijk gewoon bevrucht raken.

Wist je trouwens al dat er onderzoek is gedaan naar hoeveel seks je nodig hebt om gezond te blijven?

Meer over anticonceptiemiddelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️