Redactie
Redactie Welzijn 4 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

Slaap je slecht? Deze 7 fouten maakt iedereen voor het slapen gaan

We zijn vast niet de enige, de laatste tijd slapen we slecht en onrustig. Hoog tijd om eens naar de oorzaak te gaan kijken, want draaien en onrustig zijn terwijl je wil slapen is een nachtmerrie. Als je regelmatig (of misschien wel altijd) slecht slaapt, kan dit ook aan andere factoren liggen. Misschien heb je bepaalde gewoontes voordat je naar bed gaat waardoor je slaap slechter wordt.

Wij delen de meest voorkomende gewoontes waarvan slaapexperts zeggen dat je ze direct moet afzweren als je een goede nachtrust wilt.

1. Je hebt geen vaste bedtijd

In de perfecte wereld zou je elke dag rond dezelfde tijd naar bed gaan en een gelijk aantal uren slaap pakken. Volgens USA’s National Sleep Foundation hebben personen tussen de 18 en 64 jaar ongeveer zeven tot negen uur slaap per nacht nodig en persoenen boven de 65 jaar zeven tot acht uur per nacht.

“A regular bedtime is a component of a normal circadian rhythm, which governs the times of day you are naturally more tired,” vertelt Jesse Mindel, MD, Assistant Clinical Professor of Neurology and Sleep Medicine bij The Ohio State University Wexner Medical Center. Het continu veranderen van je slaapritme zorgt ervoor dat je je moe voelt als je wakker bent en meer moeite hebt om in slaap te komen als je in bed ligt.

Natuurlijk is een beetje variatie in je bedtijd helemaal goed, maar maak er geen uren verschil van. Volgens The National Sleep Foundation ligt de grens bij twee uur verschil met normaal.

2. Je kijkt op je telefoon tot je gaat slapen

Nog een reden waarom we slecht slapen: onze relatie met de telefoon. Hoewel het soms misschien verleidelijk voelt om nog even door Instagram te scrollen voordat je in slaap valt, is het niet goed voor je slaap. Je stelt jezelf namelijk bloot aan blauw ligt, waardoor je moeilijker in slaap valt en je ritme overhoop gegooid wordt.

Nog iets anders: je pakt je telefoon om even het weer voor morgen te checken en scrolt uren later toch door Instagram. Gewoon niet doen, die telefoon.

3. Je legt je telefoon naast je bed

Wederom een probleem met je telefoon: hij ligt naast je bed. Het leid je af en zorgt ervoor dat je lastiger in slaap kunt komen. Ook kan het verleiding zijn om je telefoon direct te pakken als je niet kunt slapen. Je kunt je telefoon bijvoorbeeld in een andere kamer leggen en een alarmklok kopen.

Dit zijn de 5 leefregels van de Tolteekse wijsheid

Als je toch graag je telefoon naast je bed hebt, is het handig om alles uit te zetten (bijvoorbeeld op vliegtuigmodus). Wil je toch bereikbaar zijn? Laat dan alleen je ringtone aan staan of selecteer bepaalde nummers die je kunnen bellen.

4. Je sport voordat je naar bed gaat

Sporten is natuurlijk goed voor je lichaam, maar niet voordat je naar bed gaat. Volgens The US National Library of Medicine is het raadzaam om twee uur voordat je naar bed gaat niet te hevig te sporten. Sporten zorgt er namelijk voor dat je een energieboost krijgt en dat is natuurlijk niet wat we willen als we in slaap proberen te komen.

Het zorgt er ook voor dat je lichaamstemperatuur stijgt. “That can create a delay in your circadian rhythm and make it harder to fall asleep,” vertelt Dr Winter.

Wat gebeurt er met je lichaam als je (te) weinig eet?

5. Je eet veel voordat je naar bed gaat

Ook heel veel eten is niet goed voor je slaapritme. Het grootste probleem is maagzuur, dat kan opkomen als je veel eet en daarna gaat liggen. Het zorgt ervoor dat je buikpijn krijgt en dat is natuurlijk niet fijn als je gaat slapen. Heb je trek? Dan kun je natuurlijk wel iets klein eten voordat je gaat slapen, maar zorg dat het geen hele maaltijd is.

6. Je drinkt elke avond een kopje koffie

We weten natuurlijk dat cafeïne een grote invloed heeft op je slaap. Cafeïne zorgt er namelijk voor dat je systeem niet denkt dat het al tijd is om naar bed te gaan. En dat zorgt er weer voor dat je wakker ligt om 3 uur ’s nachts.

Als je moeite hebt om in slaap te komen, zorg er dan voor dat je geen cafeïne nuttigt in de avond. Een koffietje in de ochtend is prima, maar stop er zes uur voordat je naar bed gaat mee. Slecht slapen is dan verleden tijd.

7. Je drinkt alcohol voordat je gaat slapen

Een glas alcohol na een drukke werkdag kan heerlijk zijn en misschien val je er snel van in slaap, maar alcohol zorgt er ook voor dat je onrustig slaapt. Je kunt bijvoorbeeld midden in de nacht wakker worden omdat je alcohol hebt gedronken. Daarnaast blokkeert alcohol REM-slaap (de slaap waarin je het meest uitrust), waardoor je je moe blijft voelen als je opstaat.

Als je last hebt van slaapapneu, kan alcohol dit ook nog erger maken waardoor je nóg slechter slaapt. Stop daarom twee uur voordat je gaat slapen met het drinken van alcohol.

Dit artikel verscheen eerder op ons zusje NSMBL

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️