Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Voeding 20 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

6 x heerlijke vegan spreads voor op je brood of crackers

Het laatste waar je als vegan op zit te wachten is dat je voeding eentonig, saai en oninspirerend wordt. Maar als je pas net vegan bent, kan het nog wel eens lastig zijn om steeds weer nieuwe food inspiratie te vinden. We bieden je daarom graag handvaten aan voor een gevarieerd vegan eetpatroon. Deze keer: 6 x heerlijke vegan spreads voor op je brood of crackers!

Vind je het moeilijk om 100 procent vegan te eten? Snappen we, het is en blijft een grote stap. Maar zelfs met een gedeeltelijk vegan eetpatroon maak je al een groot verschil.

Vegan lunch

Je zou daarom ook stapsgewijs kunnen beginnen, bijvoorbeeld door in een eerste fase alleen het ontbijt en de lunch vegan te houden. Wanneer dat vlot verloopt, kun je eventueel beslissen om voortaan ook veganistisch te gaan dineren.

Hoe dan ook: het feit dat je er mee bezig bent maakt al een groot verschil. En als je kijkt naar deze vegan spreads voor brood, dan merk je dat plantaardig eten niet eens zo moeilijk is…

6 x heerlijke vegan spreads voor op je brood

Tips voor lekkere combinaties voor bij de spreads krijg je er gratis bij.

1. Muhammara

Muhammara is een dip uit het Midden-Oosten die inmiddels ook al heel bekend is bij ons. De belangrijkste ingrediënten zijn walnoten, verse of gedroogde pepers, geroosterde rode paprika, broodkruim en olijfolie.

Yummy! Dit zijn de 6 lekkerste vegan desserts

Meestal wordt er ook nog granaatappelmelasse of -siroop aan toegevoegd, samen met knoflook, citroen en komijn. Je vindt het gewoon in de supermarkt, maar kunt het ook makkelijk zelf maken (met dit muhammara recept).

Tip: besmeer je brood met muhammara en doe er wat granaatappelpitjes en/of cress aan toe, voor extra gezonde voedingsstoffen.

2. Refried beans

Ken je dat blikje zwarte bonenspread (refried beans) uit de supermarkt? Dit Mexicaanse product is ontzettend lekker op brood, al helemaal als je er nog een beetje vegan haverspread doorheen roert.

Beleggen kan eventueel nog met tomaatjes, een beetje gesnipperde rode ui en koriander. Zo lekker!

3. Vegan pesto

De tijden dat je in exclusieve natuurvoedingswinkeltjes moest gaan speuren naar vegan pesto, zijn inmiddels (gelukkig!) voorbij.

Spicy! Dit zijn de 5 lekkerste vegan Aziatische gerechten

Inmiddels vind je vegan pesto natuurlijk ook weer gewoon in de supermarkt. Lekker met een extra sneetje vegan kaas en schijfjes tomaat.

4. Rode bietenhummus

Omdat hummus al zódanig is ingeburgerd in ons dagelijkse eetpatroon, tippen we liever een fijne variant. Rode bietenhummus it is! In feite is het even simpel als klassieke hummus, met als verschil dat je gekookte bietjes mixt met de andere ingrediënten.

Het resultaat is een knalroze, supergezonde spread die we met plezier op ons brood smeren. Hier vind je het recept voor hummus van rode biet.

5. Vegan eiersalade

Wist je dat je met slechts 7 ingrediënten een vegan eiersalade kunt maken? De belangrijkste daarvan zijn kikkererwten en vegan mayonaise. Niets moeilijk dus, en echt ontzettend lekker, al helemaal met deze vegan bacon.

Vega Vrijdag: zelf vegan eiersalade maken van pasta en kikkererwten

6. Vegan kokosspread

Hoe vaak eet je nou kokosspread op je brood of cracker? Waarschijnlijk niet vaak. Tóch is het erg lekker en makkelijk om zelf te maken. Het resultaat is een zoete, romige, spread die erg lekker is met wat extra fruit.

Het recept voor vegan kokosspread vind je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️