Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Betere wereld 23 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn dé vegan hoofdsteden ter wereld (voor als je weer mag reizen)

Voorlopig zullen we nog wel even thuis moeten blijven en kunnen we nog niet op een verre reis gaan. Maar als het dan eindelijk weer zo ver is, kun je maar beter goed voorbereid zijn. Eerder deelden we een lijst met de meest vegan steden van Nederland en nu is het tijd om onze horizon te verbreden: dit zijn namelijk de Vegan Capitals of the World.

Een vegan dieet is populairder dan ooit. Volgens een schatting van de vegetariërsbond eet op dit moment 1,5 procent van alle Nederlanders iedere dag veganistisch. Maar er zijn ook steeds meer mensen die deels plantaardig eten!

Voor hen hebben we deze lijst, zodat je weet waar je terecht kan tijdens je vakantie óf je kan er je vakantie zelfs op afstemmen.

1. Chiang Mai, Thailand

Volgens een onderzoek van The Vegan World staat Chiang Mai momenteel op nummer 1. De stad in Thailand heeft een hoge reputatie bij eco-vriendelijke en creatieve reizigers. Dat is niet zo vreemd als je weet dat er maar liefst 30 vegan restaurants zijn per 100.000 inwoners.

De vegan restaurants zijn trouwens niet het enige waar Chiang Mai om bekend staat, er is jaarlijks ook een veganistisch festival, waardoor er over de hele stad vegan eten te vinden is. Een goede bestemming om als vegan naartoe te gaan dus!

2. Ubud, Indonesië

Met 19 vegan restaurants per 100.000 inwoners staat Ubud op het Indonesische eiland Bali op nummer 2. Op allerlei plekken in het stadje zijn er vegan smoothies, pannenkoeken en omeletten te koop. Een verdiende tweede plek in deze lijst van Vegan Capitals of the World, dus.

Lees ook: Dit zijn de lekkerste vegan restaurants van het zuiden

3. Phuket, Thailand

Overal waar je in dit tropische paradijs loopt, vind je straatkraampjes met veganistische lekkernijen. En dat is niet alles, want ook deze Thaise stad heeft een jaarlijks vegetarisch festival.

Met 14 veganistische restaurants per 100.000 inwoners, kun je hier als rondtrekkende vegan prima terecht.

4. Tel Aviv, Israël

Israël hoort al sinds een aantal jaar bij de meest vegan vriendelijke landen ter wereld. Daarom kan Tel Aviv als vierde Vegan Capital of the World niet achterblijven op deze lijst.

Tel Aviv heeft inmiddels 8 vegan restaurants per 100.000 inwoners (meer dan 400 in totaal).

5. Portland, Verenigde Staten

De stad Portland wordt ook al jaren gezien als een hoofdstad voor veganisten. Met 7,5 vegan restaurants per 100.000 inwoners staat Portland op nummer 5.

Lees ook: Interessant: Singapore wordt het eerste land waar je kweekvlees kunt kopen

Het fijne is dat je in Portland als veganist bijna overal terecht kunt, omdat eigenlijk elk restaurant of eetcafe wel vegan opties heeft. Wat ook leuk is aan Portland is dat het een eigen vegan mini-winkelcenturm heeft.

6. Lissabon, Portugal

Als je iets dichter bij huis wil gaan, dan kun je in Lissabon terecht. Lissabon is de afgelopen jaren een stuk veganistischer geworden, waardoor er veel vegan restaurant geopend zijn. Op dit moment zijn er in Lissabon 7 vegan restaurants per 100.000 inwoners.

7. Brighton, Verenigd Koninkrijk

Brighton staat al langere tijd bekend als een van de Vegan Capitals of the World. Het is dan ook niet vreemd dat je in deze Engelse stad bijna overal terecht kunt voor een veganistische hap.

Met 6 volledig vegan restaurants per 100.000 inwoners is er genoeg keuze. Misschien een leuke tip voor als je van plaatselijk eten houdt: er zijn pubs die vegan Fish and Chips serveren.

8. Salt Lake City, Verenigde Staten

Niet alleen Portland, maar ook Salt Lake City is een van de Amerikaanse Vegan Capitals of the World. Zin in pannenkoeken, wentelteefjes of croissants? In deze stad is het allemaal te vinden.

Lees ook:Deze Olympiër bewijst dat topsport en vegan eten prima samengaan

Salt Lake City heeft op dit moment 5 vegan restaurants per 100.000 inwoners.

9. Amsterdam, Nederland

Ja! Onze eigen hoofdstad staat ook in de top 10 Vegan Capitals of the World. Met 4,6 vegan restaurants per 100.000 inwoners staat Amsterdam op de negende plek. Wij zijn trots!

10. Praag, Tsjechië

Ook Praag begint steeds meer vegan friendly te worden. Voor vegan ontbijt, cake, lunch, gebakken ei en taart kun je bij veel plekken terecht. Met 4,1 vegan restaurants per 100.000 inwoners staat Praag op een verdiende tiende plek.

Zoals je ziet, komt er wereldwijd steeds meer keuze voor veganisten. Hopelijk kunnen we na de lockdown weer genieten van onze favoriete gerechten in deze Vegan Capitals of the World!

Meer vegan opties:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️