Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Betere wereld 1 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

World Vegan Day: dit zijn de meest vegan-vriendelijke steden van Nederland

Vandaag is het World Vegan Day! Laat je vlees, melk en eieren staan en kies voor een veganistische optie. Nu wordt het ons sowieso al elke dag makkelijker gemaakt – er is keuze genoeg -, maar met deze lijst van meest vegan-vriendelijke steden in Nederland weet je zeker dat je slaagt.

Samen met Happy Cow (de website waarop je vega(n) restaurants kan vinden) heeft Holidu onderzocht welke steden in Nederland het meest vegan-friendly zijn. En omdat het vandaag World Vegan Day is, delen we die lijst maar al te graag.

Helaas kunnen we nu niet naar de restaurants toe om een lekker veganistisch maaltijd te eten, maar dan is vandaag misschien dé dag om iets te bestellen. Support your (vegan) locals!

1. Amsterdam – 6.0 restaurants per 15.000 inwoners

Vreemd is het niet dat onze hoofdstad de meest vegan-friendly stad van Nederland is. Eigenlijk ben je in Amsterdam altijd wel in de buurt van een veganistische optie. En nu de restaurants even niet te bezoeken zijn, wordt takeaway vaak de optie. Holidu zelf adviseert de volgende restaurants: Rainbowls (waar je confetti op je bord krijgt), Vleesch noch Visch (voor vegetarische gyros) en Willem-pie bakery (voor heerlijke vegan-taart).

2. Maastricht – 5.5 restaurants / 15.000 inwoners

Ook zijn ze helemaal in het zuiden goed bezig. Maastricht staat namelijk op nummer 2! Er zijn niet heel veel restaurants die enkel veganistische gerechten serveren, maar heel veel restaurants met vegan opties. Eigenlijk wel handig, toch? Dan kun je samen met je vleesliefhebbende vrienden bij het zelfde restaurant bestellen. Pluk Cats & Coffee (een kattencafé die nu vegantaartjes bezorgt) en Livin Room (met veel vegan opties) worden door Holidu aangeraden.

Zelf iets koken? Vega Vrijdag: kruidige (vegan) falafel van jackfruit

3. Leiden – 5.1 restaurants / 15.000 inwoners

Ook leiden scoort hoog op de vegan-friendly-schaal. Ironisch genoeg bezorgd Het Slachthuis heerlijke veganistische maaltijden en kan je ook Catootje aan de markt terecht voor take-away paddoburgers, vegan kaas en pompoenchutney.

4. Utrecht – 4.4 restaurants / 15.000 inwoners

Natuurlijk staat Utrecht in de top 10! Zin in vegan roti? Roti Shop de dom heeft het allemaal! En een volledig 3-gangen-menu kun af te halen bij WAKU WAKU.

5. Alkmaar – 4.3 restaurants / 15.000 inwoners

Alkmaar scoort ook hoog. Met maar liefst 27 vegan-vriendelijke restaurants en cafés. Heb je cravings naar vegan junkfood? Dan is Trooper het perfecte restaurant! En voor vegan macarons ben je bij A.C de Boer aan het juiste adres.

Zelf een tentje beginnen? Good News: je kunt nu een Vegan Junk Food Bar openen in het buitenland

6. Nijmegen – 3.7 restaurants / 15.000 inwoners

De oudste stad van Nederland blijft gelukkig ook niet achter. Zin in een oerhollandse kroket of een veganistische bowl? Dan moet je maar eens langsgaan (of bestellen) bij TATI Nijmegen. Ook Toons groente & fruithoek en de wekelijkse biologische boerenmarkt worden aangeraden door Holidu.

7. Hilversum – 3.2 restaurants / 15.000 inwoners

Hoewel Hilversum op nummer 7 staat van deze lijst, staat het eigenlijk op nummer 1 van een andere lijst. Hilversum is namelijk officieel geen stad, maar een drop. In (het dorp) Hilversum kun je in ieder geval op veel plekken terecht. Bij Mr. Vegan foodbar en de Egyptische vegan-streetfood bar Abu Amr bijvoorbeeld.

Zelf iets Egyptisch maken? Een heerlijk recept voor Egyptische rode linzensoep met prei & courgette

8. Groningen – 3.1 restaurants / 15.000 inwoners

En dan Groningen. Met 33 vegan-vriendelijke restaurants staat deze stad op nummer 8. Volgens Holidu kun je bij Bij Britta en De herbivor heerlijke veganistische, glutenvrije taarten en andere traktaties bestellen.

9. & 10. Den Bosch & Amersfoort – 2.7 restaurants / 15.000 inwoners

Den Bosch en Amersfoort gaan eigenlijk gelijk op, beide steden hebben veel te bieden voor ieder die zich graag in de vegan-vriendelijke keuken beweegt. In Den Bosch is het Oerwoud een heerlijke plek, met zowel een plantenwinkel (een koffie en koffieplant van €8,50). En in Amersfoort heeft het Bindicafe een fantastische To-Go kaart voor je samengesteld.

Zoals je ziet zijn er steeds meer veganistische opties. Hopelijk ook in jouw stad. Als jouw stad niet tussen deze lijst staat, raad ik je aan om eens op Happy Cow te kijken. Voor hen die wel in een van deze steden woont, raad ik je aan eens bij een van deze restaurants te bestellen (en zeker vandaag). Fijne zondag!

Meer veganistische opties:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
World Vegan Day: dit zijn de meest vegan-vriendelijke steden van Nederland
Sluiten