Redactie
Redactie Spiritualiteit 15 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

5 leuke spirituele activiteiten om te doen met je kind(eren)

Als je spiritueel bent aangelegd, wil je dit jouw kindje waarschijnlijk het liefst ook meegeven. Maar dat kan nog best lastig zijn. Want wat sluit aan bij zijn of haar beleving? En hoe zorg je ervoor dat je kindje het als leuk en luchtig ervaart? Daarom: 5 laagdrempelige activiteiten waarmee je jouw kind kan laten kennismaken met spiritualiteit.

En dat is nog leuk ook!

1. Mediteren

Mediteren kan jouw kindje helpen te ontspannen en om de energie bij zichzelf te houden. Een fijne oefening dus! Je kunt het introduceren door het zelf te doen in zijn of haar bijzijn. Toont je kind interesse? Nodig dan enthousiast maar vrijblijvend uit om mee te doen. Leg in simpele bewoordingen uit wat je zelf doet en eventueel ook waarom.

Must read: Mediteren: dit zijn de voordelen (en belangrijke beginnertips)

Geef bijvoorbeeld aan dat je kind mag zitten zoals hij of zij prettig vindt en de ogen dicht mogen. Vraag of je kind kan voelen hoe hij/zij ademt. Waar gaat die ademhaling naartoe? Door je neus? Naar je borst? Probeer het maar eens te volgen terwijl je rustig doorademt.

Het kan ook goed werken om je kind een verhaaltje te vertellen. Daarmee sluit je aan op de belevingswereld – fantasie – en help je met concentreren.

2. Yoga Nidra

Het kan zijn dat meditatie toch nog wat lastig is. Yoga Nidra kan een mooi alternatief zijn om meditatie op een kindvriendelijke manier te introduceren. Hierbij hoeft je kindje namelijk alleen maar te liggen en te luisteren. Zo kan je kind zich ontspannen en wordt de lichaams- en zelfbewustzijn gestimuleerd. Probeer bijvoorbeeld eens deze Yoga Nidra-meditatie.

3. Beleef de natuur

Als jouw kind blijer wordt van actievere dingen, dan kun je ook op ontdekkingstocht door de natuur. Trek er samen op uit naar bijvoorbeeld het strand of bos en spreek daarbij de zintuigen aan. Wat zie je allemaal? Wat ruik je? Wat voel je? Wat hoor je? Welke bloemen, planten en bomen herkent jouw kindje? En welke nog niet? Zijn er besjes of blaadjes waarvan je weet dat ze eetbaar zijn? Proef!

Ook interessant: Leren van de Zweden: “Friluftsliv” over leven in de buitenlucht (ook in de winter)

Spreek ook uit hoe jij de natuur beleeft, vertel wat het met jou doet en deel jouw liefde ervoor. En durf de ongebaande paden te bewandelen. Misschien kunnen jullie wel een sluiproute ontdekken, bijvoorbeeld door het bos naar een riviertje. Wat kom je dan allemaal tegen? Wat leeft, vliegt en kruipt er allemaal?

4. Reiki

Reiki is een mooie manier om jouw kind zich bewust te laten worden van de relatie tussen zijn lichaam en geest, van zijn of haar energie. Je kunt het als ouder zelf op je kindje toepassen en daarbij uitleggen wat je precies doet en waarom.

 

Vertel daarbij dat hij het zelf ook kan. Zo wordt hij zich bewust van zijn eigen ‘magische’ kracht en zijn vermogen om zijn energie bewust te gebruiken. Bovendien kan het ook jullie onderlinge band versterken, want hoe leuk en fijn is het als jullie elkaar met Reiki kunnen helpen?

Zo doe je dat: Helen met je handen: dit is reiki en zo kun je het zelf toepassen

5. Wees creatief

 Spiritualiteit en creativiteit zijn nauw met elkaar verbonden. Haal dus de potten verf, kwasten en potloden uit de kast en klieder er samen lekker op los! Behalve dat dit ontzettend leuk is, heeft het ook allerlei voordelen.

Het versterkt jullie band en het maakt jullie hoofd leeg. Daarnaast zorgt de vrijheid van eigen invulling ervoor dat je kind leert te luisteren naar wat er bij hem of haar opkomt: go with the flow. (Ook de reden om jouw kind zich af en toe juist te laten vervelen!) Dit stimuleert je kind om buiten vaste kaders te denken en geeft zijn zelfvertrouwen een boost. 

Ook interessant: Onderzoek: natuur zorgt voor slimmere kinderen met minder gedragsproblemen

Er zijn dus veel manieren om jouw kindje op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met spiritualiteit. Toont jouw kind geen interesse? Dan is er nog geen man overboord.

Blijf voor jezelf je eigen spirituele dingen doen en wie weet volgt je kind op den duur vanzelf. Pushen heeft nooit zin; je kind blijft een uniek persoon die zelf mag bepalen wat hij of zij wel of niet aandacht geeft. Je kunt je kind dus hooguit inspireren.

Marjolein Berendsen is oprichter en eigenaar van ZoMa Opleidingen. In de opleiding tot holistisch therapeut leer je weer te leven vanuit je essentie, en dit vanuit licht en liefde door te geven aan je cliënten. Je kunt bij ZoMa Opleidingen tevens verschillende Reiki-cursussen volgen en de online cursus Holistisch voeden. Wil jij leren hoe je jouw kind bewust(er) opvoedt? Dan is de online cursus ‘Holistisch opvoeden’ iets voor jou! ZoMa geeft speciaal voor Happkids-lezers een korting van €100 euro met de kortingscode ZOMAPC520.

Meer over opvoeden:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️