Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 24 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Altijd tijd te kort? Stel jezelf deze 5 vragen over het indelen van je tijd

Zou jij altijd stiekem willen dat er meer uren in een dag zitten en meer dagen in een week? Dat levert vast veel stress op. Geloof het of niet, maar jij bent uiteindelijk degene die bepaalt waar je tijd, geld en energie in steekt. Zo lang je het gevoel hebt dat anderen de baas zijn over je agenda en je altijd tijd te kort hebt, zal er iets moeten veranderen. Dat is namelijk het perfecte recept om opgebrand te raken. Je zal je tijd beter moeten indelen en prioriteiten moeten stellen. Maar hoe doe je dat dan?

Iedereen heeft genoeg tijd en bepaalt waar hij of zij dat aan uitgeeft. Na het zien van deze oefening zal je zien dat je wel genoeg tijd hebt, maar dat je aandacht geeft aan de verkeerde dingen.

Zie het leven als een tuin

Mind Body Green daagt je uit om jouw tijd, energie en geld te zien als een soort ‘water’ en je leven als een soort ‘tuin’. Als je erover nadenkt is dat niet zo gek: je hebt ‘planten’, oftewel belangrijke dingen die je water moet geven, anders is het moeilijk om je tuin te laten bloeien.

Nog te vaak geven we al ons water aan één onderdeel van onze tuin en vragen we ons twee weken later af hoe het toch kan dat onze planten dood zijn. We vergeten daarbij dat al de onderdelen van onze tuin zijn verbonden. Een voorbeeld: als we vergeten aandacht te besteden aan gezond eten en sporten, zullen we dat uiteindelijk ook merken tijdens onze productiviteit op werk.

Makes sense, denk je nu misschien, maar zoveel onderdelen van je tuin zijn belangrijk. Hoe zorg je dat je al die onderdelen genoeg water geeft? Stel jezelf deze 5 vragen over het indelen van je tijd:

  • Wat geef ik momenteel water en waarom?
  • Is het genoeg?
  • Wat bloeit en wat verwelkt?
  • Welk onkruid is mijn tuin binnengeslopen?
  • Hoeveel tijd, geld en/of energie heeft dit onderdeel nodig om in leven te blijven? Of zelfs om het enorm goed te doen?

Lees ook: Zo bereid je je op zondag mentaal voor op een drukke week

Pak er een notitieboek bij en schrijf de antwoorden op de vragen echt op. Je zal zien dat er mooie inzichten uit voortkomen. Wij dagen je uit om ook na te denken over hoeveel water elk onderdeel van je tuin überhaupt nodig heeft en of je je moestuin niet belangrijker vindt dan het grasveldje.

Hoe ziet dit eruit in de praktijk?

Leuk al die metaforen, maar hoe ziet dit er dan in de praktijk uit? Tijdens zo’n reflecterende sessie denk je aan alle aspecten van je leven en je werk. Is er bijvoorbeeld een vriendin die veel tijd en energie opslokt, terwijl je die ook aan andere vrienden zou willen geven? Of ben je meer tijd kwijt aan je mailbox dan je zou willen? Geef je momenteel te weinig aandacht aan je gezondheid? Al deze onderwerpen zijn onderdelen van jouw tuin.

Eigenlijk ga je in feite bepalen wat je belangrijk vindt in je leven. In andere woorden: je gaat prioriteiten stellen. Want het is goed om je te realiseren dat je niet oneindig veel water hebt. Als je niet op past, raakt het water op en zal je moeten wachten tot een regenbui voordat je weer water kunt geven. Begin daarom met vijf focuspunten, prioriteiten, in je leven. Deze kun je bepalen aan de hand van de antwoorden die je op de 5 vragen hebt gegeven.

Bij het bepalen van die focuspunten blijft het vervolgens niet. Het is belangrijk om regelmatig in de gaten te houden of datgene wat je doet nog aansluit op je prioriteiten. Neem bijvoorbeeld elke zondag de tijd om je week in te plannen en je bij alles af te vragen of je ‘water’ geeft aan de onderdelen van je tuin die het nu nodig hebben.

Lees ook: Tips zodat je je kunt focussen op écht belangrijke zaken (en nie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️