Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Psyche 25 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

Tune in met jezelf: 6 manieren om (weer) verbinding te maken met jezelf

Volmondig ‘ja’ zeggen, terwijl je eigenlijk ‘nee’ denkt, jezelf aanpassen aan je omgeving, iets doen waar je helemaal geen zin in hebt of iets wat eigenlijk helemaal niet bij je past. Als dit je vaak overkomt is het misschien tijd om weer verbinding met jezelf te gaan zoeken. 

Met deze 6 tips kom je weer helemaal in contact met jezelf.

Schrijf je kernwaarden op

Als je het idee hebt dat je meer in verbinding moet komen met jezelf, is het verstandig om je persoonlijke kernwaarden op te schrijven. Als je duidelijk voor jezelf hebt wat nou écht jouw waarden zijn, kan je vanuit daar beslissingen maken.

Stel dat respect een van je kernwaarden is, dan kan je vanaf nu actief handelingen vermijden die respectloos zijn. En als je bijvoorbeeld liefde hebt opgeschreven, kunnen je keuzes vanaf nu dit als uitgangspunt hebben.

Door je persoonlijke waarden goed voor ogen te hebben, kun je voor jezelf blijven toetsen of hetgeen je aan het doen bent (of gaat doen) wel écht bij jou past.

Neem de tijd om keuzes maken

Even aansluitend op die opgeschreven kernwaarden: gun jezelf de tijd om keuzes te maken. Wanneer iemand je vraagt om iets te doen – of dat nu een gezellig afspraakje is, of iets voor je werk – wil je jezelf even bedenktijd gunnen.

Lees ook: Zo zet je jezelf op nummer 1 (zonder een egoïst te zijn)

Ga na of je het zelf wil. Neem hiervoor de tijd. Pak er als het nodig is de opgeschreven kernwaarden bij. Zou je bijvoorbeeld buiten je kernwaarden moeten treden als je ‘ja’ zegt?

Pas als je er goed over na hebt gedacht, moet je antwoord geven. Op die manier krijg je geen spijt van een impuls-ja.

Pas op voor hypes

De wereld is continu in beweging. De mode van vandaag is morgen alweer oubollig en nieuwe trends blijven ons om de oren vliegen.

In een wereld die constant verandert is het nóg belangrijker om jezelf te kennen, maar makkelijker wordt het er niet op. Opnieuw verwijzen we daarom naar de kernwaarden. Als je duidelijk weet wat je nou echt belangrijk vindt, kun je alle trends hieraan toetsen.

Kijk naar de dingen die in een veranderende wereld niet zullen veranderen, zoals: je liefde, je zelfrespect, je loyaliteit en je eerlijkheid (kortom je eigen kernwaarden). Kijk of de hype erbij past. Als dat niet zo is, laat je het lekker aan je passeren.

Maak tijd vrij voor jezelf

Als je meer verbinding met jezelf wil maken, is het vrijmaken van tijd voor jezelf een goed begin. Maak per dag 10 minuten vrij om iets te doen met jezelf. Ga mediteren, hardlopen, in bad, maak een wandeling in de natuur of iets anders wat echt bij je past.

Lees ook: Altijd tijd te kort? Stel jezelf deze 5 vragen over het indelen van je tijd

Je zult er op die manier (zonder menselijke afleiding) achter komen waar je écht behoefte aan hebt. Zo kun je jezelf stapje voor stapje beter leren kennen.

Wees eerlijk

Wees eerlijk naar je omgeving en zéker naar jezelf. Het is misschien niet makkelijk om altijd eerlijk te zijn, maar als je echt verbinding wil maken met jezelf, zal het nodig zijn. Als je altijd eerlijk bent, zul je spreken vanuit de persoon die je echt bent. Op die manier kun je meer toegeven aan jezelf en kan je de connectie met je ‘ik’ sneller vinden.

Zorg ervoor dat je genoeg rust pakt

Ken je van die momenten dat je moeheid de overhand neemt? Je reageert niet als jezelf, je bent wat prikkelbaar of chagrijnig. Om dit te voorkomen is het goed om genoeg te slapen. Als je goed slaapt, zul je beter in je vel zitten en meer vanuit jouw echte ‘ik’ reageren en minder vanuit de moeheid die je over heeft genomen.

Lees ook: Slapen als een roosje? 5 kruiden die zorgen voor een heerlijke nachtrust

Het kan best eng zijn om jezelf niet te herkennen, of het idee te hebben dat je jezelf niet bent. Iedereen heeft weleens van zulke momenten, het leven kan immers niet alleen maar leuk zijn. Gelukkig zijn er genoeg manieren die je kunnen helpen met het vinden van die verbinding met jezelf, zodat je binnenkort weer alles vanuit jezelf kunt doen.

Lees meer:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️