Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 3 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

Vruchtbaarheid: welke invloed heb jij er zelf op? (deel 1)

Stel, je wilt graag een kindje. Maar het wil niet lukken om zwanger te worden en vruchtbaarheidsbehandelingen zie je helemáál niet zitten. Wat kan je dan zelf doen? Welke veranderingen kan je zelf aanbrengen in je lifestyle en in je denkpatronen, waardoor je meer rust krijgt, hormonaal beter in balans komt en de kans op zwanger worden (en blijven) vergroot?

Als je het besluit hebt genomen om een nieuwe wereldburger te creëren, dan gaat je kinderwens zich nestelen in elke cel van je lichaam. Net als een embryo, die zich innestelt om te kunnen groeien tot een nieuw mensje, wordt ook een kinderwens langzaam groter en sterker.

Dus als je na een reeks onderzoeken van je arts te horen krijgt dat de kans op een natuurlijke zwangerschap nihil is, dan baal je natuurlijk gigantisch.

Laat je droom niet los

Je vertrouwen in je eigen lichaam wordt op de proef gesteld. Het heeft impact op je sociale leven en misschien wel op je relatie. En als iemand zegt ‘laat het toch gewoon los’, dan kan je diegene wel slaan.

Volgens Rika Lukac hoef je je droom ook helemaal niet los te laten. Rika is orthomoleculair therapeut, yogadocent en eigenaar van Fit for Fertility en raadt vrouwen aan om, daar waar het kan, het heft in eigen handen te nemen.

Rika: “Stress en dieet zijn van grote invloed op je vruchtbaarheid. Door middel van gezonder eten, yoga en ontspanning creëer je meer rust in je lichaam en geest. In mijn boek Innesteling (en hieronder in het kort) leg ik uit hoe je jezelf het beste kunt voorbereiden op een succesvolle innesteling en zwangerschap. Overigens geldt het voedingsdeel ook voor mannen, want de kwaliteit van het bevruchte embryo wordt ten slotte voor 50 procent bepaald door de kwaliteit van de zaadcel.”

6 manieren om stress te aanpakken

Laten we beginnen bij de eerste factor, stress. Als je lichaam stresshormonen produceert, dan gaat dat ten koste van de vruchtbaarheidshormonen.

Nu zijn er 6 verschillende soorten stress in het lichaam: uitdroging, verzuring, een schommelde bloedsuikerspiegel, een overbelaste lever, een verstoorde darmflora en een tekort aan essentiële voedingsstoffen. Deze hebben allemaal invloed op je hormoonhuishouding en dus op je vruchtbaarheid.

1. Uitdroging

Wanneer je stress ervaart, droog je uit, verzwakken je bijnieren en stijgt je cortisolspiegel. Daarom is het heel belangrijk om voldoende water drinken. Een goede indicatie of je voldoende drinkt is de kleur van je urine: die moet helder zijn.

2. Verzuring

Stress werkt verzurend en omgekeerd zorgt verzuring voor stress op celniveau. Oorzaken van verzuring kunnen zijn: een verkeerd dieet, hoge werkruk, negatieve emoties en milieuvervuiling (smog, pestices, etc). Bij te lage PH-waardes (te zuur) van je bloed, verlopen enzymatische processen veel trager, waaronder de celdeling van de embryo.

Het is dus essentieel om je lichaam te alkaliseren en gifstoffen goed af te voeren zodat je lichaam en voortplantingsorganen optimaal voor je gaan werken. Dit bereik je door zo natuurlijk en evenwichtig mogelijk te eten en door gericht te bewegen (yoga!). In het derde deel van dit artikel gaan we hier dieper op in.

3. Schommelende bloedsuikerspiegel

Door een instabiele bloedsuikerspiegel gaat je cortisolproductie (stress) omhoog. Houdt daarom je bloedsuikerspiegel stabiel en eet voldoende proteïnen om je verzadigingsgevoel in te schakelen. Vermijd suikerrijk en koolhydraatrijk eten en kies vaker voor noten, hennepzaden, ei, wilde vis, en eiwitrijke groenten zoals avocado, pompoen, spruitjes en bloemkool.

4. Verstoorde darmflora

Pas als je darmflora gezond is kan je nutriënten goed opnemen en ben je optimaal vruchtbaar. Probeer daarom elke dag een groente- en fruitsmoothie te drinken en minimaal 3 stuks fruit/rauwkost of zelfgemaakte soep te eten. Gebruik regelmatig kokosolie (1 a 3 eetlepels per dag) en probeer zo weinig mogelijk tarwe en rogge (in brood, deegwaren en koekjes), pinda’s en sojaproducten te eten.

5. Overbelaste lever

Je lever krijgt enorme hoeveelheden gifstoffen te verwerken en een overbelaste lever kan leiden tot onvruchtbaarheid. Om je lever zo min mogelijk te belasten, kun je het beste niet-biologisch eten laten staan. Koop duurzaam gevangen (wilde) vis in plaats van kweekvis, vermijd voeding met smaakversterkers (oa E621) en vervang margarine door biologische roomboter, ghee of kokosolie.

6. Tekorten

Wanneer je lichaam onvoldoende grondstoffen tot z’n beschikking heeft, heeft dat een invloed op je stresslevel, hormoonspiegel en je vruchtbaarheid. Voor een succesvolle conceptie en zwangerschap is het dus belangrijk dat je de juiste vitamines, mineralen, voldoende proteïnen en goede vetten binnen krijgt.

Waarschijnlijk weet je al dat je vitamine B11 of foliumzuur moet slikken, als je zwanger wilt worden. Maar om het vrouwelijke geslachtsorgaan goed te laten werken heb je ook vitamine B3 en B6 nodig. En daarnaast werken je klieren niet goed zonder vitamine E, magnesium en zink. Je kunt dit zien als de bouwstenen van je voedingspatroon.

In het volgende deel van dit artikel gaan we hier dieper op in. Welke voedingstoffen zijn goed voor je en welke juist niet?

Meer over vruchtbaarheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️