Vega Vrijdag: Salade met dadels, amandelen en gekarameliseerde rode ui

Deze heerlijke salade met dadels, amandelen en gekarameliseerde rode ui inspireerde Culy op een recept uit Yotam Ottolenghi’s kookboek Jeruzalem. Zo smaakvol: het perfecte bijgerecht voor een Oosterse maaltijd op Vega Vrijdag.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 eetlepels granaatappelsiroop of rode-wijnazijn
  • 1 middelgrote rode ui, in dunne ringen
  • Handvol ontpitte dadels
  • Olijfolie
  • Je favoriete Midden-Oosterse specerijen
  • Twee handjes blanke ongezouten amandelen
  • 1 eetlepel dukkah (anders sesamzaadjes)
  • 150 gram babyspinazie, gewassen
  • 2 eetlepels citroensap
  • Zout en peper
Dit vind je vast ook leuk: Vega Vrijdag: Geroosterde aubergines met yoghurt en granaatappelpitjes

 

Bereidingswijze van de salade met dadels, amandelen en gekarameliseerde rode ui

Verhit wat olijfolie in een grote koekenpan en bak hierin de de uienringen op rustig vuur in ongeveer 20 minuten zacht. Voeg op het eind 1 eetlepel granaatappelsiroop of rode-wijnazijn toe en eventueel een klein drupje water. Het geheel moet een beetje plakkerig worden.

Week ondertussen de ontpitte dadels in wat warm water zodat ze zachter worden. Hak ze daarna in stukjes.

Rooster de blanke ongezouten amandelen in wat olijfolie in de koekenpan en breng op smaak met zout, peper en je favoriete Midden-Oosterse specerijen; Culy gebruikte bijvoorbeeld za’atar en ras el hanout. Zorg dat de noten een beetje krokant en goudbruin worden.

Maak de babyspinazie aan met wat olijfolie en citroensap. Serveer de spinazie salade met dadels, geroosterde amandelen en gekarameliseerde rode ui. Maak af met de dukkah (of anders sesamzaadjes). Eet smakelijk!

Reageer op artikel:
Vega Vrijdag: Salade met dadels, amandelen en gekarameliseerde rode ui
Sluiten