Josje Smeets
Josje Smeets Psychologie 25 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

Waarom gaan mensen vreemd? Een psycholoog geeft antwoord

Vreemdgaan is iets van alle tijden. Er wordt tegenwoordig misschien openlijker over gesproken en het aangaan van open of polyamoreuze relaties wordt steeds minder vreemd. Maar feit blijft: de mens blijkt van nature nu eenmaal niet altijd even monogaam. Waarom gaan mensen eigenlijk vreemd als ze eenmaal een partner hebben gekozen? Psycholoog Josje Smeets geeft antwoord op de vraag. 

Korte termijn geluk is de meest makkelijke manier van geluk. Die reep chocola, die hele fles wijn, dat pilletje op een festival. Je hoeft er vrijwel geen moeite voor te doen en je voelt je instant happier. Dat wil toch zeker iedereen?

Wanneer dit instant geluk zonder gevolgen bleef, dan zeker: JA. Dat wil iedereen. Maar een vervelend blubberlaagje boven je broek, een dikke kater op je werk of rare acties op dat festival, maken toch dat je toch spijt kunt krijgen van je deze instant happiness-actie. Korte termijn geluk staat immers niet 1 op 1 gelijk aan lange termijn geluk.

Iedereen krijgt met ontrouw te maken

Neem vreemdgaan. Uit onderzoek blijkt dat iedereen in zijn leven wel een keer geconfronteerd wordt met ontrouw. En was het vroeger zo dat mannen hoog scoorden op de ‘cheat’-ladder, tegenwoordig halen vrouwen hen met rappe schreden in.

De wetenschap heeft aangetoond dat wij mensen niet van nature monogaam zijn, monogamie is een regel die wij onszelf hebben opgelegd. We maken bewuste afspraken met degene van wie we houden. Ondanks deze afspraken blijven mensen vreemdgaan. Misschien kom jij zelf ook weleens in de verleiding. Maar waarom dan?

Waarom gaan mensen vreemd?

Stel je voor. Heb je een erg leuke collega op je werk? Of kom je op die ene super gezellige avond een woest aantrekkelijke man of vrouw tegen? Die het ook wel ziet zitten met jou? Dan wordt het best lastig om niet te kiezen voor je korte termijn geluk. De oerdrift om onszelf voort te planten is ongelofelijk sterk.

Het willen toegeven aan seksuele behoeftes kun je vergelijken met het ongelofelijk veel zin hebben in chocola of een trekje van een sigaret. Ons pleasure center in het brein gaat op tilt, terwijl ons verstand een tandje minder hard gaat werken. Vooral dopamine komt vrij in je systeem en oh oh oh, wat zijn die stofjes fijn!

Ook lezen: The Sex Issue: bestaat er zoiets als een sexual soulmate?

Maar dopamines houden je ook voor de gek. Want hoe snel ze vrijkomen, des te snel verdwijnen ze ook weer. En laten ze jou met een kater achter. Het is niet per se die ander, maar de geluksstofjes die getriggerd worden door die ander waar je verliefd op raakt. Deze stofjes kun je echter ook op heel andere manieren verkrijgen. Zónder vreemd te gaan.

Door een nieuwe uitdaging op je werk aan te gaan bijvoorbeeld. Of een cursus of opleiding te gaan volgen. Nieuwe vrienden te zoeken. Bij een clubje te gaan. You name it. Ga naar buiten, loop hard. Ik kan wel tig manieren bedenken die zorgen dat jij je gelukkiger en meer uitgedaagd voelt.

Waarom het een goed idee is naar jezelf te kijken

Als jijzelf of je partner blijft neigen naar spanning buiten de deur, is het wijs dat deze persoon bij zichzelf te rade te gaat. Dat is altijd de eerste stap. Denk na: waarom heb ik die spanning nodig? Wat mis ik in mijn leven? Ga op zelfonderzoek uit, ga kijken wat je diepste wensen en verlangens zijn en zie hoe je leven hier nu aan voldoet. En wat je hieraan veranderen kunt zonder een ander te kwetsen.

Ook interessant: Een ode aan kleine geluksmomentjes: de gelukjes van de Bedrock-redactie

Hou continu de lange termijn goed in de gaten: wanneer je relatie eigenlijk nog leuk is en zeker ook wanneer er kinderen in het spel zijn, denk dan goed na, voordat je in de ‘instant gratification’-valkuil stapt.

Kijk dan pas naar het geheel

Natuurlijk is het belangrijk om ook goed na te denken over de kwaliteit van de liefdesrelatie die je nu hebt. Maken jullie nog plezier samen? En maken jullie toekomstplannen? Als je beide vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden is je relatie waarschijnlijk goed genoeg om voor te vechten.

Moet je op éé of beide vragen ‘nee’ beantwoorden, dan is het het niet alleen belangrijk om bij jezelf te rade te gaan, maar ook om het gesprek aan te gaan met je partner.

En het gebeurt dat relaties niet langer toekomstbestendig zijn. Dat jullie beter af zijn zonder elkaar. Dat je toe bent aan een nieuw, spannend avontuur. Maar dit keer zonder dat je een dierbare andere kwetst. Wel zo fijn.

Dat noem ik nou lange termijn geluk.

Josje Smeets is gelukspsycholoog bij HelloBetty. In haar boek ‘Happy in 100 dagen’ geeft ze jouw basistips naar geluk én neemt ze je mee in een uitgebreid zelfonderzoek dat helpt bij jouw langetermijn geluk. Bestel het boek hier.

Meer inzichten van een gelukspsycholoog:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️