Eva Spigt
Eva Spigt Betere wereld 27 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Bosbranden en hittegolven: hoe zuid-Europa langzaam in de Sahara verandert

Spanje en Portugal kampen dit jaar met de ergste droogte sinds afgelopen 1.200 jaar. Door klimaatverandering regent het minder vaak in de winter terwijl dit jaargetijde juist de meeste regen valt. Dat komt doordat er hogedrukgebieden ontstaan bij de Azoren waardoor de regen tegengehouden wordt. Sinds 1950 neemt de neerslag af met 5 tot 10 millimeter per jaar en dat heeft grote gevolgen, zo schrijft The Guardian.

Dat Portugal en Spanje minder regen hebben, lijkt misschien lekker voor de zonaanbidders onder ons, maar klimaatverandering heeft in werkelijkheid een veel minder rooskleurig effect.

Klimaatverandering is een ding

Tijdens de winter bereiken natte lagedrukgebieden Spanje en Portugal vanuit de Atlantische Oceaan. Door climate change ontstaan er nu echter hogedrukgebieden bij de Azoren, een eilandengroep voor de kust van Portugal, waardoor lagedrukgebieden tegengehouden worden.

Hoe klimaatverandering invloed kan hebben op je seks- en liefdesleven (aldus onderzoek)

Daardoor worden regenbuien richting het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië geduwd in plaats van naar Spanje en Portugal. Voor 1850 gebeurde het maar eens in de 10 jaar dat er extreem grote hogedrukgebieden vormden bij de Azoren. Sinds 1980 gebeurt dat eens in de 4 jaar.

Wat heeft dat tot gevolg?

Doordat de regenbuien zich verplaatsen naar het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië, worden Spanje en Portugal steeds droger. Zo zijn er steeds meer bosbranden en is in Portugal 42 procent meer land verwoest hierdoor dan vorig jaar, meldt het NOS. Vorig jaar is 28.000 hectare land verloren gegaan door bosbranden.

Dit jaar is al meer dan 40.000 hectare in rook opgegaan. De temperatuur is nog steeds hoog en er is (nog) geen regen in zicht, wat deze tijd van het jaar ook niet voorspeld wordt. De op twee na hoogste noodtoestand is daarom uitgeroepen.

Spanje

De droogte is ook killing voor de landbouw. Spanje is ’s werelds grootste producent van olijven en een belangrijke exporteur van tomaten, druiven en sinaasappelen. De aanhoudende hitte is niet goed voor de watervoorraden die beschikbaar zijn voor de landbouw. Door de droogte, gaan veel oogsten verloren.

Ook irrigeren, waarbij water getransporteerd wordt naar de landbouw, wordt lastig omdat het waterpeil in meren en rivieren erg laag staat. Zo zou de rivier de Taag, die door Portugal en Spanje loopt, volgens milieuactivisten het risico lopen volledig op te drogen. De aanhoudende droogte, kan dus uiteindelijk lijden tot grote voedseltekorten.

Afgelopen maand mei was de warmste meimaand in de geschiedenis van Spanje en er komen 10 keer zoveel hittegolven voor als eerst. Door deze extreme hitte komen er ook in Spanje meer bosbranden voor. Op dit moment zijn er meer dan 50 bosbranden actief die al meer dan 30.000 hectare aan land hebben verwoest.

Maar ook voor het toerisme voorspelt dit niet veel goeds en dat terwijl Spanje in 2019, met zo’n 84 miljoen bezoekers, nog het op een na populairste land voor overzeese toeristen was. Door de bosbranden moeten veel inwoners en vakantiegangers geëvacueerd worden.

Wat te doen tegen klimaatverandering?

Wat kunnen wij doen? Deze resultaten klinken niet veelbelovend. Daarom is het belangrijk dat we goed voor onze moeder aarde zorgen. Een manier is bijvoorbeeld om energie te besparen, vaker de fiets te pakken (in plaats van de auto) en meer plantaardig te eten. Alle kleine beetjes helpen. Eerder deelden we al 15 tips hoe jij het verschil kunt maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️