Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 2 aug 2020
Leestijd: 4 minuten

We vinden het moeilijk om beslissingen alleen te nemen: tips om hier beter in te worden

Kan ik beter een huis huren of kopen? Zal ik komende zomer gaan kamperen in Frankrijk of surfen in Bali? En oja, zal ik dat zwarte jurkje nou kopen of toch die rode broek? Tegenwoordig worden we overspoeld met keuzes. We kunnen alles worden wat we willen en als we iets willen kopen, dan is dat ook mogelijk. Maar meer keuze betekent ook meer besluiten nemen. En dat vinden we lastig. Zo lastig, dat we het vaak niet alleen willen doen.

Iedere dag moeten we keuzes maken, klein en groot. Aan de ene kant is het natuurlijk fijn dat we kunnen kiezen. Zo kunnen we voor de best mogelijke optie gaan en onszelf onderscheiden van anderen. Maar het maakt het leven ook moeilijker. Van teveel keuzes raak je in de war. Het maakt je aan het twijfelen. Want wat is nu eigenlijk de juiste keuze?

Besluiten nemen

Sommige beslissingen zijn makkelijk, sommige moeilijker (omdat er bijvoorbeeld teveel opties zijn, omdat geen enkele optie goed voelt, of omdat de gevolgen te groot zijn).

Je wil niemand teleurstellen en wil te graag het juiste doen. Om de risico’s te beperken betrekken we anderen bij onze beslissingen.

We vragen advies aan onze ouders, vrienden of zelfs aan onbekenden. Maar waarom vinden we het moeilijk om beslissingen alleen te nemen? Het is toch onze keuze en niet die van de buurvrouw?

Ook interessant: Oepsie… Dit is waarom je een slechte beslissing maakt (en dit kan je eraan doen)

Bang voor fouten

Het antwoord ligt vrij voor de hand: we zijn bang om fouten te maken. En omdat we bang zijn om foute keuzes te maken, maken we ze liever niet alleen. Stel je toch voor dat je kiest voor optie A en dat achteraf blijkt dat optie B of C veel beter was geweest…

Voor welke optie we ook gaan, de keuze die we maken heeft altijd een gevolg. Het probleem is echter dat we van te voren niet weten waar een keuze ons brengt. Je hebt wel de controle over de beslissing, maar niet over het gevolg van die beslissing.

Bevestiging vragen

Om ons zekerder te voelen over keuzes die we maken vragen we bevestiging aan anderen. We willen horen dat de beslissing die we hebben genomen de juiste is.

Pas als we horen dat het goed is, dan is het ook echt goed. Maar eigenlijk gebeurt hierdoor precies het tegenovergestelde. Wanneer je steeds om bevestiging vraagt en bevestiging nodig hebt creëer je meer onzekerheid.

Door steeds aan anderen te vragen wat je zou moeten doen, kan je heel afhankelijk worden. Acceptatie van anderen wordt dan zo belangrijk dat je vergeet wat jij wil. En dat kan niet de bedoeling zijn. Het is jouw beslissing en jouw leven.

Meer lezen: Wat je moet overwinnen om goede keuzes te maken

De touwtjes in handen nemen

Wat je zeker niet wil, is spijt krijgen van een beslissing die je hebt genomen op aandringen van anderen. Vertrouw daarom op jezelf en neem het heft in eigen handen. Met de volgende tips wordt het makkelijker om helemaal alleen knopen door te hakken.

  • Maak een lijst met alle mogelijke opties die je kunt bedenken. Breng de voordelen en nadelen in kaart en geef per punt aan hoe belangrijk je dit vindt. Kies vervolgens de beste optie en maak een actieplan.
  • Probeer vanaf nu bij elke keuze die je maakt stil te staan bij wat jij écht wil. Maak niet de keuze omdat iemand anders dat wil, om diegene te pleasen. Je kiest iets voor jezelf dus durf dat ook te doen. Wees niet bang om buiten de boot te vallen of afgewezen te worden vanwege je beslissing.
  • Ga bij jezelf na wat je iemand anders (bijvoorbeeld een vriendin) zou adviseren. Het is soms makkelijker om een beslissing te nemen als het iemand anders aangaat en je de situatie van een afstandje kan bekijken.
  • Neem genoegen met een goede keuze, hij hoeft niet perfect te zijn. Goed is goed genoeg.
  • Bedenk je dat een keuze meestal niet definitief is. Het lijkt misschien zo, maar meestal kun je je besluit nog wel terugdraaien. Als dit niet het geval is, volg dan je genomen besluit en kijk of dat je wat oplevert.
  • Zodra je een beslissing hebt genomen, ga dan niet meer denken aan de opties die je niet hebt gekozen.

Meer over besluiten en keuzes maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️