Oepsie… Dit is waarom je een slechte beslissing maakt (en dit kan je eraan doen)

De ene avond beslis je zonder twijfel om naar de sportschool te gaan en een gezonde maaltijd te koken, de andere avond geef je toe aan je drang om met een grote bak ijs te Netflixen. De volgende dag heb je spijt van die beslissing. Maar wat ligt er eigenlijk aan de basis van zo’n beslissingsproces? We zochten het uit.

Neuroloog David Perlmutter leert ons dat de prefrontale cortex verantwoordelijk is voor het nemen van beslissingen. Wanneer de prefrontale cortex optimaal fungeert en op snelheid kan werken, dan nemen we – logischerwijze – goede beslissingen.

Maar soms gebeurt het dat de prefrontale cortex minder goed kan functioneren en daardoor minder snel verbindingen aangaat met andere hersendelen. Dit komt de kwaliteit van onze beslissingen uiteraard niet ten goede.

Waarom we slechte beslissingen maken

Of de prefrontale cortex al dan niet goed kan functioneren, heeft te maken met 3 belangrijke factoren in onze levensstijl.

1. Slaaptekort

Het aantal uren dat we slapen, heeft een belangrijke invloed op ons vermogen om beslissingen te maken. Hoe meer we slapen, hoe beter de werking van de prefrontale cortex en hoe beter we uiteindelijk beslissingen gaan maken.

Dit vind je vast ook interessant: Heb jij niet zoveel slaap nodig? Kruip toch maar op tijd onder de wol, legt deze TED Talk uit

Zelfs één nachtje te weinig slaap, haalt de werking van de prefrontale cortex al naar beneden. De oplossing hier is dus – vanzelfsprekend – om kwalitatieve nachtrust te garanderen. Hulp nodig? Hier delen we 9 tips voor een goede nachtrust.

2. Stress

Chronische stress ligt aan de basis van verscheidene gezondheidsproblemen. Niet geheel verwonderlijk is het dus dat ook stress een stempel drukt op het vermogen om beslissingen te nemen. Vooral periodes van langdurige stress haalt het aantal zenuwcellen in de prefrontale cortex naar beneden.

Luistertip: Bedrock Talks: hoe blijf je stress de baas? Stress-expert Thijs Launspach legt uit

Hierdoor kunnen we significant minder goed beslissingen nemen. Daarom is het belangrijk om manieren te vinden om je stressniveaus naar beneden te halen. In dit eerder verschenen artikel delen we alvast tips om meer rust in het dagelijks leven te creëren.

3. Virussen en bacteriën

Heb je een forse verkoudheid of een griepje? Dan word je wellicht geteisterd door een virus of een bacterie. Je voelt je minder energiek en je lichaam vecht om je gezondheid weer op peil te houden. Dat kost zo veel energie dat dit ten koste gaat van de beslissingen die je neemt.

Must read: Zo kom je zónder griep de winter door

In termen van een oplossing hier is het vooral belangrijk om te achterhalen welke factoren jouw immuunsysteem verzwakken. Dat kan liggen aan slaaptekort, voedingspatronen, een gebrek aan beweging of te veel stress. Wil jij je immuunsysteem boosten? Sapvasten zou misschien wel eens iets voor jou kunnen zijn.

Et voilà! Je weet wat je te doen staat als je die prefrontale cortex een duwtje in de rug wil geven.

Meer over de hersenen?

Plasticvrij leven? Download onze 'How to be... Plastic Free Guide'

Schrijf je in voor de mailing en ontvang dé gids die je helpt duurzamer te leven

Reageer op artikel:
Oepsie… Dit is waarom je een slechte beslissing maakt (en dit kan je eraan doen)
Sluiten