Marloes Graat
Marloes Graat Planeet 10 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Good news: Haarlem verbiedt straks vleesreclames in openbare ruimtes

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom delen we graag ook positief nieuws. Vandaag: in Haarlem worden vleesreclames binnenkort verboden.

Als eerste stad ter wereld verbiedt de gemeente Haarlem vleesreclames in openbare ruimtes. Dit betekent dat in bushokjes, op het openbaar vervoer en reclamezuilen niet langer reclames over vlees mogen worden getoond. Waarom is dit belangrijk en hoe werkt dit in de praktijk?

Klimaatcrisis in Haarlem

“Niet-biologisch vlees produceren is heel schadelijk voor het klimaat. Wij willen doen lokaal wat in onze macht ligt en willen mensen niet verleiden tot het maken van keuzes die slecht zijn voor het milieu,” licht Ziggy Klazes toe op RTLnieuws. Klazes is wethouder bij GroenLinks en heeft het voorstel met het verbod op vleesreclames ingediend.

Vind je klimaatverandering ingewikkeld? We leggen het uit

“Een kilo varkensvlees voor een paar euro, kan in deze tijd wat ons betreft echt niet meer. Het is een te zware belasting voor het milieu,” aldus het GroenLinks-raadslid van Haarlem.

Ook verbod op reclame vliegreizen en auto’s

Het gaat bij dit verbod niet alleen om een verbod voor de vleesindustrie, maar ook voor reclames over fossiele brandstoffen, vakantievluchten en auto’s die rijden op fossiele brandstoffen. Eerder riep Haarlem al de klimaatcrisis uit in de stad. Klazes: “We hebben de klimaatcrisis in Haarlem uitgeroepen en dan moet je ook consequent zijn.”

Waarom is dit verbod op vleesreclames zo hard nodig?

Bij de productie van vlees komen grote hoeveelheden broeikasgassen vrij. Zo worden er bossen gekapt voor landbouw voor soja voor veevoer en produceert vee grote hoeveelheden van de broeikasgas methaan. Minder vlees eten heeft de grootste positieve impact op de klimaatverandering.

De afgelopen week kwam er een hoop kritiek op het voorstel. Het zou de vrijheid van meningsuiting inperken en jurdisch niet haalbaar zijn. Ook zou het ‘verbod’ pas gelden vanaf 2024, omdat daarvoor nog andere afspraken gelden met adverteerders van abri’s.

Juridisch haalbaar of niet?

Of het juridisch haalbaar is om een verbod op vleesreclames door te voeren vanaf 2024 wordt nu nog onderzocht door de gemeente Haarlem.

Op NHnieuws legt Klazes uit dat ze het fijn vindt, dat er er ophef over is en dat de discussie over deze reclames op gang komt. “Het is een mooi tegenoffensief tegen de campagne van Nederland Vleesland die vorige week is opgezet,” aldus Klazes.

9 tips om minder vlees eten makkelijker te maken

En daar zijn wij het roerend mee eens: of het nu juridisch wel of niet mogelijk is, er zijn in ieder geval weer een hoop mensen op gewezen dat elke dag vlees eten slecht is voor de mens, de natuur en de dieren. En dat als we allemaal een dag minder vlees eten, dit een groot verschil kan maken voor de klimaatcrisis.

Go Haarlem!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️