Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 27 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

De 9 grote wetenschappelijke voordelen van mediteren

Meditatie is al eeuwenlang een vast onderdeel van allerlei verschillende Oosterse, spirituele en filosofische tradities, maar de laatste jaren is de wetenschappelijke interesse voor meditatie behoorlijk gegroeid. En dat is niet zomaar. Onderzoek toont namelijk aan dat meditatie niet alleen goed is voor je mentale gezondheid, maar dat het ook voor fysieke voordelen zorgt. Waarom wordt mediteren ook steeds populairder in de Westerse wereld?

We duiken in de negen grote wetenschappelijke voordelen van mediteren.

De wetenschappelijk bewezen voordelen van mediteren

Mediteren is al lang niet meer zweverig of voor ‘hippies’, maar wordt geïntegreerd na sportklasjes, op de werkvloer en soms zelfs op school. Wat zijn nou eigenlijk de grote wetenschappelijk bewezen voordelen van mediteren?

1. Mediteren werkt tegen stress

Stressvermindering is misschien wel één van de meest bekende voordelen van meditatie. Onderzoek toont namelijk aan dat meditatie kan helpen om de productie van het stresshormoon cortisol te verlagen, wat weer kan bijdragen aan een vermindering van stressklachten.

Een studie die werd gepubliceerd in Health Psychology ontdekte dat meditatie significant bijdraagt aan het verlagen van stressniveaus en het verbeteren van het algemeen welzijn. Dat is best handig in een wereld waarin we steeds meer stress ervaren en vaker last hebben van burn-outs dan ooit tevoren.

2. Meditatie verbetert emotionele gezondheid

Meditatie kan ook een positief effect hebben op onze emotionele gezondheid. Hoe zit dat? Volgens een studie gepubliceerd in JAMA Internal Medicine kan meditatie symptomen van depressie en angst verminderen. Dat komt vooral omdat meditatie helpt om negatieve gedachten te kunnen erkennen en los te laten, waardoor je een positiever en stabieler in het leven kunt staan.

3. Versterkt de aandacht en concentratie

Een ander belangrijk voordeel van meditatie is dat het je vermogen om je te concentreren kan verbeteren. Een studie van de Association for Psychological Science toont aan dat meditatie de aandachtsspanne kan verlengen en je vermogen om taken efficiënt uit te voeren, kan verbeteren. Regelmatige meditatie kan zelfs de structuur van je hersenen veranderen, wat weer leidt tot een verbeterde cognitieve functie. Niet mis, toch?

4. Mediteren zorgt voor een hoger zelfbewustzijn

Meditatie kan je helpen om een beter inzicht in jezelf te krijgen en je zelfbewustzijn te vergroten. Volgens een studie die werd gepubliceerd in Psychological Science kan meditatie helpen om je eigen gedachten en gedrag beter te begrijpen, het helpt je dus in je pad van zelfacceptatie en persoonlijke groei.

5. Verbetert slaapkwaliteit

Slaapproblemen zijn in Nederland – maar ook daarbuiten – een veelvoorkomend probleem. Oók daar kan meditatie bij helpen. Onderzoek dat ook werd gepubliceerd in JAMA Internal Medicine laat zien dat meditatie kan helpen om slapeloosheid te verminderen en je slaapkwaliteit te verbeteren.

Door te mediteren, breng je namelijk je geest tot rust en verminder je eventuele stresslevels waardoor je beter in slaapvalt.

6. Meditatie is goed voor je geheugen

Meditatie kan ook een positiever effect hebben op je hersenen naarmate je ouder wordt. Een studie gepubliceerd in Frontiers in Psychology toont aan dat meditatie kan helpen om leeftijdsgerelateerde geheugenproblemen te verminderen en de cognitieve functie bij ouderen te verbeteren.

Mediteer jij op regelmatige basis? Dan kan zelfs de hersenstructuur worden versterkt die wordt geassocieerd met geheugen en leren.

7. Mediteren verbetert je emotionele veerkracht

Emotionele veerkracht is de capaciteit om op een gezonde manier met stress en tegenslag om te kunnen gaan. Alleen is dat niet voor iedereen even makkelijk… Meditatie kan gelukkig helpen om die veerkracht in jezelf te vergroten.

Een onderzoek dat werd gepubliceerd in Emotion suggereert dat meditatie kan bijdragen aan een grotere emotionele stabiliteit en om beter te kunnen herstellen van negatieve emoties. Met andere woorden: als je geregeld mediteert, wordt het makkelijker om met de ups en downs om te gaan.

8. Meditatie ondersteunt de immuunfunctie

Een sterk immuunsysteem is – no surprise – essentieel voor je algehele gezondheid, en guess what: meditatie helpt óók daarbij. Een onderzoek dat werd gepubliceerd in Annals of the New York Academy of Sciences laat zien dat meditatie significant kan bijdragen aan een verbetering van onze immuunfunctie, waardoor het lichaam beter in staat is om te vechten tegen ziekten en infecties.

9. Mediteren verbetert de cardiovasculaire gezondheid

Bovendien kan meditatie een positief effect hebben op de cardiovasculaire gezondheid. Deze studie suggereert dat meditatie kan helpen om de bloeddruk te verlagen en de hartgezondheid te verbeteren. Op de lange termijn kan dat weer bijdragen aan een verminderd risico op hartziekten en andere cardiovasculaire problemen.

Time to meditate!

Dat de voordelen van meditatie behoorlijk breed en diepgaand zijn, blijkt dus wel. Of je nu een doorgewinterde mediteerder bent of juist pas net begint, het integreren van meditatie in je dagelijkse routine kan heel wat grote voordelen hebben voor zowel je geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Dus, waar wacht je nog op? Al van slechts een paar minuten per dag mediteren kan je al de voordelen merken. Heb je moeite met mediteren? Je bent niet zeker de enige. Deze tips van een expert helpen je om thuis te mediteren.

Zo lukt het je wél om te mediteren (met 5 tips van Krishna Prem)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️