Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 27 jul 2020
Leestijd: 4 minuten

Waarom een voetmassage positief effect heeft op je organen

De Egyptenaren wisten het 4000 jaar geleden al. En ook de Chinezen zijn al eeuwen bezig met het toepassen van voetmassages binnen de traditionele geneeswijze. Inmiddels is ook de westerse wereld om en weten we dat het masseren van speciale punten op de voeten therapeutische effecten heeft. 

De zolen van de voeten staan in verbinding met alles wat er gebeurt in je lichaam en geest. Daardoor kun je stellen dat je voeten eigenlijk de basis vormen voor elke massage. Het stimuleren van specifieke gebieden op die zolen beïnvloedt onze organen, systemen en emoties.

Algemeen welzijn verbeteren

Nu krijgen onze voetjes gedurende de dag ontzettend veel te verduren. Staan, lopen, rennen, slenteren. Vaak leg je elke dag wel een paar kilometer af en daar kunnen je voeten behoorlijk moe van worden. Daarom kunnen ze sowieso wel wat extra aandacht gebruiken. Maar het is ook een hele goede manier om mentaal te ontspannen en het algemene gevoel van welzijn te verbeteren.

Reflexzones

Onder je voet bevinden zich namelijk allerlei drukpunten, ook wel reflexzones genoemd. Die staan in verbinding met de rest van je lichaam, zoals je organen, botten, weefsel en spieren. Door deze specifieke gebieden in je voeten te masseren, kun je dus specifieke klachten aanpakken.

Ook interessant: Wat voetreflexologie kan betekenen voor je gezondheid (en voor je slaap!)

Voel je je niet fit? Dan is er een disbalans ergens in jouw lichaam. Ziekte, pijn, en spanningen zijn dan het gevolg. Zo kun je last hebben van hoofdpijn, rugklachten, vermoeidheid, luchtwegproblemen, spijsverteringsklachten, stress, gewrichts- en spierpijn enzovoort.

Verschillende voetreflexzones

Als je bijvoorbeeld last hebt van je darmen, kan een massage op dit reflexgebied in de voet helpen je stofwisseling in balans te brengen. Heb je last van stress? Dan kun je door een bepaald gebied in je voeten te masseren weer ontspannen worden.

Door de reflexpunten onder je voet te stimuleren kunnen blokkades in je lichaam worden opgeheven, waardoor de energie weer vrij kan gaan stromen. Daarnaast stimuleert het ook de bloedsomloop, de lymfecirculatie en het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Je kunt daarvoor naar een massagesalon, maar je kunt de massage natuurlijk ook zelf uitvoeren.

In de afbeelding hieronder zie je welke reflexpunten er allemaal in je voeten zitten:

voetreflex-zones
Bron: Total Health

Een aantal belangrijke voetreflexzones zijn:

De hypothalamus – Dit gebied zit aan de buitenkant van je grote teen en speelt een rol bij eten, vechten, vluchten en lust. Tevens is dit gedeelte onderdeel is van het limbische systeem, wat jouw emotie, motivatie, genot en emotioneel geheugen regelt. De hypothalamus regelt je trek- en dorstgevoelens. Je kunt dus een (tijdelijk) verzadigd gevoel krijgen als je dit gebied masseert.

De hypofyse – Het midden van je grote teen stimuleert en balanceert de aanmaak van hormonen en groei. Het speelt een belangrijke rol in de omzetting van voedsel naar energie (metabolisme). De schildklier reguleert je metabolisme (het omzetten van eten naar energie) en stimuleert de stofwisseling en groei.

De bijnieren – Dit punt zit op het midden van je voet, een klein beetje richting de grote teen. De bijnieren produceren hormonen (zoals adrenaline en noradrenaline) en mineralocoricoïden die invloed hebben op de mineraalhuishouding. Je kunt je energieker voelen door dit gedeelte op je voet te masseren.

Vind je vast ook leuk: Waarom een dagelijkse routine zo belangrijk is volgens Ayurveda

Urinewegen – Net boven de hak van de voet zit de reflexzone van de blaas. Door urinewegen te stimuleren via massage van dit gebied van de voet, helpt het lichaam meer water uit te scheiden. Het werkt dus ontgiftend.

Dikke darm en dunne darm – Deze punten liggen in de laterale voetboeg en zijn van belang voor het verteringssysteem. Heb je last van je darmen? Zet met een vinger druk op het gebied centraal in je voetboog.

Blokkades worden opgeheven en organen gaan beter werken

Mensen voelen vaak pas hoe gestresst ze zijn nadat ze zich wat meer gaan ontspannen. Als resultaat van een ontspannende voetreflexbehandeling kan het zijn dat je je eerst heel moe voelt. Je wordt je voor het eerst bewust van de hoeveelheid spanning die er in je lichaam zit. Dit is dus een goede reactie. Zorg ervoor dat je veel water drinkt, dat zal de afvoer van afvalstoffen ondersteunen.

Na verloop van tijd verdwijnt de vermoeidheid vanzelf en ga je je energieker en vitaler voelen. Blokkades zijn opgegeven en je bloed, zuurstof en energie loopt beter door, waardoor je organen beter gaan werken en je lichaam zich beter van afvalstoffen kan ontdoen. Dat zorgt vervolgens weer voor een betere stofwisseling, waardoor je je weer fijner voelt en er eveneens een stuk beter uit gaat zien.

Massages zijn áltijd een goed idee

Zoals bij elke massage, komen er ook bij voetmassages endorfines vrij die pijn kunnen verlichten en humeur kunnen verbeteren. En door het knuffelhormoon oxytocine dat vrijkomt door de aanraking, wordt de spijsvertering, de baarmoeder contractie, de ademhaling en het geheugen positief beïnvloed.

Ongeacht wat voor soort massage je ondergaat: je lichaam zal erop reageren. Want gespannen spieren relaxen dan meteen. Daarbij werkt het ook positief voor je geest. Je focust je op je lichaam, bent in het hier-en-nu en je to-do lijstje verdwijnt even naar de achtergrond. Daarom is een (voet)massage eigenlijk áltijd een goed idee.

Meer Bedrock?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️