Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 8 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

De 20/20/20-ochtendroutine verovert wereld en is na 66 dagen effectief

Om bij de 5 procent succesvolste mensen ter wereld te horen, moet je doen wat de overige 95 procent níet doet. Namelijk om vijf uur ‘s ochtends opstaan. Dat is de filosofie van The 5AM Club, al bestaat de wereldberoemde 20/20/20-ochtendroutine uit meer dan alleen vroeg opstaan.

Ochtendroutines zijn hot. Op TikTok staan 2,8 miljoen filmpjes online met de hashtag #morningroutine. Samen zijn ze een hersenverwekende 31,3 miljard keer bekeken. We duiken in een van populairste ochtendroutines: The 5AM Club. Van het gelijknamige boek gingen al vijftien miljoen exemplaren over de toonbank.

The 5AM Club: bestseller door ochtendroutine-hype

De teloorgang van de moderne mens wordt veroorzaakt door afleiding, aldus Robin Sharma, schrijver van The 5AM Club. Er bevinden zich simpelweg te veel mensen, telefoontjes, pingetjes, notificaties en alarmen om ons heen om ons ergens op te concentreren.

Eigenlijk is alleen om vijf uur ‘s ochtends de wereld even stil. Juist dit moment moeten we daarom aangrijpen om iets van ons leven te maken, stelt Sharma. In The 5AM Club presenteert hij een formule waarmee je het Gouden Uur, van vijf tot zes uur ‘s ochtends, elke dag zo goed mogelijk invult. 

Volgens Sharma duurt het 66 dagen voordat je brein aan een nieuwe routine is gewend. Als je besluit om toe te treden tot de club die om vijf uur ‘s ochtends opstaat, moet je dus eerst twee maanden afzien. Daarna ben je aan je de 20/20/20-ochtendroutine gewend en kun je beginnen aan het inhoudelijke deel van Sharma’s zelfhulpboek.

Succesvol worden met de 20/20/20-ochtendroutine

Om het meeste uit het magische uur van vijf tot zes te halen, heeft Sharma de 20/20/20-ochtendroutine bedacht. De eerste twintig minuten doe je een work-out met hoge intensiteit (bijvoorbeeld fietsen of rennen), gevolgd door twintig minuten reflectie (bijvoorbeeld mediteren of een dagboek schrijven), afgesloten met twintig minuten zelfontwikkeling (bijvoorbeeld lezen of zelfstudie). Daarna begint de dag zelf. En ook hiervoor heeft Sharma een plan bedacht.  

Als mens hebben we volgens Sharma allemaal iets wat hij ‘Capitalisation I.Q. noemt. Dit is de mogelijkheid om het talent waarmee we geboren zijn te ontplooien. De meeste mensen vallen na verloop van tijd in een ‘slachtoffer-val’: we zoeken excuses om dat waar we goed in zijn niet verder te ontwikkelen.

De truc is om niet in deze val te trappen. Zoals Vincent van Gogh iedere dag schilderde en Keanu Reeves iedere dag zijn vechttechnieken oefent, zo moeten ook wij elke dag ons talent beoefenen, aanscherpen en verbeteren. Alleen zó worden we volgens Sharma succesvolle mensen.

Beroemde leden van The 5AM Club en straks de 20/20/20-ochtendroutine club?

Hoewel ze zijn boek waarschijnlijk niet hebben gelezen, is het volgens Robin Sharma geen toeval dat Barack Obama, Michelle Obama, Oprah Winfrey, Apple-baas Tim Cook, Kris Jenner en Jennifer Aniston zo succesvol zijn. Ze staan namelijk allemaal om vijf uur op. Sharma twijfelt er niet aan dat ze hun golden hour gebruiken om zich te verheffen boven de 95 procent die in hun nest blijft liggen. En misschien heeft ‘ie daar best een punt.

Nú op naar de 20/20/20-ochtendroutine club.

6x redenen waarom je plotseling zwaarder wordt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️