Vega Vrijdag: gestoomde couscous met olijven en gekarameliseerde rode ui

Couscous is ideaal als avondeten: je kunt het met ontzettend veel dingen combineren, en het is supermakkelijk. Water koken, bouillonblokje erin, de couscous even laten wellen en klaar. Maar er is nóg een manier om couscous te bereiden: door het te stomen! Deze traditionele manier maakt de couscous veel lekkerder, en duurt helemaal niet zo heel veel langer.

Deze vegetarische gestoomde couscous met venkel, olijven en gekarameliseerde rode ui van Culy is dus nog steeds zo’n snel-klaar-voor-doordeweeks-gerecht, maar dan met waarschijnlijk de lekkerste couscous die je ooit gemaakt hebt. Naar de groenten zitten er onder andere kikkererwten, rozijnen, komijn en een snufje kaneel in: lekker Oosters, met een combinatie van kruidig en zoet.

Ingredienten voor 2 tot 4 personen:

  • 300 gram couscous
  • Olijfolie
  • 1 venkelknol
  • 300 gram kikkererwten
  • 10 Kalamata-olijven
  • De rasp en het sap van 1/2 citroen
  • De rasp en het sap van 1 sinaasappel
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1/4 theelepel kaneel
  • Handje gele rozijnen
  • 1 rode ui
  • 1 drupje granaatappelmelasse of rodewijnazijn

Afbeelding van gestoomde couscous met venkel en olijven 2

Zo maak je de gestoomde couscous:

De couscous bereiden kun je dus op twee manieren doen: volgens de aanwijzingen op de verpakking (alleen wellen), of op de wat traditionelere manier met gestoomde couscous. Laatstgenoemde methode duurt iets langer (10 tot 20 minuten), maar dan krijg je wel heerlijke fluffy couscous.

Het gaat als volgt: meng de droge couscous in een grote kom met wat water en olijfolie. Meng het door met je handen en zorg dat elke korrel een laagje olie heeft. Zet een pan met water op en zet het vuur hoog. Doe de couscous in een zeef en hang die boven het water. Wacht tot de stoom boven de pan uit komt; dat duurt ongeveer 10 minuten. Schep de couscous in een schaal en ga er met een garde doorheen om de couscous licht en luchtig te maken.

Je kunt de couscous dan opdienen of dit proces nog een keertje herhalen voor nóg luchtigere couscous. Je zult zien dat de berg couscous dan veel groter is, dat komt omdat ‘ie zo luchtig is geworden.

Voor de venkel, gekarameliseerde rode ui en andere toppings:

Snijd de rode ui in ringen. Giet in een (klein) koekenpannetje wat olijfolie en bak de rode uiringen daarin in 20 minuten heel zacht, tot je gekarameliseerde rode ui hebt. Voeg op het laatst een drupje granaatappelmelasse of rodewijnazijn toe. Snijd ondertussen de venkel in reepjes, bewaar de venkeltoppen. Verhit een ruime koekenpan op medium vuur, voeg wat olijfolie toe en bak de venkel in 10 tot 15 minuten tot ook die mooi begint te karameliseren.

Doe de gemalen koriander, komijn en kaneel bij de venkel en voeg de kikkererwten toe. Doe het citroensap en het sap van de sinaasappel erbij, samen met een eetlepel olijfolie. Voeg dan ook de geraspte schil van de citroen en de sinaasappel toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten koken, tot het vocht iets is ingedikt. Ontpit en halveer ondertussen de olijven.  Roer de olijven en rozijnen door de venkel en breng op smaak met zout.

Schep de gestoomde couscous op een bord of schaal en schep de groenten erbovenop. Daarop mogen de gekarameliseerde uien. Het kookvocht van de groenten kun je langs de rand van de couscous druppelen. Maak de gestoomde couscous tot slot af met wat achtergehouden venkelloof. Eet smakelijk!

Meer lekkere vegetarische recepten:

Het is tijd voor een nieuwsbrief die je verder brengt (+ ontvang een mindful kleurplaat)

Schrijf je in en ontvang gratis de Bedrock kleurplaat!

Reageer op artikel:
Vega Vrijdag: gestoomde couscous met olijven en gekarameliseerde rode ui
Sluiten