Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Spiritualiteit 15 jun 2016
Leestijd: 4 minuten

Wat we kunnen leren van moderne hekserij (over de kracht van visualisatie)

Wie denkt dat heksen oude vrouwtjes met een bezem zijn die je omtoveren in een zwarte kat, leeft in een sprookje. Moderne heksen doen wel aan magie en soms ziet dat er inderdaad precies uit zoals je denkt: kaarsen, wierook, kruiden en spreuken. Maar stiekem draait het allemaal om energieën en visualisatie, en daar kunnen we wat mee in ons dagelijks leven. Hekserij of wicca wordt nog steeds gezien als een beetje griezelig. Eeuwenlang vonden er heksenvervolgingen in Europa en Noord-Amerika plaats, waarbij naar schatting 40.000 tot 100.000 personen geëxecuteerd werden. En als kind werd de moraal van een sprookje je uitgelegd met behulp van een gemene heks.

Moderne hekserij als natuurreligie

Maar door de eeuwen heen, en zeker in de laatste decennia, wordt hekserij steeds meer gezien en beoefend als natuurreligie. De Brit Gerald Gardner was daarin voorloper in de jaren ’50. Hij claimde hekserij als religie te interpreteren en maakte het daarmee toegankelijker.

Wicca of hekserij gaat om eenheid met de natuur, de gelijkheid van man en vrouw en het helen van lichamelijke klachten. Het doel van de religie is om in harmonie te komen met jezelf, de mensen om je heen, de natuur en met energieën en goden.

Moderne hekserij en hedendaagse onderwerpen

In de moderne hekserij is onderzoek en kennis erg belangrijk. Veel heksen verdiepen zich in geschiedenis, antropologie, filosofie, maar ook zaken als feminisme en uiteraard wetenschappelijke kennis over verschillende planten en dieren.

Lees ook: Hedwig Wiebes vertelt wat het betekent om een moderne heks te zijn

Bang zijn hoeven we trouwens ook niet meer, want de grondregel van hekserij is dat je niets of niemand schade mag toebrengen. Er wordt niemand betoverd, niemand bezeten en geen mensen of dieren geofferd, zoals veel mensen denken en horrorfilms graag schetsen.

Visualisatie binnen moderne hekserij

“In de moderne hekserij geloven we dat alles energie is, ook onze gedachten, dat alles met elkaar verbonden is en dat alles invloed op elkaar uitoefent. Met gedachtenkracht de werkelijkheid beïnvloeden, dat is magie,” schreef schrijfster en heks Susan Smit over haar geloof.

“Eigenlijk doet iedereen dat de hele dag door: we ‘denken’ een favoriete schaatser vooruit bij een sportwedstrijd. We fantaseren hoe ons nieuwe huis eruit zal zien. We denken even aan iemand als ‘ie op dat moment een belangrijk sollicitatiegesprek heeft. Heksen zijn ervan overtuigd dat dat effect heeft. Gedachten zijn ontzettend belangrijk.”

De kracht van gedachten

Dat komt je misschien bekend voor. Al eerder schreven we over de kracht van gedachten. Je gedachten zijn misschien geen medicijn; ze kunnen wel pijn stillen, ontstekingen remmen en dienen als antidepressivum.

Dit vind je misschien ook interessant: Waarom ik nooit meer antidepressiva wil

Bovendien kun je met visualisatie je leven sturen, wordt de techniek in meditatie en coaching gebruikt én kun je je sportprestaties verbeteren door te visualiseren. Max Verstappen vertelde bijvoorbeeld hoe hij zich voorbereidde door zijn winnende race in zijn hoofd af te spelen.

Moderne hekserij en magische wensen

“Magische wensen kun je het beste formuleren vanuit jezelf. Dus: ‘Ik wil beter omgaan met de conflicten in de familie’. En niet: ‘De familie moet aardiger voor me zijn,” legt Susan Smit uit in haar artikel.

“Heksen weten hun gedachten zo te concentreren, te richten en te sturen, dat het een extra sterke werking heeft. Sommige heksen ondersteunen hun gedachtenkracht met kaarsen in een bepaalde kleur, wierook, mineralen en spreuken, maar uiteindelijk gaat het om dat wat ze visualiseren.”

Spirituele groei

In de moderne hekserij gelooft men dat energieën extra kracht kunnen krijgen als ze worden bijgestaan door de juiste spreuk of het juiste kruidenmengsel. Ook de stand van de maan, de seizoenen en de 4 elementen spelen een belangrijke rol binnen de hekserij.

Tip: 4 kruiden voor een betere nachtrust (en hoe je ze gebruikt)

Dat is wat het voor veel mensen een beetje vaag maakt, maar uiteindelijk gaat het om niets anders dan focus, werken met energieën en spirituele groei. Veel heksen of heksenkringen houden bijvoorbeeld een dagboek bij, een ‘Book of Shadows’ waarin ze alle belangrijke inzichten, groei en ontwikkelingen die ze ervaren tijdens hun rituelen opschrijven.

Heksenkringen en samen visualiseren

In een coven (een heksenkring) wordt vaak samen gevisualiseerd. Ook om extra kracht bij te zetten. En daar gaat de nodige overleg en analyse aan vooraf. Wat is het probleem? Hoe pakken we dit aan? Wat willen we bereiken?

Daarna wordt er een ritueel bedacht. De magie die heksen in zo’n ritueel gebruiken, verschilt niet zo gek veel van de gebeden of rituelen die christenen, joden of moslims toepassen. In alle gevallen wordt er ingetuned op een god, een kracht, met aandacht voor het oplossen van een probleem van jezelf of in de wereld.

Als je dus écht wil gaan verdiepen in hekserij is het goed om je eerst in te lezen. Zoals je dat ook zou doen als je een geloof als het christendom of de islam wil toepassen in je leven.

Meer over spiritualiteit?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️