Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Duurzaamheid 10 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Shocking: binnen 5 jaar is de klimaatlimiet bereikt (en dit kan jij doen)

Nu de temperaturen eindelijk weer oplopen, zijn we maar wat blij. Na een wat grijze lente begint nu de pret! Die warme zon op je toet maakt je een leuker mens en laat je zorgen verdwijnen, maar helaas zijn er wel degelijk zaken om ons zorgen over te maken. Onderzoek wijst uit dat het steeds waarschijnlijker is dat we binnen nu en 5 jaar de wereldwijde temperatuurlimiet hebben bereikt.

Dat klinkt niet alleen heel heet, maar ook verontrustend. Wat betekent dat precies?

Temperatuurlimiet bijna bereikt

Uit een grote klimaatstudie over 10 landen blijkt dat er een kans is van 40 procent dat de temperatuur in 2025 met 1,5 graad is gestegen ten opzichte van het pre-industriële tijdperk. Dat lezen we op BBC.

Dit is schokkend, omdat die kans nu groter blijkt te zijn dan in eerste instantie werd gedacht. Voorheen werd die kans op 20 procent geschat.

Als de temperatuur eenmaal met 1,5 graad is gestegen, zal de impact van de klimaatopwarming ook heviger zijn dan nu. Tijd om onze duurzame handen (nog verder) uit de mouwen te steken.

Onderzoek bewijst weer dé (simpele) oplossing tegen de opwarming van de aarde

Gevolgen van hogere temperaturen

Klein detail: de 1,5 graad waar de onderzoekers het over hebben, moet je niet verwarren met de 1,5 graad uit het klimaatakkoord van Parijs. Daar wordt gesproken over 1,5 graad opwarming over een langere periode dan één jaar.

Hoe dan ook moge de boodschap duidelijk zijn: er is werk aan de winkel. En meer werk dan we nu leveren. Het is namelijk zo dat er nu al maanden zijn waarin we 1,5 graad boven het pre-industriële tijdperk zitten. Als we zo doorgaan, zal dit nog vaker voorkomen. Vervolgens wordt het een jaar. En dan een paar jaar achter elkaar.

Zo kan jij hoogstpersoonlijk de aarde verduurzamen

Die situatie willen we vermijden, want hoe harder de temperaturen stijgen hoe heftiger de impact ervan is. Denk aan hoge temperaturen, hevigere neerslag en periodes van extreme droogte. En niet alleen de schade aan de wereld zelf is gigantisch, ook de economie lijdt hier onder.

Actie ondernemen

We schrijven vaak over de dingen die jij kan doen om duurzamer te leven, denk aan minder plastic gebruiken (download vooral onze uitgebreide guide die jou daarbij helpt!), plantaardig eten en minder spullen kopen.

Soms kan je zoveel doen, dat je niet meer weet waar je moet beginnen (en je vervolgens juist niks meer doet). Onze tip? Pick your battles.

Lees je in op het onderwerp (of kijk films/docu’s die je meer leren), kies een topic dat dichtbij je staat (hou je van eten, probeer dan ‘s vaker te vegan koken. Hou je van mode, probeer meer tweedehands of minimalistischer te kopen, gek op interieur, maak daarin duurzamere keuzes) en maak het vooral ook leuk voor jezelf.

En geloof mij: als er eenmaal één zaadje is gepland, word je steeds bewuster en zullen meer duurzamere acties volgen. En ook niet geheel onbelangrijk: je steekt er anderen mee aan die op hun beurt ook weer duurzamer zullen worden. Alle kleine beetjes helpen. Echt.

Een stappenplan naar een meer eco-bewust leven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️