Margje Hoogland
Margje Hoogland Reizen 6 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

Kamperen niks voor jou? Waarom je het tóch eens wilt proberen

Denk jij bij kamperen aan lekke luchtbedden, met je wc-rol onder de arm en kinderen die ‘s ochtendsvroeg rondom je tent rennen? Think again, natuurlijk heb je hier af en toe mee te maken, maar dat is maar heel af en toe. Dat kamperen back to basic is, zorgt er juist voor dat je echt tot rust komt en ook het vele buiten zijn is een van de redenen waarom je kamperen toch eens moet proberen. 

Ook als je graag wat duurzamer leeft, moet je kamperen sowieso eens proberen. Hoe luxer je accommodatie op vakantie namelijk is, hoe meer klimaatbelasting er is. Dat betekent dus dat een hotel een grotere klimaatimpact heeft dan een tent. Maar dat is niet het enige.

Back to basic

Kamperen is heel basic en dat is misschien juist niet waar je zin in hebt tijdens je vakantie, je wilt tenslotte ontspannen. Toch zorgt kamperen er juíst voor dat je dat doet. Tijdens het kamperen omring je je alleen met de dingen die er echt toe doen en dat zorgt juist voor rust en ruimte in je hoofd. Zo heb je veel meer aandacht voor je kampeerbuddies.

Lees ook: Duurzaam kamperen in eigen land doe je hier

Ook is kamperen een vorm van slow travel. In plaats van dat je naar een stad vliegt om daar zo veel mogelijk dingen te bekijken in korte tijd, doe je het lekker rustig aan. Je tent staat middenin de natuur en daar is van alles te beleven. Een mooie hike of wandeltocht, een ritje met een mountainbike of een duik in het meertje in de buurt. Meer heb je niet nodig voor een geslaagde – én duurzame – trip.

Je bent lekker veel buiten

Tijdens het kamperen ben je veel buiten. Zodra je wakker wordt sta je buiten en daar blijf je de rest van de dag. Dat heeft wetenschappelijk bewezen een positief effect op je mentale én fysieke gezondheid.

Mensen die veel buiten zijn, voelen zich namelijk gezonder en gaan minder vaak naar de huisarts. Ook heeft de natuur een positieve invloed op het verwerken van informatie en op herstel bij ziekte en stress. Als laatste krijg je voldoende vitamine D binnen als je veel buiten bent. Dat is belangrijk want een tekort aan vitamine D wordt geassocieerd met depressieve klachten.

Het kost niet veel

Heb je het gevoel dat je er echt even tussenuit moet, maar laat je portemonnee het niet toe? Kamperen is dan dé oplossing. Het is namelijk helemaal niet duur. Op veel campings kun je voor een paar euro terecht en er bestaan ook initiatieven waarbij je bij mensen in de tuin kunt kamperen. Dat kost soms maar €5,-.

Lees ook: Zin om te reizen? Zo ga je op avontuur zónder de wereld over te vliegen

Goed, je hebt om te kamperen natuurlijk ook kampeerspullen nodig, maar je hebt vast wel vrienden of familie van wie je het kunt lenen. Dat scheelt een heleboel.

Kamperen kan altijd

Kamperen kan altijd. Ja, óók in ieder jaargetijde. Winterkamperen wordt meer en meer gedaan. Dat is avontuurlijk, het is nog belangrijker om in de winter naar buiten te gaan en je voelt je meer verbonden met de natuur.

Vind je dat wel heel diehard? Ga dan gewoon kamperen in de zomer. Je kunt dan ook altijd last-minute nog een campingtripje plannen. Vooral als je gaat kamperen met een tentje, is er namelijk altijd wel een plekje waar jij terecht kunt.

Het kan ook luxe zijn

Lijkt het je stiekem toch wel wat, maar zie je er wat tegenop om op een luchtbedje in een tent te gaan liggen? Kamperen kan ook luxer. Op veel kampeerterreinen kun je een trekkershut of een gepimpte pipowagen huren. Dan heb je toch dat gevoel van buiten zijn, maar slaap je wel gewoon in een bed. Glamping it is!

Lees ook: Bedrock ontdekt Nederland: kamperen bij camping De Lakens in een must

Zelf ga ik altijd kamperen met mijn camperbusje. Niet alleen ideaal om lekker rond te touren, maar ook omdat het echt een huisje op wielen is. Alles zit er in: een keukenblokje met wastafel, een bed en zelfs een toilet. Wil je dat ook? Dan kun je gemakkelijk een camper huren. Dan kun je zelfs gaan voor een camper die nog veel luxer is.

Oh en trouwens, de meeste campings hebben tegenwoordig gewoon een wc-rol bij het toilet hangen. Dat kan dus geen reden meer zijn waarom kamperen niks voor jou is ;).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️